Proč je dobře, že golfista Trump odešel

Proč je dobře, že golfista Trump odešel

Donald Trump jako prezident skončil. Jako golfista může zase pořádně začít hrát, protože na to možná bude mít víc času. I když ani jako prezident nezahálel, byl na fervejích často.


Podle webu statista.com byl Trump během čtyř let 285x na golfu, přičemž jistých kol odehrál 142. To je 35 kol ročně. Barack Obama prý byl na golfu jen 105x. Jedním z velkých rekordmanů byl Dwight David Eisenhower, který byl na golfu během osmi let ve funkci zhruba 800x. Tedy sto kol ročně. Ten si to prezidentství opravdu užil.

Pokud si někdo před čtyřmi lety myslel, že Trump coby nadšený golfista a majitel skoro dvacítky golfových areálů (12x v USA, další dva ve Skotsku, Irsko, Dubaj atd.) bude dělat golfu dobrou službu, tak to byl velký snílek až naivka. Že je Trump skutečně podivnou figurou, to věděla v roce 2016 velká část Američanů. Za ty čtyři roky ve funkci to zjistila ještě další část – a proto už znovu nebyl zvolen. I mnozí golfisté už v roce 2016 dobře věděli, že tenhle muž golfu neprospěje.

Trump se celý život vyznačoval mimořádnou sebestředností a pohrdlivostí. Kdyby byla pravda jen polovina z toho, co píše jeho neteř a psycholožka Mary L. Trumpová v knize Příliš mnoho a nikdy dost (v češtině vyšlo loni před vánoci), pak je jasné, že v čele Ameriky stál člověk za hranou normality. Možná za to nemůže, možná se do něj otiskla pokřivující výchova v prostředí zcela autoritářského a velmi bohatého otce. Ale to je věc vedlejší.

Podstatné je, že Trump prokázal ve funkci prezidenta golfu obrovskou medvědí službu. V Americe spousta lidí ví, že golf je normální sport pro všechny a že ho hrají slušní lidé. Ale pro spoustu dalších Trump jen potvrdil známý mýtus, že golfisté jsou bohatí, nafoukaní a arogantní. Kdekdo si může sestavit jednoduchou rovnici „Trump = golfista = pitomec“ a vzít si z ní jen její část „golfista = pitomec“.

Trump své velkopanské postoje potvrdil už tím, jakým způsobem stavěl svůj (jinak mimořádný) skotský areál Trump International Golf Links u Aberdeenu. Nešlo ani o to, že hřiště je v ceněné oblasti chráněných dun, ale o způsob, jakým prosazoval stavby v okolí. Ve stylu „Tady budu stavět a nikdo mi do toho nekecejte“. Také o tom v roce 2011 vznikl film You´ve been Trumped (Byli jste vytrumpováni), který popisuje protesty proti Trumpovu chování.

Čistota hry neznamená, že ji hrají čistí lidé. A co si budeme nalhávat: nahoru se člověk dostane někdy i za podivných okolností. Psychologové uvádějí, že úspěšní podnikatelé či silní političtí vůdcové mají mezi sebou mnohem větší procento osobností se sklony k psychopatologickému jednání. Trump to potvrdil dokonale.

Myslím, že většina amerických golfistů, lidí z branže, si s Trumpovým odchodem oddychla. Po ty čtyři roky se možná museli tvářit, že je „jeden z nás“. Teď už mu – hlavně po jeho kapitolské tečce - asi jen málokdo bude nadbíhat. Americké i britské golfové orgány už oznámily, že nehodlají na žádném z Trumpových hřišť pořádat v budoucnu špičkové akce.

Donald Trump by si za své chování ve funkci zasloužil trest. Měl by být penalizován tím, že mu bude na dlouhou dobu zakázán přístup do golfu. Jistě, nechť si hraje na svých hřištích, ale jinde… Nejste zván, protože lžete, vybízíte k násilí a navíc: neumíte čestně přijmout porážku. Odmítl jste i podat soupeři po zápase ruku. To je velice vážný prohřešek a takto by se golfista chovat neměl.

Jenže takhle svět nefunguje. Golf je fair play hrou, ale vždycky ho hráli, hrají a budou hrát neféroví lidé. Golf za to nemůže. Ani ho těm lidem nemůžeme zakázat.