Hlavní obsah

Hypotéky ještě překvapivě zlevnily

Právo, Novinky, Barbora Buřínská, Jakub Svoboda

Konec loňského roku naznačoval, že zlevňování hypoték je už konec. Navzdory očekávání odborníků se však pokles průměrné úrokové sazby nezastavil ani v lednu. Zájem o hypotéky neutuchá. Leden se tak, co se objemu týče, stal nejsilnějším prvním měsícem roku v historii ukazatele Fincentrum Hypoindex.

Foto: Novinky

Průměrná úroková sazba hypoték

Článek

„Průměrná úroková sazba hypoték podle ukazatele Fincentrum Hypoindex pokračuje v poklesu již deset měsíců v řadě. V lednu klesla průměrná sazba stejně jako v prosinci o dva bazické body a skončila na hodnotě 1,94 procenta,“ doplnil Jiří Sýkora, hypoteční specialista Fincentrum & Swiss Life Select.

Pokles průměrné sazby je podle Sýkory překvapující, protože cena zdrojů roste, stejně tak se pozvolna zvyšuje i rizikovost úvěrů. Sazby tak zatím drží nízko hlavně konkurenční boj bank.

Prodejně nejsilnější leden v historii

V lednu banky sjednaly celkem 8380 hypoték celkem za 24,942 miliard korun.

Oproti prosinci to bylo o 1571 hypoték a celkem 4,5 miliardy méně, i tak se ale leden stal nejsilnějším prvním měsícem roku v historii, když objem sjednaných hypoték meziročně vzrostl o více než osm miliard.

Na vysokém objemu se přitom podepsala i rostoucí průměrná výše hypotečního úvěru, která je již téměř tři miliony korun, konkrétně 2 976 346 Kč.

Rekordní leden i u online hypoték

V lednu trhal rekordy i zájem o hypotéky zprostředkované online.

„Od října do prosince jsme si mysleli, že narážíme na strop toho, co je v online poptávce po hypotékách možné. Začátek nového roku ale předčil veškerá naše očekávání, když se leden stal rekordním měsícem naší dvouleté historie,“ uvedl pro Právo Marek Kříž ze společnosti Zaloto.cz, která v prvním letošním měsíci zprostředkovala hypotéky za více než 6,2 miliardy korun. V lednu 2020 to přitom bylo jen 2,7 miliardy korun.

Nejvíce se na tomto růstu podílely byty, když jejich financování hypotékou vzrostlo podle dat Zaloto.cz meziročně z 1,1 miliardy korun na 3,2 miliardy korun. U rodinných domů vzrostl objem úvěrů z 1,5 miliardy korun na 2,5 miliardy korun.

Sazby už zřejmě na dně

Loni si Češi vzali hypotéky za rekordních 254 miliard korun. Podle expertů letošní rok ten loňský, kterému pomohlo například zrušení daně z nabytí nemovitosti, uvolnění limitů úvěrových ukazatelů ze strany České národní banky, a nízké úrokové sazby, nepřekoná.

Rekord padl, Češi si vzali hypotéky za 254 miliard korun

Finance

Hypoteční sazby totiž letos pravděpodobně zamíří vzhůru. „A vyšší sazby v kombinaci s vysokými cenami nemovitostí zhorší dostupnost vlastního bydlení,“ podotkl Sýkora. Dodal, že situace v ekonomice by se díky očkování proti covidu mohla uklidnit a lidé již nebudou v tak velké míře hledat bezpečný přístav pro své peníze, jakým jsou zejména investice do nemovitostí.

Sazby podle analytiků požene letos nahoru nejistota ohledně budoucího vývoje ekonomiky spolu s rostoucí rizikovostí zájemců o úvěr na bydlení. Banky rovněž už začaly opatrněji odhadovat ceny financovaných nemovitostí. „Sazby hypoték letos mírně porostou především z důvodu vyšší rizikovosti žadatelů o úvěr. V prvním pololetí se budou sazby pohybovat v rozmezí dvou až tří procent,“ míní Veronika Hegrová ze serveru hyponamiru.cz.

Hypotéky zřejmě podraží

Finance

Úvěr či nájem

Lidé často řeší, zda se vyplatí bydlet v nájmu nebo si na hypotéku koupit nemovitost. Vždy záleží hlavně na lokalitě, kde chce dotyčný bydlet, ale i na naspořených penězích a dalším nemovitém majetku. „Hypotéka se teď vyplatí především v regionech, kde nejsou ceny nemovitostí vyšponované tak jako v Praze,“ uvedl Kryštof Kubajko z realitního portálu Videobydleni.cz.

V hlavním městě se podle něj nyní vyplatí bydlet spíše v pronájmu. „Meziročně se ceny pronájmů v Praze nezvýšily a spíše zkorigovaly o pět procent, a to hlavně z důvodu zastavení krátkodobých pronájmů skrze Airbnb,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám