Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vznikne speciální skupina, která prověří úmrtí na covid. Kvůli statistikám

  14:15
Ministr zdravotnictví Jan Blatný nedávno ve Sněmovně pronesl, že evidence obětí v tuzemsku je příliš poctivá. „Přímo na covid zemřela jen třetina z vykázaných obětí,“ dodal Blatný. Právě takových výroků ministra zneužívají lidé, kteří pandemii zlehčují. Nyní si na statistiku úmrtí má posvítit skupina lékařů pod vedením náměstka Vladimíra Černého.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný hovoří na tiskové konferenci k představení centrálního rezervačního systému na očkování. (14. ledna 2021) | foto: Petr TopičMAFRA

Na covid-19 v Česku zemřelo už téměř šestnáct tisíc lidí. Ministr zdravotnictví Jan Blatný však uvedl, že se do statistik započítávají všichni, kteří byli na koronavirus pozitivní třeba při autonehodě a zemřeli až poté. 

„My vykazujeme každého, kdo zemře i na autonehodu a má covid-19, jako člověka, který na něj zemřel,“ tvrdil Blatný. V neděli v České televizi uvedl, že přímo na covid z celkového počtu zemřela pouze třetina lidí. Podle mnoha odborníků však taková interpretace statistik napomáhá dezinformacím a lidem, kteří epidemii podceňují.

Vakcína proti covidu-19 slouží i podvodníkům, hackeři zkoušejí nový fígl

Rezort zdravotnictví se proto nyní rozhodl, že statistiku úmrtí prověří speciální pracovní skupina, kterou povede nový náměstek Vladimír Černý. Jejími členy by mělo být kolem patnácti klinických lékařů, kteří v první etapě budou zkoumat až pět tisíc úmrtí z poslední doby. 

Každá země má jiné statistiky

„Jakmile bude vše formální, bude mít expertní tým k dispozici databázi závěrečných zpráv, na základě kterých zkušení kliničtí lékaři rozdělí úmrtí do tří hlavních kategorií,“ řekl Černý pro Lidové noviny. 

Jednou skupinou budou ti, u nichž je covid jednoznačnou příčinou smrti. Jak už ministr Blatný uvedl, mohlo by jít zhruba o třetinu vykázaných obětí. Druhou kategorií jsou pak zemřelí, u nichž se covid na úmrtí s velkou pravděpodobností mohl pouze nějak podílet.

Mluvit o 30 % úmrtí na covid nedává smysl. Realita je horší než statistiky

„Pokud například pacient zemřel na plicní embolii a zjistí se, že dva dny předtím byl pozitivně testován na covid, pak je velmi pravděpodobné, že se covid na úmrtí nějakou měrou podílel. A je podlé mého názoru nutné jej později zahrnout do statistik dopadů covidu na zdraví populace v Česku,“ podotkl náměstek Černý.

Třetí skupinou jsou lidé, kteří zemřeli a byli pozitivně testovaní. 

Podle ministra Blatného je Česko oproti jiným zemím ve vykazování úmrtí až moc poctivé, a proto taky vychází z hlediska epidemie v mezinárodním srovnání špatně.

„Každá země se s těmito statistikami vypořádává jinak, zejména průběžné počty úmrtí, které aktuálně země poskytují, se mohou v metodikách velmi lišit. Některé státy skutečně nezapočítávají všechna úmrtí, která nyní do statistiky za Česko spadají. Průběžná mezinárodní data jsou tak velmi těžko srovnatelná,“ uvedla pro LN mluvčí Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Lenka Svobodová.

Přímo na covid zemřela jen třetina z vykázaných obětí, připustil Blatný

Rozbor, který nyní začne skupina zpracovávat, nelze podle Černého realizovat pouze na základě listu o prohlídce zemřelého. 

V něm je uvedený jen číselný kód diagnózy a může se stát, že není správně. Korektnost údajů mohou posoudit s nejvyšší pravděpodobností jen odborníci, musí ale prozkoumat jednu lékařskou zprávu za druhou.

Výsledky zhodnotí i statistický úřad

Tým klinických lékařů by mohl na analýze pracovat i několik týdnů. Některé případy nemusí být totiž až tak zřetelné jako například u autonehod. Úmrtí, která budou sporná nebo nejasná, projednají členové skupiny společně. 

Pokud v jednotlivých případech experti zhodnotí, že příčina úmrtí byla jiná, než jaká je uvedena na listu o prohlídce zemřelého, pak by nemocnice měla dostat informaci, že list by se měl upravit.

Výsledky analýzy předloží pracovní skupina Ústavu zdravotnických informací. Ten bude společně s Českým statistickým úřadem v první polovině letošního roku pracovat na tom, aby jeho čísla odpovídala metodice Světové zdravotnické organizace (WHO).

Jsem pro ruskou a čínskou vakcínu i povinné respirátory, říká Prymula

Pokyny WHO zní následovně: „Pro potřeby epidemiologického sledování se úmrtí v důsledku covidu-19 definuje jako úmrtí v důsledku klinicky odpovídajícího onemocnění u osoby s potvrzenou nebo pravděpodobnou nákazou původcem covidu-19, pokud není jiná příčina úmrtí, která s covidem-19 nesouvisí.“ 

Příkladem příčiny, která nesouvisí, je třeba úraz. Nesmí jít ani o úmrtí osoby, která se před smrtí uzdravila a vykazovala negativní test na koronavirus.

V konečném důsledku to znamená, že české statistiky by mohly být nakonec ještě horší. Nyní se do nich totiž započítávají ti, kteří měli pozitivní test na covid, nikoliv ti, u nichž je nákaza pravděpodobná, ale žádný test ji nepotvrdil.

Analýzu není možné dělat na základě pitvy

„Podstatné je, aby se vyjasnila taková úmrtí, kdy bude z celého kontextu zcela evidentní, že covid se na něm nemohl podílet. Nejde přitom ani tak o zmiňované autonehody,“ řekl Černý. 

Podle něj je medicína natolik barvitá a variabilní, že mohou existovat i jiné situace, které mohly vést lékaře k tomu, aby napsal, že pacient zemřel na covid. „Kliničtí lékaři mohou na základě lékařské zprávy lépe posoudit míru příčinné souvislosti,“ vysvětlil Černý.

Analýzu není možné podle náměstka udělat například na základě pitvy, ta totiž byla provedena jen u malého počtu pacientů. Podle Černého to jsou však jednotky procent.

Hamáček odmítá otevřít skiareály, komunisté nutí Babiše, ať to umožní

Že se u některých osob nakonec příčina úmrtí změní, je pravděpodobné. Podle Černého především proto, že i v „necovidové“ medicíně je někdy těžké jednoznačně určit příčinu skonu.

„Může se stát, že pacient leží v nemocnici, jde na operaci a dojde například ke vzniku komplikací spojených s provedeným operačním výkonem. Pacient zemře a později se zjistí, že měl pozitivní test. I tak se může stát, že je případ vykázán do statistik jako úmrtí na covid,“ dodal Černý.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...