Neděle 12. května 2024, svátek má Pankrác
130 let

Lidovky.cz

Další změna ministra zdravotnictví? Podle ČT má Blatný do 14 dnů skončit, Babiš informaci popřel

Česko

  14:39aktualizováno  18:47
Praha - Jan Blatný (za ANO) má podle informací pořadu Otázky Václava Moravce České televize (ČT) do 14 dnů odejít z pozice ministra zdravotnictví. Ve hře podle ČT je, že by resort převzal premiér Andrej Babiš (ANO) a výkonným ministrem byl současný poradce předsedy vlády a bývalý šéf ministerstva Roman Prymula.

Jak se pod Blatným drolí ministerstvo zdravotnictví. Zmapovali jsme odchody z nedávné doby

Babiš na dotaz uvedl, že na spekulace pořadu nehodlá reagovat. Serveru Seznam zprávy posléze sdělil, že o výměně ministra neuvažuje. Prymula  napsal, že o tom nic neví a že osloven nebyl. Ani prezident Miloš Zeman nemá o záležitosti informace. V rozhovoru na rozhlasové stanici Frekvence 1 ale zároveň řekl, že by uvítal, kdyby Prymula ministrem zůstal.

„Na spekulace antibabišovského pořadu OVM nehodlám reagovat,“ napsal  předseda vlády. Serveru Seznam Zprávy posléze sdělil, že neuvažuje o Blatného výměně a ani o tom, že by mu odchod doporučil.

Prymula byl ministrem na podzim zhruba měsíc. Odejít musel poté, co v deníku Blesk vyšla jeho fotografie, jak vychází z restaurace na Vyšehradě, která měla být tou dobou kvůli vládním protiepidemickým opatřením zavřená. Podle ČT Prymula v posledních týdnech navštěvuje jednání vlády. V pořadu též zaznělo, že by se ministrem mohl i oficiálně znovu stát přímo on. „Nic o tom nevím, osloven jsem nebyl,“ uvedl na dotaz  Prymula.

„Já sám bych upřímně řečeno uvítal, kdyby zůstal ministrem zdravotnictví pan Prymula, a sice z toho důvodu, že pan Blatný je odborník na dětskou hemofilii, což je dosti daleko od dnešní pandemie. Nicméně plně respektuji názor premiéra, který si může vybrat své ministry,“ řekl Zeman. „Jestliže to premiér dementoval, tak jeho dementi beru vážně,“ doplnil.

Tisková konference předsedy vlády Andreje Babiše a ministra zdravotnictví Jana...
Tisková konference předsedy vlády Andreje Babiše a ministra zdravotnictví Jana...

Jedním z důvodů možného konce Blatného mají být podle ČT časté personální změny na ministerstvu. Naposledy v úterý skončil náměstek pro zdravotní péči Aleksi Šedo, stěžoval si mimo jiné na komunikaci s ministrem. Už dříve se Blatný na odchodu dohodl i s bývalým prezidentem České lékárnické komory Lubomírem Chudobou, který nastoupil za Prymuly.

Skončit musela také politická náměstkyně Alena Šteflová, jež se ve Státním zdravotním ústavu (SZÚ) nechala s manželem přednostně očkovat proti covidu-19. V pondělí rezignoval koordinátor očkování na ministerstvu Zdeněk Blahuta. V souvislosti s očkováním rezignoval v polovině ledna ředitel SZÚ Pavel Březovský.

Babiš v polovině týdne uvedl, že některá Blatného prohlášení nebyla namístě a že ministr je mediálně nezkušený. Zmínil například informace o přerušení očkování proti covidu-19. Premiér tehdy řekl, že nechápe, proč ministerstvo sdělovalo očkovacím centrům samozřejmou věc, že nemohou očkovat první dávkou, když nemají dost na druhou. „Vznikl z toho úplně zbytečný problém, to mě mrzí a štve a doufejme, že se to nebude opakovat,“ konstatoval Babiš

Svou funkci nezvládá, kritizují opoziční ODS a TOP 09 Blatného a jeho personální politiku

Řešení nepovažuje za šťastné předseda poslanců SPD Radim Fiala, i Prymulův návrat by nepovažoval za úplně férový, řekl v pořadu. Podle šéfa pirátských poslanců Jakuba Michálka by další personální změna v boji proti koronavirové pandemii Česko pouze poškodila.

Proděkan 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy Šedo v neděli v Otázkách Václava Moravce uvedl, že měl s Babišem krátce možnost hovořit o okolnostech svého odchodu z ministerstva. Vyloučil ale, že by mu premiér nabídl post ministra.

Hlavní epidemiolog Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) Petr Smejkal poznamenal, že v Česku chybí odborná instituce, která by veřejně doporučovala ministrovi další postup při koronavirové pandemii. Šéf resortu zdravotnictví by se pak měl snažit přesvědčit o těchto návrzích ekonomické ministry. „Oddělení politiky od odborných doporučení tu není,“ uvedl.

Vizitka ministra zdravotnictví Jana Blatného

Datum a místo narození: 24. března 1970, Prostějov

Vzdělání: vystudoval všeobecné lékařství na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity v Brně (1994) a posléze tamtéž obor pediatrie (2005, titul Ph.D.); od roku 2019 je docentem v oboru pediatrie.

Dosavadní pozice: ministr zdravotnictví (od října 2020)

Kariéra: po roce 2005 začal působit ve Fakultní nemocnici Brno na oddělení dětské hematologie, kde se posléze stal primářem. Před jmenováním ministrem byl přednostou oddělení dětské hematologie a biochemie Fakultní nemocnice v Brně a zdravotnickým náměstkem pro pracoviště Dětská nemocnice Fakultní nemocnice v Brně.

Ostatní:

  • Jako ministr je Blatný často terčem kritiky. V posledních dnech například za výrok ve Sněmovně, že jen asi 30 procent z vykazovaných úmrtí s covidem-19 je skutečně jednoznačně s koronavirem spojených. Uvedl také, že testování na covid-19 dosud stálo asi 25 miliard korun.
  • Podle premiéra Babiše některá Blatného prohlášení nebyla namístě, ministr je však mediálně nezkušený. "Ten výdaj na antigeny je úplně jiný, za minulý a tento rok je něco přes necelých devět miliard," uvedl Babiš 27. ledna.
  • Ministerstvo zdravotnictví pod Blatného vedením zavedlo protiepidemický systém (PES) a rizikové skóre nákazy nemoci covid-19, podle nichž se měla řídit zaváděná opatření. Dlouho očekávaný systém, který měl přinést alespoň částečnou předvídatelnost různých omezení, se však nedodržoval a měnil se. Blatný nedávno oznámil, že nové změny v protiepidemickém systému PES by měly platit od 1. února, což se nestalo. Odmítl názor svého předchůdce Romana Prymuly (za ANO), že by měl kvůli takzvané britské mutaci koronaviru být vytvořen přísnější, šestý stupeň systému PES. Systém byl kritizován i proto, že ke svému fungování vyžaduje trvající nouzový stav.
  • Jedním z důvodů možného konce Blatného mají být podle ČT časté personální změny na ministerstvu. Naposledy v úterý skončil náměstek pro zdravotní péči Aleksi Šedo, stěžoval si mimo jiné na komunikaci s ministrem. Už dříve se Blatný na odchodu dohodl i s bývalým prezidentem České lékárnické komory Lubomírem Chudobou, který jako náměstek nastoupil za Prymuly. Skončit musela také politická náměstkyně Alena Šteflová, jež se ve Státním zdravotním ústavu (SZÚ) nechala s manželem přednostně očkovat proti covidu-19. V pondělí rezignoval koordinátor očkování na ministerstvu Zdeněk Blahuta. V souvislosti s očkováním rezignoval v polovině ledna ředitel SZÚ Pavel Březovský.
  • Po nástupu do funkce Blatný 30. října potvrdil informace médií, že v minulosti podepsal petici spolku Milion chvilek za demokracii za odstoupení premiéra Babiše. Blatný ale nejprve uvedl, že o svém podpisu pod peticí neví. Do Babišovy vlády vstoupil, protože pro něj bylo důležitější, že může pomoci v boji proti epidemii koronaviru, řekl. Babiš v reakci uvedl, že odbornost Blatného je důležitější než politický názor.

Vizitka bývalého ministra zdravotnictví Romana Prymuly

Datum a místo narození: 4. února 1964, Pardubice

Vzdělání: absolvoval Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Hradci Králové (1988), později studoval ve výzkumném a doškolovacím ústavu tehdejší královéhradecké Vojenské lékařské akademie Jana Evangelisty Purkyně (JEP); získal mezinárodní atest v řízení nemocnic na Birminghamské univerzitě; od roku 2007 je profesorem v oboru hygieny, epidemiologie a preventivního lékařství

Kariéra: učil na katedře epidemiologie Vojenské lékařské akademie JEP, byl prorektorem a mezi roky 2002 a 2004 rektorem akademie, po změnách v systému českých vojenských vysokých škol působil v letech 2004 až 2009 v Hradci Králové jako děkan Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany; v armádě dosáhl hodnosti plukovníka; mezi roky 2009 a 2016 byl ředitelem Fakultní nemocnice Hradec Králové, poté působil jako poradce ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka (ČSSD), který jej v březnu 2017 jmenoval náměstkem pro zdravotní péči; ve funkci byl do letošního května, od 1. června se stal vládním zmocněncem pro vědu a výzkum ve zdravotnictví, od 21. září 2020 do 29. října 2020 byl ministrem zdravotnictví.

Ostatní:

  • Prymula odešel z vlády poté, co deník Blesk loni 23. října zveřejnil fotografie, podle kterých byl pozdě večer navzdory platnému zákazu v restauraci. V restauraci byli i další lidé, včetně předsedy poslanců ANO Jaroslava Faltýnka. Blesk upozornil také na to, že Prymula neměl při odchodu z podniku nasazenou roušku. Premiér Babiš poté Prymulu požádal, aby rezignoval na funkci ministra. Prymula odmítl sám rezignovat, řekl, že pravidla neporušil. Babiš následně předal prezidentu Zemanovi návrh na jeho odvolání.
  • Širší veřejnost Prymulu poznala po vypuknutí epidemie nového typu koronaviru, kdy koordinoval na ministerstvu zdravotnictví kroky proti šíření nemoci. Po aktivaci Ústředního krizového štábu 16. března stanul v jeho čele. V předchozích případech byl šéfem štábu ministr vnitra, kterým je nyní předseda sociální demokracie Jan Hamáček. Ten Prymulu v čele štábu vystřídal 30. března.
  • Některá Prymulova vyjádření, která pronesl jako šéf krizového štábu, vyvolala velkou pozornost. Například, když 22. března hovořil o možnosti dlouhodobého uzavření hranic s tím, že cestování do zahraničí může být omezené i v příštím roce či dvou. Jeho slova kritizovala nejen opozice, ale i Babiš. "Prosil jsem ho, aby tyhle teoretické spekulace neřešil a lidi neděsil," uvedl premiér v ČT.
  • Funkci vládního zmocněnce Prymulovi jako nově vytvořenou funkci nabídl loni v květnu premiér Babiš poté, co Prymula oznámil svůj úmysl odejít z ministerstva. Jedním z důvodů pro Prymulův odchod bylo to, že jako náměstek nezískal bezpečnostní prověrku. Prymula v té souvislosti dříve řekl, že ministerstvo zavedlo povinné bezpečnostní prověrky pro náměstky kvůli obavám z jeho popularity, což tehdejší ministr Adam Vojtěch (za ANO) odmítl.
  • V září média zveřejnila informaci, že Prymula má od poloviny června živnostenské oprávnění mimo jiné pro výrobu zdravotnických prostředků. Vyplynulo to z evidence ministerstva průmyslu a obchodu. Prymula uvedl, že si živnost založil, když po neshodách s ministrem Vojtěchem odcházel z ministerstva zdravotnictví, a nic nevyrábí. Po nástupu do čela ministerstva ji pozastavil.
  • Prymula bývá hodnocen jako osobnost, která nejvíc přispěla k jarnímu zvládnutí epidemie koronaviru. Prezident Miloš Zeman mu v říjnu udělil nejvyšší státní vyznamenání, Řád bílého lva.
  • Po odchodu z vlády mu Babiš nabídl místo svého poradce na úřadu vlády.
  • Prymula se jako lékař věnoval imunizaci, podílel se na vývoji či studiu vakcín proti pneumokoku, rotavirům, spalničkám, příušnicím, zarděnkám nebo lidským papilomavirům. Je také autorem publikací zaměřených například na očkování, publikoval v prestižním lékařském časopise Lancet. Působil také jako předseda České vakcinologické společnosti.
Autor:

Vyřešte nespavost svých dětí
Vyřešte nespavost svých dětí

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...