Neděle 26. května 2024, svátek má Filip
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Svět

Německo chce prodloužit omezení pro cesty z oblastí s mutacemi, týká se to i Česka

Německo foto: ČTK

Berlín - Německý ministr zdravotnictví Jens Spahn chce do začátku března prodloužit omezení cest ze zahraničních oblastí s nebezpečnými mutacemi koronaviru, za kterou Německo od neděle považuje i Českou republiku. S odvoláním na své zdroje o tom v úterý informoval magazín Der Spiegel.
  10:03aktualizováno  10:22

Spahnův návrh se týká nařízení, které zakazuje leteckým, autobusovým či železničním dopravcům přepravovat cestující z oblastí s mutacemi. Výjimku mají dopravci jen pro občany Německa a pasažéry, kteří mají v Německu nahlášen pobyt.

Dosavadní nařízení platí do 17. února, tedy do této středy. Spahn podle Der Spiegel navrhuje vládě rozšířit jeho platnost o 14 dní, to znamená do středy 3. března.

Německo rozšířilo výjimku pro pendlery. Kdo spadá mezi důležité profese, rozhodnou jednotlivé zemské vlády

Na základě německého nařízení zrušili dopravci přeshraniční železniční spoje mezi Německem a Českem. Učinily tak mimo jiné České dráhy, německé dráhy DB či společnost GW Train Regio.

Ve zdůvodnění Spahn uvádí, že epidemická situace se v Německu sice mírně zlepšuje, ale velkou hrozbu pro dosavadní úspěšný boj proti pandemii nemoci covid-19 představuje případné neřízené šíření koronavirových mutací. Za řešení považuje omezení cest z oblastí s mutacemi.

Toto nařízení není jediné, kterým německé úřady cestování z epidemicky rizikových států omezují. V Německu platí ještě celostátní karanténní nařízení, ze kterého vycházejí regionální úpravy jednotlivých spolkových zemí. V případě Saska a Bavorska, tedy obou německých spolkových zemí hraničících s Českem, je platnost místních karanténních nařízení prozatím stanovena shodně do 7. března, tedy do současného konce celoněmecké karantény. I u těchto pravidel je ovšem nutné počítat s prodloužením.

Autor:

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...