Hamáček chce, aby ministři ČSSD podpořili dřívější odklon od uhlí. ‚Mělo by to být už v roce 2033,‘ řekl

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) chce, aby ministři za sociální demokracii odmítli „málo ambiciózní“ závěry Uhelné komise a podpořili odklon od uhlí už v roce 2033. Komise v prosinci doporučila ukončit využívání uhlí v Česku pro výrobu elektřiny a tepla o pět let později. Hamáček to řekl v projevu na sobotním online sjezdu Strany zelených. Vláda výstupy a doporučení Uhelné komise projedná v pondělí.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr vnitra Jan Hamáček

„Čím dříve začneme s jejich obnovou, tím lépe to dopadne finančně i strukturálně nejen pro pracující v uhelném průmyslu, ale i pro celou Českou republiku,“ uvedl Hamáček. | Zdroj: Úřad vlády ČR

Chci, aby naši ministři odmítli málo ambiciózní závěry Uhelné komise. Chceme, aby rokem odklonu od uhlí se stal už rok 2033. Všechny síly chceme napnout do obnovy a budoucnosti uhelných lokalit. Čím dříve začneme s jejich obnovou, tím lépe to dopadne finančně i strukturálně nejen pro pracující v uhelném průmyslu, ale i pro celou Českou republiku, uvedl Hamáček.

Poptávka po uhlí se po rekordním propadu příští rok zvýší, uvádí Mezinárodní agentura pro energii

Číst článek

Případným neschválením harmonogramu útlumu uhlí by kabinet podle vicepremiéra, ministra průmyslu a jednoho z předsedů komise Karla Havlíčka (za ANO) popřel rok a půl trvající činnost Uhelné komise.

I například ministr životního prostředí a druhý předseda Uhelné komise Richard Brabec (ANO) uvedl, že dřívější scénář lze technicky zvládnout, bylo by ale nutné vynaložit výrazně vyšší investice. V rozhovoru s ČTK hovořil o 150 miliardách korun navíc.

I někteří další ministři, například ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) nebo někteří sociální demokraté, v posledních dnech uvedli, že preferují dřívější odklon.

Konec uhlí v Česku. Komise doporučila zastavit spalování v roce 2038, označila to za kompromis

Číst článek

Havlíček v prosinci rozhodnutí Uhelné komise označil za kompromis, z 19 členů komise podle něj hlasovalo 15 pro, dva byli proti a dva se zdrželi. S usnesením nesouhlasili oba zástupci ekologů v komisi - Jan Rovenský a Jiří Koželouh, oba komisi následně opustili.

Komise pracovala se scénáři konce využívání uhlí v letech 2033, 2038 a 2043. Hnědé uhlí má v současnosti největší podíl na výrobě elektřiny v ČR. Podle dat Energetického regulačního úřadu na ně předloni připadalo asi 40 procent výroby, následovaly jaderné elektrárny s podílem zhruba 35 procent. Černé uhlí mělo loni podíl na celkové výrobě elektřiny 2,5 procenta, poprvé méně než fotovoltaické elektrárny. Provozovatelem uhelných elektráren je v ČR polostátní společnost ČEZ nebo soukromé společnosti Sev.en Energy a Sokolovská uhelná.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme