Kaspersky: Covid ovlivnil i hackery. Útoků na mobily ubylo, ransomware roste

Koronavirus a masový přechod na home office loni zamíchal i s trendy mobilních a počítačových útoků. Po letech zpomalil růst hrozeb na smartphonech, počet detekcí v Česku meziročně spadl dokonce o 46 %. Pod útokem se naopak ocitly tradiční počítače, bylo jich o 110 % více, a to zejména v závěru roku, kdy se objevovaly podvody spojené s Black friday.

V případě mobilů rostly například bankovní trojany, ale útočníci šli s trendem a zaměřili se na Covid. Vznikly i falešné aplikace, které za poplatek z platební karty slibovaly vyhledání lidí nakažených koronavirem v okolí. Populární byly také phising útoky, často na účty na sociálních sítích.

Hlavní slovo měl opět ransomware, jehož detekovaný počet v ČR meziročně vzrostl o 1104%. V počtu uživatelů to ale znamenalo jen malý růst, protože často šlo o velké útoky na instituce (viz známé útoky na české nemocnice). Nárůsty ransomwaru byly skokové, což jen potvrzuje vysokou organizovanost útoků. Pachatelé mají různé role a části útoků dokonce outsourcují. 

Co se budoucna týče, podle firmy Kaspersky dojde k většímu zaměření hackerů na internet věcí, ať už půjde o chytré domácí asistenty, kamerové systémy nebo i drony. Na druhou stranu rok 2020 spustil i legislativní změny v prevenci proti těmto útokům a ve firmách (hlavně malých a středních) se zvyšují nároky na bezpečnost a firmy prochází školením a certifikací, které jsou pak výhodou při spolupráci s jinými společnostmi.

Diskuze (2) Další článek: Google Pixel 5: Vítězství softwaru a hromada kontroverze

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , Mobil, Trend, Aplikace, Pachatel, Covid, Útok, Black, Česká republika,