Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Ekonomika

Češi vyráželi na lyže do Bulharska, vyžaduje testy až od pátku. Zájem klientů byl obrovský, říká cestovka

Bulharský skiareál Bansko foto: CC BY-SA 2.0: www.bdmundo.com; Wikimedia

Doporučujeme
Praha - Milovníci zimních sportů mají letos smůlu a jen tak si na horách nezalyžují. Padla poslední „alpská bašta“ – Švýcarsko zavedlo pro Čechy od poloviny ledna povinnou desetidenní karanténu. A přísná opatření nadále platí i v Rakousku nebo v Itálii. Skutečně jedinou možnost představují hory v Bulharsku. Tedy do tohoto pátku.
  12:12

„Zájem našich klientů je obrovský. Sedmý den od vystavení první nabídky máme více než 1200 potvrzených klientů do Bulharska s tím, že každý den přidáváme nové. První odjezd je naplánován na zítra,“ řekl pro Lidovky.cz mluvčí cestovní kanceláře České kormidlo Aleš Kotek. 

Hamáček je proti otevření lyžařských areálů, vysoké počty nakažených a plné nemocnice tomu nenahrávají

Šestidenní (včetně cesty tam a zpět) balíček se skipasem a ubytováním ve čtyřhvězdičkovém hotelu s polopenzí nabízí za necelých 9000 korun na osobu.

Šestnáct hodin s rouškou

Cesta autobusem trvá z Česka do lyžařského střediska Bansko asi 16 hodin a cestující musejí mít po celou dobu zakrytá ústa a nos. Negativní test na koronavirus však nebylo třeba podstoupit, protože ho Bulharsko nevyžadovalo. To se ale změnilo s úterním večerem, protože tamní ministr zdravotnictví vyhlásil od 29. ledna do 30. dubna nařízení, kterým stanovil, že od osob, které přijíždějí do Bulharska, budou pohraničníci vyžadovat potvrzení o negativním výsledku PCR testu ne starším než 72 hodin do okamžiku vstupu do země. Výjimky lze najít na webu ministerstva zahraničí.

„Nad rámec povinností jsme dali našim klientům možnost přikoupení vedlejší sedačky, aby mohli jet s větším pohodlím bez sousedního cestujícího, čehož klienti využívají. Dále bude k dispozici dezinfekce a pro ty, kteří by třeba zapomněli, budeme mít záložní roušky. Toaleta bude zavřená, k použití jen v akutních situacích,“ vysvětlil Kotek.

Bulharské pohoří Pirin dosahuje téměř třítisícové výšky, lyžuje se tu až do...
Bansko, jedno z míst konání Světového poháru v lyžování, nabízí desítky...

Velkým lákadlem je pro milovníky zimních sportů skutečnost, že lyžařské středisko Bansko je v plném provozu. V hotelech fungují dle cestovní kanceláře České kormidlo i bazény a wellness. Hotelové restaurace a bary jsou otevřené s tím, že u stolu si mohou hosté sundat roušku. Ostatní restaurace mají pouze výdejní okénka. Otevřené jsou ale naopak všechny obchody.

Lyžařské pobyty nabízí také cestovní kancelář Nev-Dama, která sází na leteckou dopravu. Podle mluvčího společnosti Jana Bezděka si už zájezd zakoupily desítky lidí. Cestovka však očekává až stovky prodaných dovolených. 

‚K okénku jdou bez roušky, obsluze se smějí‘. Zdivočelé sáňkaře je těžké kočírovat, stěžují si vlekaři

„Zájem se v posledních dnech rapidně zvyšuje a řešíme desítky rezervací denně. Vzhledem k pohodlnosti a bezpečnosti je ideální variantou letecký zájezd se zajištěným transferem přímo do střediska a hotelu. Tuto variantu také volí naši klienti nejčastěji,“ řekl serveru Lidovky.cz Bezděk.

Podle ministerstva zdravotnictví jsou opatření v Bulharsku mimo kompetence resortu. „Při návratu do České republiky je nicméně nutné dodržovat opatření, která vyplývají z takzvaného cestovatelského semaforu,“ řekla mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová.

Bulharsko však spadá mezi oranžové země, což znamená, že Češi vracející se odtud z dovolené nemusejí předložit negativní test na covid. Ministerstvo zahraničí však cestování s výjimkou nezbytných cest nedoporučuje.

Češi však dle všeho neztrácejí naději a doufají, že si v Rakousku či Itálii zalyžují alespoň na jaře. „Jsou zákazníci, kteří vědí, že nákupem nic neriskují, o peníze nepřijdou, tak to zkoušejí. Ohledně lyžování v Bulharsku jednáme s partnerskými cestovními kancelářemi a chystáme nabídku, abychom uspokojili naše klienty. V nejbližších dnech tyto zájezdy zařadíme do portfolia,“ řekla mluvčí agentury Invia Andrea Řezníčková.

Naopak za teplem v těchto dnech Češi utíkají nejčastěji do Egypta, Spojených arabských emirátů nebo na Maledivy, u kterých Invia zaznamenala dokonce čtyřnásobný nárůst. „Prodávat se začíná také Mexiko a Kuba. Cestovat do těchto zemí úplně bez testu není možné. Vždy je nutný test minimálně na cestě tam, nebo zpět,“ dodala Řezníčková.

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...