Pátek 10. května 2024, svátek má Blažena
130 let

Lidovky.cz

Česko

Česko objednalo stříkačky hlavně ze Slovenska. Dodávku z Číny vysoutěžila EU, hájil Babiš nákup jehel

Premiér Andrej Babiš v Lánech foto:  Petr Topič, MAFRA

PRAHA - Česko si objednalo stříkačky a jehly na očkování proti koronaviru prostřednictvím Správy státních hmotných rezerv (SSHR) hlavně ze slovenské Chirany. Dodávku z Číny vysoutěžila Evropská unie, řekl ve čtvrtek ČTK premiér Andrej Babiš po jednání s ministrem zdravotnictví Janem Blatným (za ANO). Podle ministerstva zdravotnictví je jehel a stříkaček v ČR nyní dostatek, na jaře čeká také dodávku z Bulharska.
  14:29aktualizováno  16:16

Radiožurnál a iROZHLAS.cz ve čtvrtek informovaly o tom, že stříkačky s pevnou jehlou objednané v Číně nejsou pro vakcinaci vhodné. Ministerstvo na Twitteru uvedlo, že 1,8 milionu stříkaček z Číny je určených k ředění.

Čínské stříkačky s pevnou jehlou nejsou pro očkování vhodné. Hodí se jen na vakcíny firem, které jsou tu v menšině

Česká republika si podle premiéra objednala prostřednictvím SSHR šest milionů stříkaček a šest milionů jehel a k tomu si objednala 800 000 stříkaček a jehel k naředění vakcíny fyziologickým roztokem. „Neobjednávali jsme to z Číny. Je tam hlavně dodávka z Chirany ze Slovenska, ta je šest milionů stříkaček,“ dodal Babiš.

Babiš zdůraznil, že u čínských stříkaček jde o dodávku, kterou zajišťovala Evropská unie, která nakoupila jehly a stříkačky pro všechny členské státy. „Vysoutěžila to Evropská unie, ne Česká republika,“ řekl. Česko se o dodávky přihlásilo v listopadu a objednalo podle premiéra 12 milionů jehel, 12 milionů stříkaček a 1,8 milionu stříkaček k ředění.

Ministerstvo zdravotnictví odpoledne na Twitteru uvedlo, že z Číny dorazí 1,8 milionu jehel a stříkaček pro ředění vakcíny. V dubnu a květnu přijde z Bulharska 12 milionů jehel a stejný počet stříkaček pro samotné očkování. Dodávku objednala EU. Česko má podle ministerstva jehel i stříkaček dostatek, několik milionů jich je i v rezervách SSHR.

Předseda SSHR Pavel Švagr na Twitteru uvedl, že má podle specifikací ministerstva objednaných šest milionů stříkaček od slovenské Chirany, dále šest milionů jehel z Německa a Polska od společností B. Braun Medical a Perfect Distribution. Vedle toho společnost Perfect Distribution dodává 800.000 stříkaček a 800 000 jehel pro ředění očkovací látky a firma Baxter Czech už dodala 16 000 kusů ředicího roztoku o objemu 100 mililitrů. „Vše má sloužit jako rezerva během očkování proti covidu-19,“ uvedla SSHR.

Ministerstvo zdravotnictví podle rozhlasu objednalo ve společném evropském tendru 1,8 milionu stříkaček s pevnou jehlou za 1,7 milionu korun a zaplatilo navíc třímilionový příplatek za expresní leteckou dopravu. Ministr Blatný Radiožurnálu a iROZHLAS.cz potvrdil, že stříkačky nejsou vhodné pro vakcínu firem Pfizer/BioNTech, ale pro látky jiných výrobců ano. V Česku zatím převažuje vakcína Pfizer/BioNTech. Rozhlas také zjistil, že v případě stříkaček s pevnou jehlou je aplikace bolestivější, hrozí i riziko zánětu a složité je odhadnout správné množství natahované látky.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!