Česko-slovenská investiční skupina Arca Capital, o jejímž krachu se začalo mluvit koncem loňského roku, na sebe podala nový insolvenční návrh. V něm se znovu snaží o to, aby řízení proběhlo v Česku. Stejně jako dřívější návrh, který se týkal celé mateřské společnosti Arca Investments, ale Městský soud v Praze návrh obratem zamítl, tentokrát proto, že není k rozhodování příslušný.

O řízení v Česku se snaží hlavní akcionář firmy Rastislav Velič, bývalý spolumajitel firmy Pavol Krúpa naopak usiluje o insolvenci na Slovensku. „Je nezbytné, aby bylo zabráněno účelovým snahám vedení Arca Investments o obcházení zákona, zneužití české legislativy a aby došlo k zamezení nečestnému taktizování při výběru soudu. Centrum a sídlo firmy bylo od jejího založení na Slovensku, je proto logické, že na Slovensku je také hlavní centrum jejích zájmů,“ komentoval už dříve snahy o řízení podle českých zákonů Krúpa.

Podání insolvenčního návrhu u nás odůvodnila skupina jasnější českou legislativou a veřejně přístupným českým insolvenčním rejstříkem, který má zabezpečit transparentnost řízení. Podle Veliče není v žádném případě snahou obejít požadavky slovenských zákonů, podle kterých by společnost musela i nezajištěné věřitele uspokojit alespoň z 50 procent.

Podle návrhu dluží skupina celkem 18,6 miliardy korun, a to téměř dvěma tisícům věřitelů. Většinu představují závazky z vysoce rizikových směnek, jen v Česku jde o 13 miliard. Jediným zajištěným věřitelem je přitom J&T Banka.