Těsně před kolapsem? Na burzách roste obrovská bublina, varují analytici

Zatímco ekonomiky po celém světě bojují s pandemií, akciové indexy lámou historické rekordy. Odborníci již delší dobu poukazují na to, že finanční trhy jsou odtržené od reality. Investory nyní děsí, že pomyslná bublina splaskne. Burzovní veteráni poukazují na předražené tituly a varují, že současná tržní bublina může být největší za poslední století.
Značka Wall Street v New Yorku (2. dubna 2020)

Značka Wall Street v New Yorku (2. dubna 2020) | foto: AP

Se zhruba čtvrtinou celosvětově potvrzených případů a pětinou všech obětí covidu-19 zůstávají Spojené státy mezi zeměmi, které pandemie postihla nejvíc. Největší světová ekonomika se loni podle odhadů propadla o dvě až tři procenta a míra nezaměstnanosti zůstává na úrovni z poslední finanční krize.

Tamním burzám se však daří jako nikdy předtím. Dva ze tří hlavních akciových indexů, S&P 500 a Nasdaq Composite v pondělí uzavřely na historických maximech. Poslední z trojice, index Dow Jones zlomil rekord naposledy minulý týden ve středu, po prezidentské inauguraci Joe Bidena. Akciím se však daří i v Evropě a Asii. V posledních dnech se na historickém maximu ocitly německý index DAX, bombajský BSE Sensex nebo japonský Nikkei 225.

Americké akciové indexy

Optimismus investorů žene rozjíždějící se vakcinace, bezprecedentní množství peněz, které vlády po celém světě pumpují do ekonomik nebo nízké úrokové sazby. Analytici poukazují i na značné množství kapitálu, které na trhy v loňském roce přinesli drobní či amatérští obchodníci, kteří se pustili do akciových spekulací. Rekordní byl také počet firem, které v loňském roce vstoupily na burzy, zejména v USA.

Epická bublina

Stále více odborníků však současnou situaci nepovažuje za udržitelnou a upozorňují na rostoucí bublinu na akciovém trhu, která může co nevidět prasknout. Začátkem roku vzbudil rozruch investiční stratég Jeremy Grantham, spoluzakladatel společnosti Grantham Mayo van Otterloo (GMO), která je jednou z největších správcovských firem na světě.

Ve své eseji, kterou publikoval na stránkách GMO, uvedl, že dlouhý růst od roku 2009 dospěl do stádia „plnohodnotné epické bubliny“. „Extrémní nadhodnocení, prudké cenové nárůsty, šílené emise a hystericky spekulativní chování investorů,“ vyjmenoval Grantham faktory, které podle něj vedou k tomu, že nynější situace se do historie zapíše jako jedna z největších finančních bublin v historii.

Přirovnal ji k internetové horečce (anglicky dot-com bubble) z let 1996 až 2001, kdy prudce vzrostlo používání internetu a na trhu se objevila řada nových technologických firem, do kterých investoři sypali peníze ve velkém. Spekulace s akciemi internetových společností posílily technologický index Nasdaq v letech 1995 až 2000 o téměř 500 procent, po prasknutí bubliny na jaře 2000 však během jednoho roku spadl z 5000 bodů na 2000.

Nasdaq Composite

„Připadám si jako v roce 1999,“ potvrdil minulý týden v rozhovoru pro stanici CNBC Barry Sternlicht. Zakladatel a šéf investiční firmy Starwood Capital označil za znepokojující množství investorů, kteří čerpají inspiraci k akciovým obchodům na sociálních sítích. 

Jedním z nejviditelnějších příkladů takto nadhodnocené firmy je prodejce videoher Gamestop, jehož akcie za poslední dva týdny zdražily více než desetinásobně. Přestože je firma dlouhodobě ve ztrátě a uzavírá stovky svých prodejen, nadšenci na sociální síti Reddit se dokázali domluvit a uměle vyhnat cenu akcií nahoru.

Akcie Gamestop

Buffettův indikátor

Na to, že se na akciovém trhu tvoří bublina, poukazuje podle analytiků řada indikátorů. Jedním z nich je poměr součtu tržních hodnot veřejně obchodovaných firem a výše HDP, označovaný ve finančních kruzích jako „Buffettův indikátor“. 

Muskův Twitter v akci. Po omylu prudce vzrostly akcie neznámé firmy

Server finanční poradenské firmy Motley Fool upozornil, že před kolapsem v roce 2008 byl tento poměr 120 procent. Z dat agentury Bloomberg pak vyplývá, že 10. ledna se indikátor dostal na své 13leté maximum 121 procent.

Dalším ukazatelem je odchylka od dlouhodobého trendu. Analytička Jill Mislinská z poradenské firmy Advisor Perspectives to demonstrovala na grafu indexu S&P Composite, který zahrnuje zhruba 90 procent tržní hodnoty všech amerických akcií. „Vrchol v roce 2000 (před prasknutím internetové bubliny, pozn. red.) představoval bezprecedentní překročení trendu na úrovni 129 procent, na začátku prosince 2020 je to 154 procent,“ uvedla Mislinská pro server Seeking Alpha.

S&P 500

S předchozími akciovými bublinami srovnali současnou situaci také analytici výzkumného ústavu Absolute Strategy Research (ASR) a zaznamenali řadu paralel. V polovině ledna pak sestavili seznam těchto společných rysů, mezi které patří například nízké úrokové sazby či ceny akcí výrazně převyšující výdělky firem. Podle všech indikátorů jsou současné podmínky na trhu alarmující, napsal list Financial Times s odkazem na data ASR.

Jedna emise za druhou. Pražská burza láká nebývalé množství firem

Kvůli situaci na trzích už zpozorněly i největší americké banky. Analytici JPMorgan Chase uvedli, že rok 2020 byl co se týče debutů na burzách nejlepším od internetové horečky. „Ti, co vstoupili na burzu, zaznamenali v krátkém čase bezprecedentní zisky. Množí se nám dotazy, zda se na finančních trzích nevytváří bublina,“ citovala stanice CNN šéfa akciové strategie JPMorgan Mislava Matejku.

Před bublinou varovali minulý týden také zástupci Bank of America, podle kterých je „extrémní tažení“ na Wall Streetu, jež tlačí cenu akcií do rekordních výšek, podporováno štědrou státní pomocí. Administrativa prezidenta Bidena nyní usiluje o schválení stimulačního balíku v hodnotě 1,9 bilionu dolarů (bezmála 41 bilionů korun). Bank of America odhaduje, že už v prvním kvartálu 2021 musí na trzích dojít ke korekci, informovala agentura Bloomberg.

Autor:
  • Nejčtenější

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

27. března 2024  17:29

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

25. března 2024  11:54

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Seznam zakázaných kotlů. Co vám od září hrozí, když v nich budete dál topit

23. března 2024

Premium Češi stále provozují nejméně 150 tisíc starých neekologických kotlů na tuhá paliva 1. a 2. emisní...

Loď v Baltimoru měla potíže už dřív, most si o nehodu říkal, soudí odborníci

27. března 2024  11:17

Bezprostředně po úterní nehodě lodi v americkém Baltimoru vedení společnosti, která loď provozuje,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Průlomový lék na hubnutí dráždí cenou. Kúru za tisíce lze vyrobit za pět dolarů

29. března 2024

Lék Ozempic od společnosti Novo Nordisk je jedním z hitů posledních měsíců. Ukázalo se totiž, že...

Deset tisíc eur za kabelku Chanel. Ikona luxusu se o zákazníky neobává

29. března 2024

Ačkoli velká část zákazníků po celé Evropě pod vlivem inflace omezila nákupy některých...

Z Prahy do Bulharska a Rumunska z druhého terminálu. Země vstupují do Schengenu

29. března 2024  8:56

Od neděle 31. března se bude do Bulharska a Rumunska létat z druhého terminálu pražského Letiště...

Obchody: Předpověď na Velikonoce láká ke grilování, stouply i nákupy zmrzliny

29. března 2024  8:35

Příznivá předpověď počasí na Velikonoce zvedá poptávku po surovinách na grilování, jako jsou...

Průlomový lék na hubnutí dráždí cenou. Kúru za tisíce lze vyrobit za pět dolarů

29. března 2024

Lék Ozempic od společnosti Novo Nordisk je jedním z hitů posledních měsíců. Ukázalo se totiž, že...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...