Hlavní obsah

Místo kol lyže. Finské město spustilo jako první na světě veřejné sdílení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Půjčit si pomocí mobilní aplikace ve městě kolo není dnes už ničím výjimečným. Finské Lahti nyní spustilo podobný koncept, ovšem místo bicyklů láká na lyže. Obyvatelé si je mohou na ulici půjčit, dojet, kam potřebují, a poté je zase vrátit. Mohou tak přispět k zelenější přepravě a s ní spojeným snížením emisí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Iniciativa City Skis funguje na velmi podobném principu jako právě veřejné systémy sdílení kol, které jsou rozšířeny v mnoha evropských i jiných metropolích. Jde o součást většího projektu, jenž má přispět ke snížení uhlíkové stopy, jihofinské Lahti je letos totiž Evropským hlavním zeleným městem.

„City Skis funguje stejně jako půjčování kol, lyže si můžete vyzvednout na určitých místech, kam je po použití také vrátíte,“ cituje server Independent ředitelku programu Saaru Varamovou. „Doufáme, že City Skis přinese místním radost během nejchladnějšího období roku, zároveň chceme propagovat bezemisní způsoby dopravy celoročně,“ doplnila.

Upozornit na klimatické změny

Podle Varamové je cílem iniciativy motivovat lidi, aby využili každé příležitosti, kdy mohou zvolit ekologičtější způsob přepravy. Lahti, které je podle ředitelky neoficiálním hlavním městem lyžování ve Finsku, chce upozornit na klimatické změny a tím zachovat zimu tak, jak ji obyvatelé znají.

Výpůjční místa jsou ve městě zatím tři, dvě z nich se nacházejí v centru. Kvůli projektu vznikly v Lahti také nové běžecké stezky, po kterých se mohou lyžaři prohánět.

Město se snaží podle Independentu snížit emise i jinými způsoby. Rozšiřuje například cyklostezky, využívá elektrobusů nebo představilo aplikaci, která lidem počítá uhlíkovou stopu při jejich cestách.

Nejdelší stezku v korunách stromů na světě otevřou ve Švýcarsku

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám