Čtvrtek 9. května 2024, svátek má Ctibor
130 let

Lidovky.cz

Svět

Maďarsko schválilo čínskou vakcínu Sinopharm. Země koupí pět milionů dávek

Maďarský premiér Viktor Orbán foto: Reuters

Budapešť - Maďarské regulační úřady schválily k použití vakcínu proti covidu od čínského výrobce Sinopharm. Oznámila to šéfka maďarských zdravotnických úřadů Cecilia Müllerová. Úřady země také uzavřely s čínskou firmou dohodu o nákupu pěti milionů dávek její vakcíny. Maďarsko schválilo a nakoupilo čínskou vakcínu jako první z členských zemí EU. Stalo se tak týden poté, co Maďarsko coby první členská země EU nakoupila ruskou vakcínu Sputnik V.
  10:05aktualizováno  18:20

Maďarsko uzavřelo jako první země EU kontrakt na nákup ruských vakcín proti covidu Sputnik V

Maďarský premiér Viktor Orbán odkázal na Srbsko, které minulý týden jako první evropská země začalo s hromadným očkováním čínskou vakcínou; od Sinopharmu Bělehrad dosud obdržel milion dávek. Orbán podle Reuters také uvedl, že se osobně rozhodl nechat se očkovat čínskou vakcínu, protože jí důvěřuje více než jiným.

„Číňané mají s tímto virem nejdelší zkušenost, takže jsou nejspíš nejlépe informovaní,“ vysvětlil v rozhlase Orbán svou důvěru v čínskou očkovací látku.

Oznámení o schválení a nákupu čínské vakcíny následovalo jen den poté, co maďarská vláda vydala dekret vybízející k nouzovému schválení jakékoliv vakcíny, která už byla podána více než milionu lidí.

Vakcína od čínské firmy Sinovac.
Výroba vakcíny firmy Sinovac proti covidu-19.

Maďarsko se podobně jako ostatní země EU potýká s nedostatkem vakcín. Šéf Orbánova kabinetu dříve vysvětloval, že je maďarská vláda nucena hledat vlastní zdroje pro hromadné očkování proti covidu-19, a to kvůli váhavosti Evropské komise.

V Maďarsku, které má 9,8 milionu obyvatel, bylo podle vládních údajů doposud očkováno přes 161 000 lidí vakcínami od Pfizeru a Moderny. Hromadné vakcinaci brání nedostatečné množství očkovacích látek přicházejících přes EU, uvedl Orbánův mluvčí.  

Brusel naopak vyzývá, aby unijní státy při nákupu vakcín postupovaly společně, a to i přesto, že kvůli problémům s nedostatkem vakcín začínají některé evropské země a regiony omezovat očkování nových zájemců. Evropská komise s firmami, které mají s EU uzavřené smlouvy o dodávkách vakcín, tvrdě vyjednává o dodržení dohod.

Maďarsko pokukuje po vakcíně z Číny, předtím zvažovalo nákup ruského Sputniku V

Čína na trhu prosazuje své dvě vakcíny od firem Sinopharm a Sinovac. Miliony dávek již vyslala do rozvojových zemí, zejména v Asii a Latinské Americe, připomněl Reuters. Dodal, že maďarský regulátor schválil vakcínu Sinopharm pro naléhavé použití, aniž by vyčkal, než ji doporučí ke schválení Evropská agentura pro léčivé prostředky (EMA).

Šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó uvedl na facebooku, že čínské vakcíny by měly dorazit ve čtyřech etapách během čtyř měsíců. Dodal, že pět milionu dávek by mělo postačovat pro očkování 2,5 milionu lidí, tedy přibližně čtvrtiny obyvatel země.

V Maďarsku se od začátku pandemie nakazilo koronavirem 364 909 lidí, z nichž 12 374 zemřelo.

Maďarsko i Srbsko dnes rovněž začaly s očkováním sportovců, kteří by se mohli kvalifikovat na letošní letní olympijské hry v Tokiu či zimní olympiádu v roce 2022. Olympiáda se měla konat v Tokiu již loni, kvůli pandemii však byly odložena. Kvůli nepolevující nákaze zatím není jasné, v jaké podobě a jestli vůbec se bude konat letos.

Maďarský olympijský výbor uvedl, že vybral k očkování 868 sportovců; vakcinace je dobrovolná. Šéf Mezinárodního olympijského výboru (IOC) Thomas Bach ve středu sdělil, že organizace nesouhlasí s tím, aby očkovací látku dostali sportovci dříve než lidé v rizikových skupinách.

Autor: