Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Fantastická Davidová nezkazila ani ránu a je mistryní světa ve vytrvalostním závodu

V Pokljuce se prala s nepřesnou střelbou, nevěděla, kde je chyba. Ve třetím individuálním závodu světového šampionátu si ale konečně všechno sedlo, jak mělo. Markéta Davidová se po fantastické, bezchybné sřelbě stala mistryní světa ve vytrvalostním závodu. Přímé přenosy z MS sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz.

Český tým slaví s Markétou Davidovou její triumf na MS
zdroj: REUTERS autor: Borut Zivulovic

Davidová získala pro Českou republiku první titul od zlata Gabriely Koukalové ze sprintu mistrovství světa v Hochfilzenu 2017. 

Stříbro v Pokljuce získala Švédka Hanna Öbergová, bronz Norka Ingrid Tandrevoldová.

Davidová byla v této sezoně osmkrát v elitní desítce Světového poháru, na stupně vítězů ale vystoupala až na mistrovství světa. Jedná se zároveň o první medaili pro český biatlon v této sezoně.

"Nevím, nevím, nevím," říkala v cíli po nedělní stíhačce, kde zkazila čtyřikrát a dojela 32. O dvanáct míst hůře skončila předtím ve sprintu.

Ve vytrvalostním závodu ale Davidová naplno ukázala, co v ní dřímá.

Pondělní den volna věnovala tréninku, ale i studiu a přípravě diplomové práce, a i to to byl možná jeden z klíčů k úspěchu.

"Potřebovala jsem hlavu zaměstnat i jinak, ta škola přišla vhod," vysvětlila Davidová.

Protože:

První nula, druhá nula, třetí nula, čtvrtá nula.

Davidová vládla stavům - když ne rychlostí, tak alespoň přesností.

Střelecky za jedničku s hvězdičkou, běžecky stejně tak.

Životní závod.

Markéta Davidová se zlatou medailí z MS
zdroj: REUTERS autor: Borut Zivulovic

"Dobře to zní, ale furt tomu moc nevěřím. Měla jsem dneska sakra štěstí, padaly mi dobrý kalibry. Dneska se to obrátilo trošku na mou stranu," řekla Davidová v rozhovoru pro ČT sport.

"Snažila jsem se si to trochu srovnat v hlavě a povedlo se. Je to jen jeden závod. Nechci to tady hned vychvalovat a pak o víkendu brečet," zasmála se.

Celkově se poměrně chybovalo, podle českých trenérů za to mohlo hlavně ostré sluníčko, po čtvrt hodině od startu se navíc začal mírně přidávat i vítr.

Kdo ale nechyboval, byla Davidová.

Česká jednička byla po stíhačce zoufalá. V cíli stále opakovala, že netuší, proč nestřílí stoprocentně.

V úterý ovšem Davidová na prvních dvou položkách zapsala nulu a rázem postupovala pořadím vzhůru.

Češka, která dlouhodobě tvrdí, že po zimních olympijských hrách v Pekingu 2022 s biatlonem možná skončí, pilovala střelbu a všechny terče bílila dál. 

Po třetí střelbě šla do čela závodu, což podporoval i tradičně jeden z nejrychlejších časů na trati. 

A když zastřílela čistě i na poslední stojce, bylo zaděláno na medaili. Do posledního kola odjížděla s náskokem téměř půl minuty a průběžně první Švédka Hanna Öbergová s jednou chybou už mezitím v cíli věděla, že je zle.

Ne tak pro Davidovou, druhou nejrychlejší ženou startovního pole. "Ale bylo to fakt těžký, až jsem myslela, že to ani nedojedu," uvedla Davidová.

"Tohle si říká třičtvrtě startovního pole, že až se trefí, bude z toho dobrý výsledek," řekla k úspěchu na střelnici.

Zlato chutná o to víc, protože po prvním týdnu MS panovala v českém týmu určitá porce skepse.

Seniorským titulem Davidová navázala na své juniorské zlato ze stíhačky z roku 2018.

Na trati ale byly i další tři české závodnice.

Charvátová vstoupila do závodu skvělým způsobem a průběžně se dostala na první místo před Wiererovou, která obhajovala titul z loňské Anterselvy, dnes ale byla celkově devátá.

Pak ale začala Češka kazit. Netrefila dvakrát na stojce, další trestnou minutu dostala na třetí položce a dvě připsala v závěru.

"Zase to dopadlo takhle. Pět chyb mě samozřejmě mrzí, jinak by z toho byl pěkný výsledek. Jsem ráda, že jsem to udržela aspoň v takovém tempu běžecky," řekla osmačtyřicátá Charvátová v rozhovoru pro ČT sport.

Puskarčíková hned po první ráně upravovala mířidla, další už byly přesné, v čemž pokračovala i na dalších třech položkách, které navíc vysypala i velice rychle.

Markéta Davidová
zdroj: ČTK/AP/ autor: Darko Bandic

"Se střeleckou částí jsem určitě spokojená. Bohužel má běžecká forma letos není ideální. S jedničkou jsem spokojená," řekla Puskarčíková, která skončila na 37. místě.

"Markéta mě hodně potěšila, byla jsem plná optimismu v posledním kole. Sice můj výsledek není tak zářnej, ale měla jsem z toho radost," dodala.

Jessica Jislová po třech chybách skončila na 64. pozici. "Doufám, že ještě s holkama ve štafetě ukážeme, že střílet opravdu umíme a že jsme se opravdu neflákaly," dodala Davidová.

Program MS pokračuje hned ve středu, tentokráte si dají dostaveníčko v nejdelším závodu muži. Opět u toho můžete být skrze přímý přenos ČT sport a web ctsport.cz, a to od 14:00.

Čeští mistři světa v biatlonu
zdroj: ČT sport

MS v biatlonu v Pokljuce (Slovinsko) - vytrvalostní závod žen (15 km):

1. Davidová (ČR) 42:27,7 (0 trest. minut), 2. H. Öbergová (Švéd.) -27,9 (1), 3. Tadrevoldová (Nor.) -1:04,0 (1), 4. Hauserová (Rak.) -1:52,2 (2), 5. Mironovová (Rus.) -2:05,8 (2), 6. S. Gasparinová (Švýc.) -2:09,6 (2), 7. Preussová (Něm.) -2,14,4 (2), 8. Cadurischová (Švýc.) -2:15,2 (1), 9. Wiererová (It.) -2:20,2 (2), 10. Schwaigerová (Rak.) -2,20,8 (1), ...37. Puskarčíková -4:24,8 (1), 48. Charvátová -5:08,9 (5), 64. Jislová (všechny ČR) -5:41,7 (3)

Konečné pořadí vytrvalostních závodů (po 3 závodech): 1. Hauserová a Wiererová obě 103 b., 3. H. Öbergová 90, 4. Džymová (Ukr.) 85, 5. Davidová 80, 6. Herrmannová (Něm.) 80, ...63. Puskarčíková 4, 66. Jislová 1.

Průběžné pořadí SP (po 18 z 26 závodů): 1. Eckoffová (Nor.) 755, 2. H. Öbergová 729, 3. Röiselandová (Nor.) 716, 4. Hauserová 619, 5. Wiererová 605, 6. Preussová 600, ...10. Davidová 473, 58. Puskarčíková 44, 61. Charvátová 37, 72. Jislová 21.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články