Samková sice obhajoba zlata na MS nevyšla, ze Švédska si ale přiveze bronz

Ve švédském středisku Idre Fjäll se ve čtvrtek konal závod snowboardcrossařek na mistrovství světa. Zúčastnila se ho pochopitelně i česká reprezentantka Eva Samková, která na MS obhajovala zlato, ale nakonec se musí spokjit s méně cennější medailí a to bronzovou. Poté, co ve čtvrtfinále a semiffinále Eva Samková dojela na prvním místě, ve finále nestačila na Charlotte Bankesovou z Británie a Michelu Moioliovou z Itálie.

Přitom i během finálové jízdy se Eva Samková dstala do vedení, ovšem sedmadvacetiletá rodačka z Vrchlabí následně nestačila zareagovat včas na zvýšenou rychlost soupeřek a rázem se tak propadla na čtvrtou pozici. To, že se nakonec může radovat ze zisku bronzové medaile, rozhodl pár Australanky Belle Brockhoffové.

"Třetí místo je skvělé, jde o druhý nejlepší výsledek Evči na mistrovství světa v její kariéře. Bylo to o kousek, ale zároveň strašně daleko. Celkově ji musím pochválit," okomentoval výkon své svěřenkyně v rozhovoru pro Českou televizi Marek Jelínek.

Svůj závod na mistrovství světa si ve Švédsku zajeli i snowboardcrossaři a i mezi muži měla Česká republika své zástupce. Konkrétně tři: Jan Kubičík, Radek Houser a Jakub Žereva. Všechny tito tři závodníci se probojovali z kvalifikace do play-off, přičemž všichni se dál než do osmifinále nedostali. Nejlepší výsledek zaznamenal Jan Kubičík, jenž ve své jízdě protnul pomyslnou cílovou pásku jako třetí, oba jeho kolegové Houser a Žereva ve svých jízdách skončili čtvrtí.

Mezi muži nakonec na letošním MS triumfoval Španěl Lucas Eguibar, jenž tak vylepšil svůj dosavadní nejlepší výsledek z MS, což bylo druhé místo z roku 2017 v Sierra Nevadě. Druhý skončil Rakušan Rakušana Alessandr Hämmerle, třetí pak Kanaďan Eliot Grondin.

Mistrovství světa ve snowboardingu a akrobatickém lyžování v Idre Fjäll (Švédsko) - (11.2.2021):

Snowboardcross:

Muži:

1. Eguibar (Šp.)2. Hämmerle (Rak.)3. Grondin (Kan.)4. Dusek (Rak.)5. Nörl6. Berg (oba Něm.)

...

22. Kubičík28. Houser32. Žerava (všichni ČR)

Ženy:

1. Bankesová (Brit.)2. Moioliová (It.)3. Samková (ČR)4. Brockhoffová (Austr.)5. Casanovová (Švýc.)6. Gaskillová (USA)

Související

Eva Samková

Snowboardcrossař Houser na závěr sezóny SP zaznamenal životní třetí místo. Adamczyková ovládla dvě malé finále

V kanadském Mont-Sainte-Anne se o víkendu konaly poslední dva snowboardcrossařské závody v rámci Světového poháru. A i v rámci tohoto kanadského podniku vlála česká vlajka vysoko. V sobotu se o to mezi muži zasloužil nečekaně Radek Houser, který zajel životní výsledek, když skončil na senzačním třetím místě. Mezi ženami byla hlavní českou hvězdou opět Eva Adamczyková, která v sobotu i v neděli pokaždé absolvovala malé finále. V sobotu skončila pátá, stejně jako v neděli.
Eva Samková

Snowboardcrossařka Eva Adamczyková pokračovala v Cortině ve stříbrných žních

V sobotu si snowboadcrossařka zase vyzkoušela, jaké to je vystoupat na stupínek určený pro stříbrnou závodnici. Jen sedmnáct setin zaostala ve finálové jízdě v italské Cortině d’Ampezzo za Britkou Charlotte Bankesovou a navázala tak tedy na své stříbro z předešlého podniku v Sierra Nevadě. Třetí skončila Italka Michela Moioliová.

Více souvisejících

snowboardcross Eva Samková (snowboardistka)

Aktuálně se děje

před 44 minutami

před 1 hodinou

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 3 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izraelem to neskončí? Napětí kvůli válce v Pásmu Gazy může vyústit v masivní konflikt

Generální tajemník OSN António Guterres ve čtvrtek upozornil, že eskalující napětí ohledně války v Pásmu Gazy a útoku Íránu na Izrael může vyústit v "celoplošný regionální konflikt" na Blízkém východě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy