Karanténa po příjezdu se týká i sportovců, ohrožuje to akce v ČR

Povinnost pětidenní karantény po příjezdu z velmi rizikových zemí se vztahuje i na profesionální sportovce, kteří cestují do Česka na vrcholné mezinárodní akce. Jejich konání tak může být ohroženo. Týká se to například Světového poháru v běhu na lyžích, který by měl být za dva týdny v Novém Městě na Moravě, březnového SP biatlonistů rovněž na Vysočině nebo úvodního zápasu 2. kola Evropské ligy mezi fotbalisty pražské Slavie a Leicesteru. Ten má termín 18. února.

Do nové kategorie velmi rizikových zemí patří Slovensko, Británie, Španělsko, Portugalsko, pobaltské státy, Slovinsko nebo Irsko a většina zemí mimo EU. Při příjezdu z těchto destinací je ode dneška povinný PCR test před odjezdem a pětidenní karanténa v Česku ukončená dalším testem. Celkem deset dní po příjezdu musejí lidé nosit ideálně respirátor alespoň třídy FFP2, případně jednorázovou zdravotnickou roušku.

Opatření se týká i cest profesionálů na sportovní akce. "V současné době ministerstvo (zdravotnictví) nevydává žádné výjimky, pravidla se tudíž vztahují i na sportovce, kteří se účastní sportovních utkání v bublině a cestují do ČR," uvedla na facebooku Národní sportovní agentura.

Organizátoři se tím dostávají do velkých problémů. Už 20. února by měl v Novém Městě začít Světový pohár v běhu na lyžích. "Pro nás je to velký zásah. Hrozí tím, že nebudeme moci uspořádat Světový pohár," upozornil v rozhovoru pro ČTK prezident Svazu lyžařů ČR Lukáš Heřmanský.

Připomněl, že SP má schválenou výjimku a má fungovat za mimořádných hygienických opatření. Sportovci i realizační týmy se celou sezonu pravidelně testují a na akcích jsou v izolovaných bublinách. "Ta schválená výjimka určuje, za jakých pravidel se to může uspořádat. Nerozumíme tomu, že najednou se to nové omezení vztahuje i na sportovce, kteří jedou v úplně jiném režimu," podivoval se Heřmanský.

Kromě severských zemí, které vynechávaly i jiné závody SP, už všechny výpravy potvrdily účast. Hrozí ale, že nový režim všechno zmaří. "Když se mění pravidla v průběhu hry, tak to se nedá. Kdyby byla pět dní karanténa, tak ztrácíme smysl pořádat nějaký Světový pohár," dodal Heřmanský. Plánuje dál usilovat o výjimku minimálně na to, aby sportovci mohli i v karanténě trénovat podobně jako většina tenistů před Australian Open.

Výjimku vyjednává také prezident Českého svazu biatlonu Jiří Hamza. V Nové Městě mají být v první polovině března dvě kola SP biatlonistů. "Budu určitě intervenovat jak ministerstvo zdravotnictví, tak případně krizový štáb. Chvílemi mi přijde, že vydáme předpis a pak teprve domýšlíme konsekvence toho předpisu," řekl ČTK.

V biatlonu by se případná povinná karanténa mohla dotknout poloviny startovního pole. "To by byla nerovná soutěž, kdyby půlka biatlonistů mohla před závody trénovat a půlka ne," poznamenal. Češi mají ještě další problém, protože se ve velmi rizikovém Slovinsku koná mistrovství světa. Po příjezdu ze šampionátu naplánovaného na 10. až 21. února by tak kompletní reprezentace musela do karantény.

Karanténu by měl v Česku absolvovat i anglický Leicester před zápasem se Slavií. To je ale vzhledem k programu fotbalových soutěží nereálné. Do karantény by museli také slavisté po odvetě v Leicesteru, která je naplánovaná na 25. února. O tři dny později už má hrát Slavia ligu na Slovácku.

Související

Více souvisejících

Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Biatlon sportovci

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Princezna Kate způsobila šok i lidem ze svého okolí, zní z Británie

Zítra uplyne týden od chvíle, kdy princezna Kate po mnoha spekulacích odhalila, že lékaři u ní diagnostikovali rakovinu. Pro spoustu lidí z jejího okolí to byl šok, zní z Velké Británie. Kdo všechno věděl o nemoci s předstihem? 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy