Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Lahůdková Olinka nebo žárlivá Blažejová. Připomeňte si nejznámější role Hany Maciuchové

Kultura

  12:48
PRAHA - V úterý 26. ledna zemřela ve věku 75 let populární česká herečka Hana Maciuchová. Prosadila se v seriálech a televizních filmech. Připomeňte si její nejznámější role.

Maciuchová na této scéně vystoupila už více než stokrát ve stále uváděné inscenaci Růžové brýle. foto: Jan Malíř

Krkonošské pohádky (1974-1984)
Režie: Věra Jordánová


Anče, Kubo, Hajnej! Když Trautenberk zavolá, musí se poslouchat. Právě role temperamentní dívky Anči z populárních Krkonošských pohádek zajistila Maciuchové oblíbenost u mladých i starších diváků. Z populárního hereckého ansámblu je ale dnes naživu už jen herec Jaroslav Satoranský, představitel Kuby.


Chalupáři (1975)
Režie: František Filip


V populárním seriálu si Maciuchová zahrála poněkud naivní kadeřnici Vlastu. Tvořila seriálový pár s hercem Jiřím Schmitzerem. „Vlasta byla samozřejmě dívenka do jisté doby nepolíbená, taková naivní, prostě typická součást Chalupářů,“ vzpomínala herečka na Vlastu v rozhovoru pro Blesk.

Žena za pultem (1977)
Režie: Jaroslav Dudek


Lahůdková Olinka, ta rozproudí zábavu v každé prodejně potravin! Postava Hany Maciuchové byla v tomto normalizačním seriálu zobrazujícím „krásy“ socialistického konzumu jednou z nejoblíbenějších. Byla totiž vtipná a pohotová.

Nemocnice na kraji města (1977-1979)
Režie: Jaroslav Dudek


Role Blažejové, žárlivé manželky doktora Blažeje, byla úplný opak Lahůdkové Olinky. „Bylo pro mě tak zajímavé hrát, že jsem dostávala i různé a zvláštní reakce od diváků. Byly velmi vyhrocené. Někdo mně například napsal: ‚Seberte své děti, kufr a odejděte od toho ku*evníka.‘ Jiní mně psali: ‚Jak můžeš komplikovat život takovému úžasnému lékaři? Vypadni!‘“ vzpomínala Maciuchová v rozhovoru pro Český rozhlas.

Člověk proti zkáze (1989)
Režie: Štěpán Skalský

Zahrát si Olgu Scheinpflugovou, manželku jednoho z největších českých literátů, rozhodně není jednoduchý úkol. Maciuchová ho nicméně zvládla skvěle. Velkou zásluhu na tom má i její herecký partner Josef Abrahám v roli Karla Čapka. 

Ulice (2005-)
Režie: Dušan Klein, Otakar Kosek, Juraj Deák, Ondřej Kepka, Milan Růžička a další

Miriam Hejlová je gymnazijní profesorka, vdova a matka Jaroslava Hejla (Martin Hofmann). Scenáristé ji do života poslali několik mužů a nakonec ji odeslali na cestu kolem světa. Od té doby v seriálu nevystupovala. 

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!