ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: facebook Skicentrum Deštné v Orlických horách

Petr Pešek: Otevřít, zavřít, slíbit, odložit… A tak pořád dokola. Vláda hraje se skiareály podivnou hru

Už to málem vypadalo, že se do rozhodování vlády vrátily rozum a předvídatelnost. Ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček na její pondělní jednání přišel s návrhem, jak s nutnými restrikcemi zprovoznit lyžařská střediska. Sice s trochou šibeničním termínem, aby se vleky a zbylé lanovky rozjely už v pátek, ale aspoň něco.

Nakonec ale neprošlo ani tohle, do středy má přinést návrh nový. Provozovatelé i návštěvníci skiareálů tak mají nejen smůlu, ale můžou se „těšit“ na další období nejistoty. Netřeba asi dodávat, že zvlášť pro ty první je to navzdory slíbené pomoci finanční rána, někteří už začali propouštět.

„Přísnější režim by spočíval v menším počtu přepravovaných osob v rámci lanovky a zejména v systému kontrol a případných následků nedodržování opatření,“ komentoval to dvojministr Havlíček. Nešlo ale rovnou dát dohromady plán, který by byl průchozí?

A jen pro připomenutí. Počátkem prosince se šlo na horách ubytovat, ale vleky stály. Po 18. prosinci se situace otočila, vydrželo to ale jen osm dní, pak se vleky a většina lanovek opět zastavily. Od té doby je zavřené všechno, lidé někde začali brát sjezdovky živelně útokem.

Někde už došla provozovatelům trpělivost, například v areálu Telnice chtěli o víkendu otevřít. Po policejní intervenci si to sami rádi rozmysleli, i když už tam stepovali i lyžaři.

Peníze, o které skiareály přicházejí, nejsou přitom malé. Asociace horských středisek odhaduje, že jen do 10. ledna to bylo už přes miliardu korun. I když pravda, vláda už „jede“ ve stonásobně vyšších deficitech.

Argument, že tu jde v první řadě o zdraví, tak úplně neobstojí. Samozřejmě, jisté riziko by zprovoznění skiareálů mohlo pro šíření koronaviru představovat. Bez možnosti ubytovávání a s dodržováním restrikcí – nošení roušek a dodržování rozestupů a dalších omezení – by ale mělo být únosné. Viz příklad často zmiňovaného Rakouska.

Zatím to vypadá, že místo nějakého řešení bude vláda jen dál zvažovat a ministři přepracovávat dokola své návrhy. Až roztaje i poslední sníh a problém skiareálů se „vyřeší“ sám…