Jestli před rokem rozluštili označení r/WSB jen insideři, dnes už ho zná každý, kdo se byť okrajově opřel o nějaké obchodování s akciemi. Ze „skupiny autistů“, jak sami sebe členové tohoto fóra na Redditu nazývají, se stává zdroj, který citují média po celém světě. A co víc – zdroj, podle něhož investují masy.

Narativ je to relativně prostý a opakující se: retailoví investoři z výše uvedeného fóra WallStreetBets, vyzbrojení obchodními platformami typu Robinhood, si vyberou nějaký akciový titul a taktikou „nas mnogo“ říznutou opčními obchody vyšponují jeho cenu vzhůru.

Často takto navíc sázejí na velmi shortované akcie a přímo proti velkým hráčům z Wall Street, kupříkladu hedgeovým fondům. Posledním příběhem z této ságy je GameStop, což je americký prodejce her a spotřební elektroniky. Jeho akcie právě dělají toto:

Co týden dal… | Zdroj Markets Insider

Jinými slovy, titul s tickerem GME tancuje na hraně nebo spíš daleko za hranou absurdity. Před týdnem se obchodoval za 40 dolarů, v době psaní tohoto textu je to přes 300 dolarů a jen od úterý se cena více než zdvojnásobila, což způsobilo těžkou hlavu několika těžkým vahám z Wall Street.

Jednou z nich je Melvin Capital, hedgeový fond Gabriela Plotkina, který na svých stránkách uvádí, že ke svým investicím přistupuje z fundamentálního hlediska. Onen fundamentální přístup každopádně zapříčinil, že se sázka na pokles akcií GameStop fondu brutálně vymstila – do té míry, že pomocnou ruku musela podat další dvě jména z Wall Street, Citadel a Point72.

Melvinu nevychází ani další short pozice.

K tomu prvnímu se ještě vrátíme, nicméně obě firmy do Melvinu napumpovaly necelé tři miliardy dolarů, za což jim náleží podíly na budoucích ziscích. Melvin je od startu roku v minusu o 30 procent a nevycházejí mu ani další jeho short pozice, jako jsou Bed Bath & Beyond nebo AMC.

V obou případech se tituly během posledních dnů dočkaly skokového nárůstu ve stovkách procent. I to se může stát, když střelci z WallStreetBets zacílí na terč, který jakožto velký hedgeový fond shortujete.

Jedním z postřelených je i Citron Research, prominentní firma, která dost možná tuhle rozbušku uvolnila: 21. ledna zveřejnila zprávu, že titul GameStop, který tehdy narostl na čtyřicet dolarů, brzy spadne zpět na původních dvacet.

„Kupující za tuto cenu jsou v pokerové hře ti poražení, akcie spadne brzy zpět na 20 dolarů,“ znělo z twitterového účtu Citron Research. Co následovalo, je o pár odstavců výše…

Ve středečním videu se ovšem zakladatel Citron Research Andrew Left přiznává, že svou short pozici uzavřel, a to se ztrátou 100 procent. „Neměl jsem tušení, co mé původní tvrzení spustí. Lidé mi konstantně volají a ptají se, zda jsem v pořádku, zda jsem nezkrachoval a jestli mají teď shortovat,“ vypráví Left a dodává, že akcie GameStop se stejně vrátí na původní úroveň.

Left nyní „respektuje trhy a nechal to být“, ale kdo nic být nenechal a naopak do ohně ještě přiložil, je jeden z původních manažerů Facebooku a zakladatel Social Capital Chamath Palihapitiya, který v úterý nakoupil call opce (deriváty, dávající kupujícímu právo koupit akcii za předem smluvenou cenu) za 125 tisíc dolarů, což se na Redditu setkalo pochopitelně s pozitivní odezvou.

O šest hodin později pak fórum r/WSB nasdílel na svém Twitteru kdo jiný než milovník memů Elon Musk, který k odkazu napsal pouze „Gamestonk!!“ odkazuje na populární akciové meme obrázky. Sto šedesát tisíc srdíček u příspěvku a show jela dál.

Palihapitiya svou pozici den poté, tedy ve středu, uzavřel a veškerý výdělek včetně původní investované částky (přes 500 tisíc dolarů) přislíbil darovat fondu na podporu malých podnikatelů The Barstool Fund. Pro televizi CNBC také uvedl, že GameStop nebo AMC nejsou jen tradingové příběhy, ale tlak lidu vůči investičnímu establishmentu.

To je do velké míry pravda, nicméně nemusí být úplná. Zmíněná společnost Citadel totiž dlouhodobě těží z investiční aplikace Robinhood, respektive z jejího order flow, které od Robinhoodu kupuje.

Vydání Forbesu Zázrak

Order flow, jinými slovy pokyny klientů, znamenají peníze na zemi pro vysokofrekvenční obchodníky, kteří během milisekund otočí akcie a přijdou si na mikročástku ještě předtím, než je uživatel Robinhoodu reálně získá.

Na patřičném objemu pak mikročástky udělají jmění (pokud jste nečetli fascinující knihu Flash Boys, ze srdce doporučuji).

Firmy jako Citadel se tak teoreticky mohly vézt v tomto epickém útoku na velké kluky z Wall Street společně s „obyčejným lidem“, což může trochu nabourávat původní narativ boje Davida proti Goliášovi.

Přesně nevíme, kdo všechno stál a stojí po boku r/WSB – klidně může jít zčásti o boj establishmentu s establishmentem. Zábavu to každopádně ani v nejmenším nekazí.