Hlavní obsah

Evropská komise dala Maďarsku ultimátum na změnu zákona o neziskovkách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Evropská komise dala ve čtvrtek Maďarsku dva měsíce na změnu zákona o financování nevládních organizací, který podle Soudního dvora EU porušuje unijní předpisy.

Foto: Johanna Geron, Reuters

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová

Článek

Pokud se vláda premiéra Viktora Orbána soudnímu rozhodnutí nepodrobí, čeká Maďarsko finanční postih. Informovaly o tom světové agentury.

Maďarsko v roce 2017 zpřísnilo dohled nad organizacemi financovanými ze zahraničí. Ty, jejichž roční příspěvek překročí 7,2 milionu forintů (546 tisíc korun), se musejí povinně registrovat a také zveřejňovat podrobnosti o svých dárcích.

Máma je žena, táta muž, vetklo si Maďarsko do ústavy

Evropa

Unijní soud však konstatoval, že se jedná o "diskriminační a neodůvodněné omezení", které je v rozporu se základními právy včetně ochrany osobních údajů či svobody sdružování.

Rozhodnutí soudního dvora je jednoznačné

"Evropský soudní dvůr byl jednoznačný - maďarskou vládou uvalená omezení na financování organizací občanské společnosti nejsou v souladu s právem EU," citovala místopředsedkyni EK Věru Jourovou agentura DPA. Nevládní organizace jsou podle eurokomisařky nepostradatelnou součástí demokracie. "Musíme je podporovat, nikoliv je potlačovat," dodala. Komise má v EU na starosti dohled nad dodržováním evropského práva.

Podle DPA je nově zahájené řízení s Budapeští znamením toho, že Komise ztrácí se středoevropskou zemí trpělivost. EK v uplynulých letech podala na Maďarsko několik žalob, kterým unijní soud vyhověl. Týkaly se zejména azylové a migrační politiky.

Mnoho maďarských nevládních organizací, na které se vládní restrikce vztahují, je odmítá respektovat, protože považují příslušný zákon za protiústavní. Úřady za to doposud žádnou nepotrestaly.

Výběr článků

Načítám