Fortuna:Liga • 12. kolo • 18:00

Zlín - Slavia

Zlín
2:6
0:5
Konec
Slavia
48. Cedidla
74. Poznar
3. Olayinka
11. Kuchta
17. Kuchta
36. Sima
45. Kuchta
89. Musa

Hezký středeční podvečer, vítejte u online přenosu z utkání 12. kola fotbalové Fortuna:Ligy mezi Zlínem a Slavií. Duel začíná v 18:00. 

Po krátké zimní pauze se odehrála zatím dvě kompletní kola Fortuna:Ligy. Jenže stále zbývají odehrát některé duely, které se během prosince nestihly odehrát. A to kvůli koronavirové nákaze v některých týmech. Jedním z takových duelů je i ten mezi Zlínem a Slavií z 12. kola. Správně se měl hrát ve středu 16. prosince, jenže hráči pražského celku tehdy měli pozitivní testy. Kontrolní testy pak ale potvrdily, že většina z nich byla špatných, proto pak sešívání mohli dále hrát.  Tento zápas však byl přesunut právě na dnešní den. Utkání má jasného favorita.

Sešívaní si už od prosince jedou na vlastní vlně. Vyhrávají zápas za zápasem, nezastavila je krátká pauza ani těžké duely na Spartě či v Plzni. Také úvodu po pauze nebyl jednoduchý, přesto se svěřenci Jindřicha Trpišovského vypořádali s tlakem na výbornou. Doma přehráli Olomouc 3:1 a stejným poměrem uspěli v sobotu v Karviné. Na hřišti slezského celku rozhodl ve prospěch Slavie skvělý vstup do druhého poločasu. V posledních dnech se však vyrojily zprávy, že o špílmachra Pražanů Nicolaa Stancia stojí turecký Trambzonspor. Zatím to ale vypadá, že špičkový klub z Turecka bude muset finančně přitlačit.

Do kádru Slavie se v zimní přestávce vrátil také záložník Jakub Hromada. Ten je sice ve Slavii už čtyři roky, přesto se mu nepodařilo nikdy naplno proniknout do sestavy. A to především kvůli vážným zdravotním problémům. Poslední rok hostoval v Liberci, nyní je však zpět připraven zabojovat o své místo v základní sestavě. Začal opravdu dobře, v utkání s Olomoucí zajistil svému týmu penaltu. V Karviné pak kvůli karetnímu trestu nebyl trenérovi k dispozici.

Dnes se slovenský záložník vrací do nominace, avšak pouze v roli náhradníka. V záložní řadě dnes dostávají přednost Holeš, Provod a již zmíněný Stanciu. Z křídel budou podporovat Kuchtu na hrotu Sima a Olayinka. Druhý jmenovaný se výborně uvedl jako střídající hráč v utkání v Karviné. Na pravém kraji obrany bude při absenci Masopusta pokračovat Alexander Bah. 

Dnes čeká vedoucí celek české soutěže zápas na hřišti Zlína. Moravský tým se nachází momentálně na dvanácté příčce ligové tabulky. Osm bodů má náskok na sestupové pásmo, příliš hvízdat si ale nemůže. V listopadu po měsíční pauze sice ševci vyhráli tři utkání po sobě, poté ale přišla dlouhá série bez výhry. Tři porážky a tři remízy z posledních šesti zápasů. To je bilance svěřenců Bohumila Pánika. Po zimní pauze Zlín 2x remizoval, nejprve v Opavě 0:0 a poté doma s Baníkem Ostrava 1:1. Po výhře už fandové zlínského celku rozhodně touží, dnes je k tomu ale asi ta nejtěžší příležitost. Rozjetá Slavia, která spěchá za třetím titulem v řadě.

Tato jedenáctka dnes vyběhne na trávník v drese Zlína. Kvůli trestu za žluté karty dnes chybí klíčový muž zálohy Cheick Conde. Poprvé po pauze bude v základu hrát zkušený Petr Jiráček. O ofenzivu by se mělo starat trio Poznar - Martinez - Jawo. 

Dnes jsme už viděli dvě dohrávaná utkání. Opava opět nedokázala vyhrát, ze hřiště Bohemians veze bod za remízu 0:0. To ostravský Baník na jaře konečně zabral a po delší době vyhrál na domácím hřišti. Proti tabulkovému konkurentovi z Liberce stačila jedna branka Tomáše Zajíce. Baník se tak posunul právě před Severočechy na páté místo. 

Utkání právě odstartovalo. Hlavním rozhodčím je Pavel Franěk, oba týmy hrají ve svých typických dresech. Domácí ve žlutém a hosté v sešívaném. 

3

Tak to je rychlost. Sešívaní nemusí tentokrát čekat na branku až do druhé půle. Hned z první akce ve 3. minutě se Slavia prosazuje. Sima si skvěle zaběhl na pravé straně na obranu a načechral míč pod sebe na Peter Olayinku. Nigerijský křídelník se z hranice penaltového puntíku nemýlil. 

6

Už za necelé tři minuty se radovali i domácí. Poznar si naběhl na skvělý centr za obranu a hlavou dokázal překonat Koláře. Jenže postavení zlínského útočníka bylo posouzeno jako ofsajdové. Branka tak nemohla platit. 

11

Slavia se podruhé dostala do vápna Zlína a podruhé skóruje. Tak to je start z říše snů pro favorita. Tentokrát si u pravé lajny vyměnili role Sima s Bahem. Tentokrát Sima prostrčil míč do náběhu dánskému obránci Bahovi. Ten zvedl hlavu a stříleným centrem našel před odkrytou bránou volného Jana Kuchtu. Ten pokračuje ve skvělé střelecké fazóně. 

14

Ošetřován musel David Hovorka. Ten se k zemi skácel bez kontaktu s protihráčem, při obranném zákroku si zřejmě nepříjemně zvrtl koleno. Přesto to vypadá, že by se mohl vrátit do hry. 

17

Tak to je neskutečný start favorizovaných Pražanů. Co ofenzivní akce, to branka. Centr Stancia z přímého kopu sice obrana Zlína odvrátila, jenže pouze ke kopačkám Olayinky. Ten pohotově vystřelil z první a mezi obránci jeho pokus tečoval za bezmocného brankáře Dostála Jan Kuchta. 

18

David Hovorka nevypadal vyloženě zle, jenže hosté si jeho zdraví cení. Proto zřejmě i z preventivních důvodů sáhl Jindřich Trpišovský ke střídání. Na hrací ploše se objevil ukrajinský stoper Taras Kačaraba, který přišel v zimě z Liberce. 

23

Zlínští fotbalisté musí cítit velkou bezmoc. Zápas pořádně nezačal a už prohrávají 0:3. Přesto se snaží hrát dopředu a snížit tento nepříznivý stav. Slováčkovu přihrávku ale trestuhodně promáchl Jiráček. Poznar na dorážku už nedosáhl. 

24

Poznar je aktivní, zakončoval i po rohovém kopu, Kolář i obrana hostí ale zabránili míči v cestě do brány. 

28

Další akci Slavie přerušil až ofsajdový praporek pomezního. Kapitán Jan Bořil byl při přesunutí míče za obranou domácích. 

32

Rychlý brejk Zlína zakončoval z úhlu Jawo, Koláře však prostřelil. Navíc byl později máván také ofsajd. 

36

Na zlínské Letné se do gólových statistik zapsal také Abdallah Sima. Jan Kuchta mu přiťukl z vápna proti slabší levé noze, přesto se senegalský kanonýr trefil zpoza vápna famózně do horního rohu brány. Dnes k asistenci přidal i gól, Kuchta má zatím bilanci 2+1. 

39

Martin Cedidla je prvním žlutě potrestaným hráčem z týmu ve žlutých dresech. Ostrý skluzem vystartoval proti Tomáši Holešovi. Sudí Franěk neměl jinou možnost, než jej potrestat kartou. 

41

První střela hostí, která neznamenala gól. Bořilův pokus zevnitř vápna zablokovala zlínská obrana. 

43

Zlín se ale poněkolikáté dostal ke střele z dobré pozice. Opět u toho byl Tomáš Poznar, z hranice penaltového puntíku ale otřel svou ránu o Kačarabu. 

45

Brejk jako z učebnice předvedli sešívaní na závěr první půle. Sima vyvezl míč, Holeš z první vyslal do lajny Olayinku. Nigerijský ofenzivní hráč ještě posunul na Provoda a ten vybídl ke skórování Kuchtu. Ten jeho nabídkou nepohrdl a zkompletoval hattrick. 

První půle je za námi, Slavia po ní vede ve Zlíně vysoko 5:0. 

Být dnes na zlínském stadionu nějací fanoušci, zřejmě už by sami odešli. Domácí totiž v první půli dostali naprosto za vyučenou. Favorit ze Slavie totiž vyučuje z produktivity, hned pětkrát překonal domácího brankáře. Prakticky co akce, to gól sešívaných. Hattrickem se blýskl Jan Kuchta, navíc přidal i jednu nahrávku. Branky přidali i Sima a Olayinka. Druhá půle bude pro domácí z pohledu motivace hrozně těžká. 

Ve Zlíně odstartovala druhá půle. 

48

Domácí se dočkali mírného kosmetického snížení stavu. Standardní situace Martineze propadla na zadní tyč, kde nezasáhl přesně Kačaraba. Míč se dostal k Cedidlovi a ten z bezprostřední blízkosti překonal Koláře. 

53

Šancí je v tomto nezvyklém utkání stále dost. Stále se dopředu tlačí domácí, do koncovky se však tlačil i Olayinka, který má na kontě už gól a přihrávku. 

57

V obrovské šanci se ocitl Tomáš Poznar. Martinez podržel míč a skvěle našel za Kačarabou Poznara. Vytáhlý útočník se jej snažil po zemi obstřelit, brankář Slavie však jeho pokus vytlačil mimo tři tyče. 

61

Hned trojice čerstvých hráčů se představí v dresu Slavie. Ze hřiště odešli tři klíčoví hráči - Abdallah Sima, Nico Stanciu a Jan Kuchta si odpočinou. Místo nich jsou na hřišti Ondřej Lingr, Ibrahima Traore a Petar Musa. 

65

Lukáš Provod nepochopitelně na chvíli zastavil svůj běh a pomohl tak brankáři Dostálovi, aby byl u míče první. Jinak mohl zakončovat nebo vybojovat penaltu. 

69

Tentokrát střídají domácí. Pedro Martinez přepustil své místo Martinsi Toutouovi. 

72

Mladík Tobiáš Slovák dnes příliš nezářilo herně, navíc za přišlápnutí Baha nyní obdržel žlutou kartu. 

74

Tomáš Poznar se po několika šancích dnes konečně dočkal. Jawova rána z levé strany vápna byla zablokovaná, ale propadla až za Traoreho, kde si naběhl právě útočník Zlína a s přehledem zakončil. 

75

Ještě jedno střídání připravil Jindřich Trpišovský. Jakub Hromada nahradil Tomáše Holeše. 

76

Dvě žluté karty během 4 minut = červená karta. Alexander Bah opět přechytračil Slováka, který jej u půlící čáry poslal nedovoleně k zemi. Pro devatenáctiletého dnešní duel tedy opravdu dopadl neslavně. 

79

Bah dnes hraje výborný zápas, tentokrát po jeho akci zakončoval Lingr, Dostál však zasahovat nemusel. 

83

Velká šance hostí na šestou trefu. Po několika odrazech se míče se k zakončení dostal Petar Musa. Z velké blízkosti však nečekaně překopl bránu. 

89

Také Petar Musa se dočkal. Ve vápně přetlačil Hlinku a s notnou dávkou štěstí jej procpal pod vybíhajícím Dostálem do sítě. Chorvatský útočník se trefil po dvou měsících. 

90

Nastavuje se 1 minuta. 

Je konec, Slavia vyhrává ve Zlíně vysoko 6:2. 

Dohrávka 12. kola Fortuna:Ligy nabídla nebývalé střelecké hody. Už v třetí minutě otevřel skóre hostující Olayinka. V 6. minutě mohl srovnat Poznar, jenže jeho trefa nebyla uznána kvůli ofsajdovému postavení. A rozjel se slávistický kolotoč, po 17 minutách bylo vedení favorita již tříbrankové a do poločasu se trefili hosté ještě dvakrát. Hattrickem a jednou asistencí se blýskl Jan Kuchta, po brance a přihrávce měli také Sima a Olayinka.

Druhá půle poněkud ztratila tempo, domácí se ale stále snažili. Odměněni byli dvěma brankami, po červené kartě Slováka ale už neměli síly na žádné drama. V závěru navíc Musa přidal šestý gól. Pražané tak po vysoké výhře odskočili dvojici Jablonec - Sparta už na rozdíl 9 bodů. 

Ode mě je to pro dnešek vše, děkuji vám za pozornost a přeji hezký zbytek dne.

Právě se děje

Další zprávy