Hlavní obsah

Co dělat, pokud se ve vztahu cítíte osaměle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé se mohou cítit osaměle, a to navzdory tomu, že žijí ve vztahu. Důvodem může být stres, nedostatek kontaktu s kamarády, ale také špatná komunikace ve vztahu. Jak tento stav zvrátit a dosáhnout pocitu naplnění?

Foto: Profimedia.cz

Osaměle se můžete cítit i ve vztahu

Článek

„Osamělost je psychologický stav, který na rozdíl od změn nálad přetrvává delší dobu. Může trvat několik dní, týdnů, měsíců i let. Podle toho, jak hluboko je v nás zakořeněná,“ říká terapeutka Kiaundra Jacksonová pro Women's Health.

Jak poznat, že jste ve vztahu osamělí

Pocit osamělosti ve vztahu zpravidla pramení z nedostatku komunikace či pocitů, kdy jeden z partnerů dělá pro rodinu více než ten druhý.

„Osamělost ale může také pramenit z toho, že věnujete až příliš velkou pozornost dětem a partnerský život pak trpí,“ upozorňuje Jacksonová.

Jak protějšku sdělit, že potřebujete víc prostoru

Vztahy a sex
Jak se projevuje osamělost?
Izolujete se nebo nemáte zájem trávit čas s ostatními lidmi.
Změnily se vaše stravovací návyky.
Změnila se vaše komunikace s ostatními.
Změny v hygieně, méně péče o svůj zevnějšek.
Toužíte více po fyzické blízkosti.
Změna chování na sociálních sítích.

Co s tím dělat?

„Pokud cítíte, že jste se emocionálně odpojila od svého partnera, zkuste si s ním promluvit. Cílem konverzace není někoho obviňovat, ale najít společné řešení k tomu, abyste se ve vztahu cítili oba naplněně,” říká Jacksonová.

Pomoci může také určení, jakými jazyky lásky hovoříte vy i váš partner. Sestavte si žebříček, do kterého budou patřit slova potvrzení, úkony a služby, přijímání darů, fyzický kontakt či pozornost. Možná se dozvíte o svém partnerovi něco nového.

Jak na spokojený vztah? Pěstujte emoční intimitu

Vztahy a sex

„Pokud je pro vašeho partnera například nejdůležitější společné trávení volného času, najděte si třeba čas na večerní procházku,” říká Jacksonová.

Pomoci může také čtení inspirativních knih, sledování vlastních pocitů a jejich zapisování do deníčku či rozvíjení ostatních neromantických vztahů.

V případě, že ani jedna z variant vašemu stavu nepomůže, obraťte se na psychologa. Nezaujatá třetí strana vám může naskytnout nový pohled na vaše trápení a pomoci vám v řešení.

Reklama

Související témata:

Související články

Příliš mnoho sexu může škodit

Podle studie zveřejněné v roce 2017 má průměrný dospělý sex 54krát ročně. To odpovídá frekvenci zhruba jednou týdně. Pokud je váš osobní průměr mnohem vyšší,...

Výběr článků

Načítám