Česko nejspíš čeká zpřísnění opatření, na Slovensku už se bez testu nesmí do práce

Na Slovensku dnes začnou platit přísnější pravidla omezení pohybu pro osoby, které nemají negativní výsledek testu na koronavirus. V zemi v úterý skončilo plošné testování a lidé, u nichž se nákaza neprokázala, budou moci cestovat do práce či chodit do přírody. V Belgii ode dneška platí zákaz veškerých cest přes hranice, pokud k nim není dostatečný důvod. Tím je například práce nebo návštěva rodiny.

21:50 - Spor EU s firmou AstraZeneca o dodávky vakcín se oběma stranám ani dnes nepodařilo vyřešit. Společnost podle unijní exekutivy stále neobjasnila, proč dostanou členské země v prvním čtvrtletí jen malou část slíbených dávek. Brusel zesílil tlak a chce, aby firma nahradila výpadek produkce v EU vakcínami vyráběnými v Británii.

21:35 - Od čtvrtka začne Izrael očkovat proti koronaviru občany starší 35 let. O dalším snížení věkové hranice, při níž vzniká nárok na očkování, dnes rozhodlo izraelské ministerstvo zdravotnictví. V tuto chvíli země očkuje Izraelce starší 40 let. Informoval o tom zpravodajský web The Times of Israel.

21:21 - Vláda bude ve čtvrtek odpoledne jednat o dalším zpřísňování opatření proti šíření koronaviru. Příslušná ministerstva předloží své návrhy, řekl po dnešním jednání premiér Andrej Babiš (ANO). Uvedl, že není prostor na rozvolňování, naopak je třeba zvážit, jak dosavadní opatření vymáhat či zpřísnit. 

21:08 - Kvůli zpoždění v dodávkách vakcíny proti koronaviru se přestane v Madridu a jeho okolí přinejmenším do poloviny února očkovat první dávkou. S odvoláním na zástupce regionální vlády o tom dnes informovala agentura Reuters. Nedostatek vakcíny hrozí také v Katalánsku.

20:55 - Vláda podle Senátu vzbudila ve veřejnosti nereálná očekávání k zajištění očkování proti koronaviru. Kabinet poskytuje neúplné informace a měl by vysvětlit, jak jsou rozdělovány vakcíny krajů, shodl se dnes Senát po zhruba čtyřhodinové debatě s ministrem zdravotnictví Janem Blatným (za ANO).

20:01 - Předseda Asociace krajů a jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) nesouhlasí s vyjádřením ministra zdravotnictví Jana Blatného za (ANO), že kvůli nedostatku vakcín není třeba přerušit očkování. V jižních Čechách to podle Kuby bude nutné, a v řadě dalších krajů je situace podobná. Případné přerozdělování vakcín mezi kraji považuje Kuba za racionální

19:49 - Norsko kvůli koronaviru uzavře své hranice. Do země budou moci od pátku přijíždět jen její obyvatelé, zatímco cizinci budou smět hranice překročit pouze v nezbytných případech. Na tiskové konferenci to dnes podle agentury Reuters oznámila norská premiérka Erna Solbergová.

19:35 - Mezinárodní olympijský výbor po dnešním jednání výkonného výboru znovu ujistil, že je navzdory dalším vlnám pandemie koronaviru a šíření jeho nových mutací odhodlán uspořádat v létě s ročním zpožděním hry v Tokiu. Předseda MOV Thomas Bach požádal o trpělivost. Spekulace o zrušení her podle něj ničemu nepomáhají.

19:03 - Ústecký kraj nemá už delší dobu dost vakcíny proti koronaviru. Poté, co se v sobotu veškerá očkovací látka použila, dorazila další až toto pondělí. Tento týden dorazila do kraje čtyři plata vakcíny, řekl dnes novinářům hejtman Jan Schiller (ANO). Podle něj do kraje přichází zhruba o polovinu vakcín méně, než byl předpoklad. 

18:31 - Britská mutace koronaviru se prokázala už v 70 zemích a územích světa, jihoafrická mutace v jednatřiceti. Uvedla to dnes Světová zdravotnická organizace (WHO), informovala agentura AFP. Obě varianty viru SARS-CoV-2 jsou nakažlivější než původní forma koronaviru.

18:15 - Premiér Andrej Babiš (ANO) neví o žádném doporučení přerušit v Česku na dva týdny očkování první dávkou vakcíny proti koronaviru. Premiér dnes řekl serveru iDnes.cz, že takové doporučení neplatí. 

17:56 - Středočeské nemocnice ruší rezervace objednaným zájemcům o očkování. Důvodem je nedostatek vakcíny a nutnost dokončit očkování lidí, kteří už dostali první dávku, řekl dnes ČTK krajský koordinátor pro očkování Martin Polák. Podle hejtmanství musejí nemocnice zrušit tisíce rezervací.

17:29 - Majitelé švédských kožešinových farem nesmí letos množit norky. Cílem opatření je snížit riziko šíření koronaviru, oznámila dnes ministryně zemědělství Jennie Nilssonová. Úplně zakázat chov norků ale Švédsko na rozdíl od Dánska či Nizozemska nechce, informovala agentura DPA.

17:12 - Spojené státy podle všeho procházejí dalším obratem ve vývoji epidemie koronaviru, s níž je v zemi spojováno přes 425.000 úmrtí. Zatímco hlášené oběti stále přibývají rekordním tempem, růst statistiky nakažených už více než dva týdny zpomaluje a ubývá i hospitalizací způsobených nákazou koronavirem. 

16:56 - Skupinu Slováků, kteří za druhé světové války přežili holokaust, dnes vakcínou proti koronaviru očkoval slovenský ministr zdravotnictví Marek Krajčí. Učinil tak při příležitosti Mezinárodního dne památky obětí holokaustu a symbolického zahájení další fáze aplikace vakcíny na Slovensku. Zároveň požádal o odpuštění za podíl Slovenska na pronásledování židů. 

16:48 - Zdravotníků, kteří se aktuálně léčí s koronavirovou infekcí, bylo podle dat za úterý 4292, z toho 689 lékařů a 1904 sester. Na začátku listopadu jich byl téměř dvojnásobek, na začátku prosince ale o 1000 méně. Vyplývá to z dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS), které má ČTK k dispozici. 

16:31 - Velká Británie dnes zpřísnila pravidla pro vstup do země pro cestující z některých zemí, kde se šíří nové mutace koronaviru. Oznámil to britský premiér Boris Johnson. Kvůli současné epidemické situaci v zemi se zároveň nepočítá s otevřením škol následující měsíc; školáci se do tříd vrátí patrně v březnu, uvedl ministerský předseda.

16:17 - Jihočeský kraj zatím první dávkou vakcíny proti koronaviru naočkoval 15.210 lidí. V centrálním systému se dosud zaregistrovalo 12.196 seniorů nad 80 let. ČTK to dnes řekla Hana Brožková z kanceláře hejtmana. Ačkoliv ministerstvo zdravotnictví doporučilo pozastavit na 14 dní očkování první dávkou a rezervace, kraj očkovací termíny neruší. 

16:06 - Jihoafrická republika dnes pro nouzové použití schválila vakcínu proti koronaviru od společnosti AstraZeneca. Africká země očekává zpočátku dodávku zhruba 1,5 milionu dávek preparátu, napsala agentura Reuters. JAR je africkou zemí s nejvyššími počty potvrzených případů nákazy koronavirem.

15:50 - Při příjezdu do Švýcarska z takzvaných rizikových zemí bude od 8. února povinné předložit negativní test na koronavirus. Na tiskové konferenci to dnes oznámil ministr zdravotnictví Alain Berset. Za rizikové země přitom Švýcarsko považuje mimo jiné Česko a nově také Slovensko. Nadále bude platit i povinná karanténa po příjezdu.

15:23 - Továrna v severním Walesu, kde se vyrábí a skladuje vakcína společnosti AstraZeneca, byla dnes částečně evakuována kvůli podezřelému balíčku. "Areál dnes ráno obdržel podezřelý balíček. Okamžitě jsme upozornili veškeré relevantní úřady," uvedla společnost Wockhardt UK, které závod v severovelšském Wrexhamu patří.

15:00 - Ministerstvo zdravotnictví doporučilo přerušit na dva týdny očkování proti koronaviru první dávkou a pozastavit rezervace. Vyhodnotit situaci v konkrétním regionu musí primárně krajský koordinátor očkování, uvedla mluvčí ministerstva Barbora Peterová. Důvodem je nedostatek vakcíny a nutnost podání druhé dávky těm lidem, kteří už dostali první.

14:41 - Ačkoli se v Belgii v současnosti šíří koronavirus pomaleji než ve většině evropských zemí a na lidech je patrná únava z mnohaměsíčních zákazů a omezení, čeká je ode dneška další zpřísnění. Vláda ve snaze zabránit množení nakažlivějších mutací viru zakázala lidem opouštět zemi, pokud to není nezbytné. 

14:25 - Příznaky u lidí nakažených koronavirem se podle britského průzkumu liší podle toho, zda pacienty zasáhla britská mutace nebo původní covid. Ti s britskou mutací mají častěji kašel, bolí je v krku a jsou unavení. Ztráta chuti a čichu je u nich naopak méně častá, píše agentura Reuters.

14:07 - Armáda dnes poslala další asi dvě desítky vojáků na pomoc jedné nemocnici a dvěma sociálním zařízením v boji proti koronavirové pandemii. Pomáhat budou v nemocnici v Havířově a v domovech pro seniory v Českém Krumlově a v Dolním Cetně na Mladoboleslavsku. 

13:58 - Ambulantní Centrum postcovidové péče Fakultní nemocnice (FN) Hradec Králové má denně desítky telefonátů z celého Česka. Zájem je enormní. U volajících nejčastěji přetrvává dušnost, únava, nespavost, bolesti hlavy, poruchy trávení či ztráta chuti nebo čichu. Mezi pacienty s postcovidovým syndromem převažují lidé ve věku 40 až 60 let, asi pět procent připadá na mladší.

13:47 - Rakouské ministerstvo zdravotnictví se chystá zpřísnit podmínky pro příjezd cizinců do skiareálů v Rakousku. K tomuto kroku zaměřenému na posílení boje proti šíření koronavirové nákazy se rozhodlo na základě upozornění, že stávající předpisy obcházejí "ilegální lyžařští rekreanti". Napsal to dnes deník Kurier.

13:32 - V příštích dnech začne Jihočeský kraj prostřednictvím České pošty rozesílat obyvatelům do schránek Očkonoviny s informacemi o očkování proti koronaviru. Česká pošta dostala z tiskárny noviny 26. ledna, zhruba tři dny potřebuje na to, aby je roztřídila a rozeslala do okresů, pak je pošťáci roznesou do schránek.

13:23 - Dobrovolní hasiči v Karlovarském kraji pomáhají v současné době kromě běžných výjezdů také v boji proti koronaviru. Jsou nasazeni například v sociálních zařízeních nebo na odběrových místech. Sbor dobrovolných hasičů dnes proto obdržel 10.000 kusů ochranných prostředků od nadačního fondu REGI Base. 

13:08 - Farmaceutická firma AstraZeneca zrušila jednání se zástupci Evropské komise a členských států Evropské unie, na němž měla dnes večer vysvětlovat výrazné omezení dodávek covidové vakcíny. Uvedla to mluvčí komise. Unijní exekutiva po společnosti nadále požaduje objasnění kroku, kvůli němuž dostanou členské země v prvním čtvrtletí necelou polovinu slíbených dávek. 

12:18 - Dánsko do 2. února prodloužilo zákaz letů z Dubaje a dalších měst Spojených arabských emirátů. Pozastaveny byly v pátek kvůli údajně nespolehlivým testům na koronavirus při odletu z Dubaje. Prodloužení tohoto opatření, které platí i pro tranzitní lety, oznámilo podle agentury DPA v úterý večer dánské ministerstvo dopravy.

11:52 - Na kontrolách dodržování protiepidemických opatřeních na horách by se podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) měla kromě policie podílet i Česká obchodní inspekce (ČOI). Havlíček to dnes řekl novinářům. Vládě na dnešním mimořádném jednání předloží návrh přísnějších podmínek pro případný provoz lyžařských středisek.

11:15 - Nakažlivější takzvaná britská mutace viru způsobujícího nemoc covid-19 se podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) potvrdila ve vzorku z Vysočiny a Plzeňského kraje, uvedl server iDNES.cz. Už minulý týden ji SZÚ potvrdil u vzorku z Prahy, Středočeského, Královehradeckého a Jihomoravského kraje. Podle mluvčí ústavu Kláry Dolákové se ale může vyskytovat i v jiných regionech. ČTK dnes řekla, že kromě SZÚ mohou sekvenaci, tedy podrobnou genetickou analýzu viru, která mutaci potvrdí, dělat i další laboratoře. Počty tak nemusí být kompletní.

10:42 - Afghánské povstalecké hnutí Tálibán slíbilo, že podpoří kampaň očkování proti nemoci covid-19 v zemi. Afghánistán by měl díky globálnímu systému COVAX na spravedlivou distribuci vakcín dostat v letošním roce dostatečné množství dávek pro 20 procent z 38 milionů obyvatel země, informovala dnes agentura Reuters.

10:38 - V Česku podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) aktuálně není situace na to, aby se otevřely lyžařské areály. S návrhem na jejich otevření neuspěl v pondělí na jednání vlády místopředseda vlády Karel Havlíček (za ANO), dnes by však měl kabinetu předložit přísnější verzi plánu. Hamáček na twitteru argumentuje denními nárůsty potvrzených případů covidu-19 v Česku, ale také zaplněnými nemocnicemi. Otevření sjezdovek prosazovala také KSČM při úterním hodnocení toleranční dohody s vládním ANO.

10:21 - Na Slovensku ode dneška platí v souvislosti s koronavirovou krizí přísnější zákaz vycházení. Potvrzení o negativním výsledku testu na koronavirus je nově až na výjimky potřeba také pro cesty do práce či do přírody. Výrazné omezení volného pohybu osob bude podle dřívějšího rozhodnutí vlády platit prozatím do 7. února. Opatření se vztahuje i na cizince. Čeští turisté již od loňského září zpravidla potřebují při cestách na Slovensko test na koronavirus, pokud se chtějí po příjezdu vyhnout karanténě.

9:44 - Víc Čechů pije během pandemie pravidelně nadměrné dávky alkoholu, uvádí studie týmu Petra Winklera z Národního ústavu duševního zdraví (NUDZ). Podle ní se o 60 procent zvýšil počet lidí, kteří pili pravidelně každý týden a častěji nadměrné dávky alkoholu. Návyky pomáhá změnit každoroční kampaň Suchej únor, jejímž partnerem je NUDZ, řekl dnes ČTK mluvčí ústavu Jan Červenka.

9:19 - Zdravotníci v Česku aplikovali od začátku vakcinace 222.450 dávek vakcíny proti nemoci covid-19, v úterý jich bylo přes 12.000. Druhou dávku, tedy ukončené očkování má 17.622 lidí. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Většina lidí dostala vakcínu od firem Pfizer a BioNTech a přibližně dvě procenta očkovaných od firmy Moderna.

9:02 - Laboratoře v Praze odhalily v úterý 942 případů koronaviru, o 32 víc než o týden dřív. Počet aktuálně nakažených zůstal stejně jako v pondělí mírně nad 9400. Úmrtí za den přibylo do statistik 17, s nemocí covid-19 tak od březnového počátku epidemie zemřelo v hlavním městě 1398 lidí. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

8:34 - Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) dnes večer seznámí vládu se změnami v protiepidemickém systému PES, jak je diskutoval v posledních týdnech se zdravotními experty i zástupci zájmových skupin. Dnes dopoledne bude ještě novinky v ochraně proti šíření epidemie koronaviru diskutovat s odbornými skupinami ministerstva zdravotnictví. Platit by měly úpravy opatření od 1. února, ministr předpokládá, že zhruba v polovině března přijde s další aktualizací.

8:08 - Počet nakažených stoupl v úterý o 9144. Vláda zatím přechod do čtvrtého stupně nechystá. V systému PES chce ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) zohlednit stav v přetížených nemocnicích. Zmírnění opatření podmiňuje tím, že hospitalizovaných pacientů s covidem nebude více než 3000. V posledních dnech jich je v nemocnicích kolem 6000.

7:52 - Podvodníci a zloději v Mexiku využívají dramatické situace, do které se kvůli pandemii covidu-19 dostalo mnoho lidí. Nemocnice v některých částech země jsou z 90 procent zaplněné a i pacienti vyžadující kyslíkovou terapii se musejí léčit doma. Šéf úřadu pro ochranu spotřebitelů Ricardo Sheffield v úterý podle agentury AP informoval, že se objevily stovky inzerátů nabízejících nemocným kyslíkové láhve určené ve skutečnosti na svařování.

7:43 - Index protiepidemického rizika PES je druhý den na 68 bodech, dva týdny je ve čtvrtém z pěti stupňů rizika. V zemi ale už měsíc platí opatření, která odpovídají nejpřísnějšímu, pátému stupni. Ze čtyř ukazatelů, které slouží k výpočtu rizikového skóre PES, se k dnešku nepatrně zhoršilo pouze reprodukční číslo, je 0,94. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví.

7:38 - Plošné testování na Slovensku podobně jako loni na podzim nebylo povinné, stát ale lidem s negativním výsledkem testu slíbil některé výhody. Například budou moci využívat výjimky z platného zákazu vycházení například k cestě do práce či kvůli pobytu v přírodě.

Související

Více souvisejících

Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Slovensko Belgie

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

včera

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

včera

včera

Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

včera

včera

včera

včera

Vzpoura zaměstnanců RTVS: Chceme svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy