Dnes je to přesně 76 let od osvobození koncentračního tábora v Osvětimi. Holocaust je už tři čtvrtě století nejen tím nejtemnějším mementem moderních dějin, ale také ne zcela zaceleným zraněním.

I proto dvojice maďarských režisérů András S. Takács a Eszter Cseke přichází s dokumentem, který má za cíl přetnout kruh utrpení alespoň v jedné konkrétní rodině. Mimoto v sobě dokument Born in Auschwitz zároveň nese onu DNA úspěchu, která je tak blízká Forbesu.

Film ukazuje příběh Angely Orosz, která se narodila za druhé světové války v Osvětimi a podařilo se jí přečkat nemožné. Přežít opravdové peklo na zemi a poté se odstěhovat do Kanady a založit zde rodinu. Být úspěšnou, zařadit se do společnosti, ale přesto prožívat muka přeživší holocaustu. Neurózu, strach a hluboký pocit viny, který předala i své dceři.

Když Angelina matka přijela jako maďarská Židovka do Osvětimi, byla tou dobou dva měsíce těhotná. Josef Mengele, morbidní a sadistický lékař SS, si ji proto vybral pro své lékařské experimenty. Její dítě se narodilo dva dny před Štědrým dnem roku 1945 a vážilo pouhý kilogram. Dlouhých sedm týdnů ho schovávali spoluvězni a dočkalo se proto osvobození 27. ledna.

Angela Orosz – žena, která se narodila v Osvětimi-Březince

„O Angele jsme se dozvěděli náhodou, když jsme natáčeli jiný dokument o tom, jak porody probíhají v různých kulturách od Mexika po Gazu. Zajímalo nás, jak vás ovlivní to, kde jste se narodili. Když jsme se doslechli, že se za druhé světové války v Osvětimi-Březince narodila holčička, která koncentrační tábor přežila jako miminko, toužili jsme její příběh natočit,“ rekapituluje András S. Takács.

Uznávaný režisér, který se v roce 2016 objevil v evropském výběru Forbes 30 pod 30, pracuje dlouhodobě v týmu s dokumentaristkou Eszter Cseke. Společně natáčeli například s legendárním režisérem Wimem Wendersem, spisovatelem Salmanem Rushdiem, dalajlámou nebo papežem Františkem. S tím se také hrdinka dokumentu Born in Auschwitz během natáčení setkala.

Dokumentaristé András S. Takács a Eszter Cseke

„Zorganizovat tuto schůzku bylo na celém natáčení, které se odehrávalo v Kanadě, Izraeli, Polsku, Německu nebo Argentině, vůbec nejtěžší. Papež František sem přijel na oficiální návštěvu, neměl ale žádný projev, jen se modlil. Všichni byli dojatí, ale my jsme se snažili, aby se setkal s naší protagonistkou,“ popisuje obstrukce András s Eszter.

Papež ženu, která se narodila v Osvětimi, nakonec přijal v rámci soukromé audience v rezidenci v Krakově, ale nesměly u toho být žádné kamery. A tak pořídili filmaři chytrý telefon s nejlepším dostupným fotoaparátem, a když byla jeho audience s Angelou u konce, sám papež se nabídl, že si udělají selfie.

Překážky ale museli dokumentaristé překonávat ještě před samotným natáčením. I když měli perfektní téma, na které sehnali finance z několika mezinárodních koprodukcí, hlavní protagonistka zprvu nechtěla svůj příběh vyprávět.

Velkou bolest jí činily nejen vzpomínky na Osvětim, ale také na rodné Maďarsko, odkud také pochází režiséři filmu. Nakonec se ale Angela nechala příbuznými přesvědčit a pozvala Andráse a Eszter na návštěvu do Montrealu.

„Našli jsme v sobě velké zalíbení navzájem a rozhodli se dokumentovat i příběh Angeliny dcery Kati. Velmi silné ženy, kterou matka vychovávala tak, aby byla připravená přežít úplně všechno.

Angela s dcerou

Zároveň jste ale viděli v jejich rodinném příběhu nejen odhodlání, vytrvalost a schopnost překonat i nejtěžší životní situace, ale také utrpení a vinu,“ prozrazují dokumentaristé, kteří přiznávají, že jim zpoza kamery často tekly slzy proudem.

„Vnímáme to jako povinnost své generace, abychom mluvili o traumatech svých rodičů a prarodičů. Opřít se do tohoto tématu je jako chodit po minovém poli. Věříme, že jsou to ale klíčové rozhovory, které s našimi rodinami můžeme mít. Teprve tak můžeme pochopit nejen své kořeny, ale také současný společenský kontext,“ tvrdí Takács a Cseke.

Dokument Born In Auschwitz uvede TV Spektrum dnes, tedy 27. ledna ve 22 hodin. Reprízy budou 31. ledna ve 23.05, 5. února ve 21 hodin a 25. února ve 22 hodin.