Lidé mohou na bezplatný test na covid každé tři dny

Lidé se od pondělí 1. února budou moci nechat zdarma testovat na covid-19 každé tři dny. V mimořádném opatření to uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Nyní na test mohou zájemci až po pěti dnech. Ministerstvo chce umožnit častější testování hlavně kvůli výskytu nových mutací koronaviru. V Česku je minimálně od začátku loňského prosince takzvaná britská mutace, která je podle odborníků nakažlivejší.

On-line přenos
Koronavirus - leden
20:21

Evropská unie podle předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové při nákupu vakcín proti covidu-19 podcenila komplikace, jaké mohou nastat při jejich výrobě ve velkém.

18:16
Česko

Se změnami v tabulce protiepidemických opatření v systému PES chce ministerstvo zdravotnictví počkat. Důvodem je podle ministra Jana Blatného (za ANO) britská mutace viru a přetíženost nemocnic.

18:15
Česko

Evropská agentura pro léčivé přípravky začala posuzovat lék americké firmy Regeneron, který má účinkovat proti koronaviru. Česko má o přípravek zájem.

Od loňského listopadu, kdy se antigenní testy začaly v Česku používat, lidé absolvovali zhruba 1,5 milionu testů. Antigenní testy se nejprve používaly v domovech pro seniory, poté se jimi mohli nechat otestovat učitelé. Od poloviny prosince je tato možnost otevřena i široké veřejnosti.

Velký zájem o testování měli lidé především před Vánoci, protože se chystali na návštěvy svých příbuzných. Dobrovolné testování veřejnosti mělo původně skončit 15. ledna, ministerstvo zdravotnictví jej ale prodloužilo do odvolání.

Epidemická situace v Česku se přitom příliš nelepší. Zjednodušené reprodukční číslo, které udává, kolik lidí průměrně nakazí jeden pozitivně testovaný, roste už 11 dní za sebou. Od 16. ledna vystoupalo z 0,68 až na čtvrtečních 0,96. Když je číslo pod hodnotou jedna, epidemie zpomaluje.

Koronavirus se ve středu v Česku prokázal u 8452 lidí, nových případů je asi o 240 víc než před týdnem. Dosud nakažených v mezitýdenním srovnání ubývalo. Koronavirem je tak nyní v Česku nakaženo 97 316 lidí. Z 964 660 případů nákazy potvrzených od počátku epidemie loni v březnu se vyléčilo 851 400 lidí. 

Podíl nakažených mezi testovanými ve středu klesl ke 28 procentům, v úterý byl nad 29 procenty. Počet testů PCR se od pondělka drží pod třiceti tisíci, podobně jako ve většině pracovních dnů minulého týdne. 

Snížil se také průměr nakažených na sto tisíc obyvatel za dva týdny a také čtrnáctidenní průměr nakažených mezi seniory. Oba ukazatele do indexu přidávají po 16 bodech. Stagnoval podíl hospitalizovaných, u kterých se nákaza prokázala až v nemocnici. Index navyšuje o 30 bodů.

Hospitalizovaných s covidem je po dvou dnech znovu pod šesti tisíci. Počet pacientů ve vážném stavu klesl pod tisíc. 

Za šířením covidu na Trutnovsku by mohla být britská mutace

Trutnovsko je nadále nejzasaženějším regionem v Česku. Za posledních sedm dní tam přibylo v přepočtu na sto tisíc obyvatel 1025 případů nákazy, o den dříve činil sedmidenní nárůst zhruba 955 a před týdnem tam měli podle tohoto propočtu zhruba 1094 případů. Následují okresy Cheb a Sokolov v Karlovarském kraji, kde přibylo v přepočtu na sto tisíc obyvatel zhruba 946 a 806 případů, vyplývá z údajů ministerstva zdravotnictví.

„Situace v celém okrese Trutnov je skutečně vážná. Snažíme se hledat příčiny těchto stále se držících vysokých denních počtů nových případů. Laboratoř Fakultní nemocnice Hradec Králové nám umožňuje vyšetřovat i vzorky pro zjištění takzvané britské mutace koronaviru. Jsme sice na úplném začátku, ale již nyní se zdá, že mutovaný vir se vyskytuje v celém našem kraji. V takovém případě pak může docházet k překvapivým vyšším počtům nových případů, jak to nyní vidíme na Trutnovsku,“ uvedl ředitel hradecké krajské hygienické stanice Ivan Kučera.

V nemocnicích v Královéhradeckém kraji bylo ve středu hospitalizováno na 540 pacientů s covidem-19, z nich víc než 120 na jednotkách intenzivní péče. Pod největším tlakem zůstává krajská Oblastní nemocnice Trutnov, do které denně míří deset až patnáct nových pacientů s koronavirem. Podle zástupců kraje situaci zvládá jen díky pomoci ostatních nemocnic v kraji.

Vážná zůstává i situace v zařízeních pobytových služeb sociální péče v Královéhradeckém kraji, tedy nejen těch zřizovaných krajem. Na začátku týdne bylo koronavirem zasažených patnáct těchto zařízení, zhruba 27 procent z celkového počtu. Nakažených klientů bylo 7,5 procenta a pracovníků nemocných nebo v karanténě bylo devět procent, řekli zástupci hejtmanství.

Jihočeský kraj nabídne pendlerům test do Rakouska

Rakousko od pondělí zavede povinné testování pendlerů na koronavirus. Test bude nutný zřejmě dvakrát týdně, neboť nesmí být starší než 72 hodin. Zároveň se budou muset pracovníci každé dva týdny on-line registrovat. Jihočeský kraj nabídne proto v neděli pendlerům do Rakouska test. Mohou do nemocnic v Českém Krumlově, Prachaticích a Strakonicích. 

„Budeme se snažit otevřít termíny na neděli odpoledne a podvečer. Myslím si, že je nesmysl dělat to někde na hranicích, aby se tam vytvářely fronty. Jestli pendleři ví, že jedou v pondělí do práce, tak bych preferoval, aby si v neděli došli do testovacích míst a nemuseli stát v pondělí od rána na hranici. Už nemáme kapacity, abychom hnali další sestřičky na hranice, pokud nám nebude schopná nabídnout spolupráci armáda,“ řekl jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Očkování mohou komplikovat nevhodné stříkačky s pevnou jehlou

Situaci v očkování mohou teď  zkomplikovat stříkačky s pevnou jehlou. Ty totiž nejsou podle zjištění Radiožurnálu a serveru iROZHLAS.cz pro vakcinaci vhodné. Ministr zdravotnictví rozhlasu potvrdil, že stříkačky nejsou vhodné pro vakcínu firem Pfizer/BioNTech, která nyní v Česku však převažuje, ale pro látky jiných výrobců ano. Rozhlas také zjistil, že v případě stříkaček s pevnou jehlou je aplikace bolestivější, hrozí i riziko zánětu a složité je odhadnout správné množství natahované látky.

„Jsou objednány stříkačky jak s jehlou, tak bez ní. Myslíme na to,“ napsal rozhlasu v SMS zprávě ministr Blatný. Jeho náměstek Vladimír Černý rozhlasu sdělil, že je téměř jedno, které stříkačky se použijí, byť mezi nimi rozdíl je. Pro vakcínu Pfizer je podle něj lepší používat menší inzulinky.

Premiér upřesnil, že si Česko objednalo stříkačky a jehly prostřednictvím správy rezerv hlavně ze slovenské Chirany. „Neobjednávali jsme to z Číny. Je tam hlavně dodávka z Chirany ze Slovenska, ta je šest milionů stříkaček,“ dodal Andrej Babiš (ANO). Zdůraznil, že u čínských stříkaček jde o dodávku, kterou zajišťovala Evropská unie, která nakoupila jehly a stříkačky pro všechny členské státy. Česko se o dodávky přihlásilo v listopadu a objednalo podle Babiše 12 milionů jehel, 12 milionů stříkaček a 1,8 milionu stříkaček k ředění.

Podle šéfky České asociace sester Martiny Šochmanové je ale nevhodné, aby se pro natažení vakcinační látky i následnou aplikaci použila stejná jehla. „Pokud s jehlou vstupujete do lahvičky s očkovací látkou, tak ji ztupíte. A pokud s ní pak ještě vstupujete do svalu, tak jsou to dva vstupy,“ vysvětlila s tím, že se tak zvyšuje riziko infekce a očkování je bolestivější. Pro očkování jsou podle ní ideální stříkačky určené pro podání inzulinu.