Takovýhle pohled se vám v Ostravě 80. let mohl naskytnou zcela běžně

Takovýhle pohled se vám v Ostravě 80. let mohl naskytnou zcela běžně Zdroj: Profimedia

I takto vypadal běžný život v Ostravě 80. let
Na tuto dobu mnozí vzpomínají s nechutí, jiní pro změnu s jiskrou v oku
Na tuto dobu mnozí vzpomínají s nechutí, jiní pro změnu s jiskrou v oku
I takto vypadal běžný život v Ostravě 80. let
Takovýhle pohled se vám v Ostravě 80. let mohl naskytnou zcela běžně
28
Fotogalerie

Tak vypadal všední den běžných lidí v komunistické Ostravě: Polozapomenuté snímky z 80. let

Na dobu předrevoluční někteří vzpomínají s nechutí, jiní s jiskrou v oku. Normalizace v Česku nastolila tvrdá pravidla a opatření, která byla jen k málokomu přívětivá. Lidé se i přesto snažili žít všední život, jak nejblíž k normálu to jen šlo. Mezi nově postavenými paneláky se opravovala auta za podpory celého sídliště, děti si hrály na rozbahněných nedodělaných cestách, nákupy se nosily výhradně v síťovkách. A tak to vypadalo i v Ostravě 80. let.

80. léta se v celém Česku nesla v duchu omezené zábavy a téměř nemožného vycestování za hranice. Právě proto bylo nutné najít si "to svoje" i s - z dnešního hlediska - tak malými možnostmi. Děti zcela běžně trávily dny lumpárnami venku, nebylo nic divného potkat v parku partu důchodců, jak hrají šachy nebo skupinku chlapů ze sídliště, jak dumají nad rozbitou stodvacítkou.

Doba normalizace nebyla rozhodně nijak růžovým obdobím české historie, i přesto se lidé snažili žít život jako obyčejně. Výjimkou nebyla ani Ostrava, kam do konce 80. let proudily davy lidí stěhujících se do nových sídlišť za prací v těžkém, zejména hutním, průmyslu. A tehdejší doba v sobě přecijen měla něco, co mnozí dnes postrádají - lidé si byli blíž. Bavili se spolu, znali své sousedy a pomáhali si. Právě to i další vzpomínky si můžete připomenout na malebných fotkách v galerii.