Kultivovaná dáma i moravská rošťanda. Na Hanu Maciuchovou vzpomíná Balzerová, Preiss a Polesný

O Haně Maciuchové, která zemřela v úterý po dlouhé nemoci, mluví její kolegové z umělecké branže jako o kultivované dámě, precizní herečce, ale i přítelkyni se smyslem pro humor. O osobní a pracovní vzpomínky se ve vysílání ČT24 podělili režisér Viktor Polesný a herci Viktor Preiss a Eliška Balzerová.

Viktor Polesný režíroval Hanu Maciuchovou například v televizní inscenaci Milenec lady Chatterleyové nebo v pokračování oblíbeného seriálu Nemocnice na kraji města.

„Měla dar životní moudrosti a také smysl pro humor, pro lehkost,“ říká režisér. Na place oceňoval hereččinu přesnost. „Přišla a měla to promyšlené a nešlo jí dávat přibližné připomínky. S ní byla práce jasná, rychlá a velmi intenzivní,“ uvedl.

  • Neobyčejné životy (27. 1. ve 21:30 na ČT1)
  • Koncert (27. 1. ve 22:25 na ČT1)
  • Poprask na laguně (28. 1. ve 20:15 na ČT art)
  • Sedm bílých plášťů (30. 1. v 16:35 na ČT1)
  • Španělé v Praze (31. 1. ve 21:40 na ČT art)

Své vzpomínky připojili také kolegové Hany Maciuchové z Divadla na Vinohradech. S Viktorem Preissem se na tamních prknech potkávala téměř třicet let. Třeba v inscenacích Poprask na laguně, Zdravý nemocný nebo Jedno jaro v Paříži aneb Krvavá Henrieta. 

„Hanička byla herečka s výrazným a nezaměnitelným projevem. Byla hluboce analytický typ, který se opíral nejen o životní zkušenost, intelekt a všeobecný rozhled, typické bylo, že všechny její postavy měly pevnou stavbu a preciznost bylo jejich poznávací znamení,“ uvedl Preiss k herectví své zesnulé kolegyně.

„Já neodcházím, já přicházím“

Zmínil také její poslední vinohradskou roli. S Markem Adamczykem nazkoušela emotivní příběh Harold a Maude o vztahu osmnáctiletého mladíka a osmdesátileté zchudlé šlechtičny. „Vzpomínám si na závěrečnou repliku, kterou Maude říká na odchodu z tohoto světa Haroldovi: ‚Harolde, já neodcházím, já přicházím.‘ A její energie se ztrácí. Je to krásný závěr. Vesmír znamená věčnost a já do té věčnosti přeji Haničce, ať je jí tam lehce,“ dodal. 

Eliška Balzerová se se svou někdejší divadelní kolegyní potkala v její poslední filmové roli – komedii Jiřího Vejdělka Tátova volha. „Byla velice laskavá dáma, velmi kultivovaná, nahlédnout pod pokličku nedala jen tak někomu, ale my jsme spolu zažívaly roztomilé chvíle, když jsme jezdily na zájezdy. Chci na ni vzpomínat v trochu rozmarnějším duchu, dokázala totiž být i velmi odvázaná a veselá, byla to taková správná moravská rošťanda,“ říká Balzerová.

Herečka všech rolí

Herecký rejstřík Hany Maciuchové sahal od komediálních rolí po velké tragické postavy, ať už na divadle či před kamerou. Televizní diváci si ji vždy budou spojovat s Krkonošskými pohádkami, Chalupáři či Nemocnicí na kraji města.

Pohybovat se dokázala se stejnou samozřejmostí ale i v nemainstreamových vodách, zapsala se třeba rolí v komedii Samotáři. Na divadle ztvárnila řadu zejména tragikomických úloh, například Lízu z Obchodníka s deštěm, Roxanu v Cyranovi z Bergeracu nebo kurážnou Markétku v Mistrovi a Markétce.

Připomeňte si Hanu Macichovou v dokumentu z cyklu Neobyčejné životy:

Neobyčejné životy: Hana Maciuchová (zdroj: Neobyčejné životy)