Hlavní obsah

Rodiny s malými dětmi si na školkovném opět polepší

Právo, svj

Roční daň z příjmu fyzických osob za rok lze snížit o školkovné až ve výši 14 600 korun na každé dítě, což je o 1250 korun více než za rok 2019. Maximální školkovné vždy odpovídá výši minimální mzdy za rok, za který se tato daňová sleva uplatňuje.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Daňovou povinnost rodičů snižuje nejenom školkovné, ale i daňové zvýhodnění na děti. Za celý kalendářní rok 2020 činí daňové zvýhodnění na první dítě 15 204 koruny, na druhé dítě 19 404 koruny a na třetí a další dítě 24 204 koruny. V případě, že je dítě držitelem průkazu ZTP/P, potom je daňové zvýhodnění dvojnásobně vysoké.

Daňové zvýhodnění, stejně jako daňovou slevu školkovné, může uplatnit pouze jeden z rodičů, přičemž je možné, že školkovné uplatní jeden a daňové zvýhodnění druhý.

„Nárok na školkovné za rok 2020 vzniká i v případě, že dítě chodilo do školky pouze po část roku, legislativou je stanovena pouze maximální částka školkovného, která pro rok 2020 činí 14 600 korun na každé dítě,“ říká Gabriela Ivanco ze skupiny Mazars.

Co je daňový bonus

Při výpočtu roční daňové povinnosti se nejdříve od vypočtené daně z příjmu odečtou daňové slevy, tj. vždy sleva na poplatníka a při splnění zákonných podmínek i další slevy, například právě školkovné. Daňové slevy snižují daňovou povinnost až do nuly.

Následně se od ponížené daně z příjmu fyzických osob odečte daňové zvýhodnění na děti. Pokud je zvýhodnění na děti vyšší než daň z příjmu po odečtení daňových slev, tak vzniká nárok na daňový bonus ve výši rozdílu mezi daňovým zvýhodněním a daní z příjmu po slevách.

Při čerpání daňového bonusu se nezaplatí nic na dani z příjmů a ještě se peníze od státu obdrží. „Například při daňovém základu za rok 2020 ve výši 300 tisíc korun a uplatnění slevy na poplatníka ve výši 24 840 korun, školkovného ve výši 14 600 korun a daňového zvýhodnění na jedno dítě v částce 15 204 koruny vzniká nárok na daňový bonus ve výši 9644 korun,“ vypočítává Ivanco.

Za rok 2020 vzniká nárok na daňový bonus pouze v případě, že daňový poplatník má vlastní rozhodné příjmy ze závislé činnosti a samostatné výdělečné činnosti alespoň ve výši 87 600 korun. Co to v praxi znamená? Rodiče by si měli pečlivě propočítat, kdo z nich bude uplatňovat školkovné a daňové zvýhodnění na děti, aby se v plném rozsahu tyto daňové slevy využily.

„Při nejasnostech, kdo má rodinné slevy uplatnit, rodiče nic nezkazí, pokud je uplatní ten s vyššími příjmy,“ radí Ivanco.

Sleva na manželku či manžela

Daňová sleva na manželku (manžela) je 24 840 korun, pokud je druhý z manželů držitelem průkazu ZTP/P, potom je daňová sleva dvojnásobně vysoká. Daňovou slevu na druhého z manželů je možné uplatnit, pouze pokud jeho vlastní rozhodné příjmy loni nepřesáhly 68 tisíc korun.

„Dávky státní sociální podpory, mezi které patří například i rodičovský příspěvek, se do limitu nezapočítávají, avšak pozor na to, že mateřská se do výše uvedeného limitu počítá,“ připomíná Gabriela Ivanco.

Reklama

Související články

Heslo do banky vás pustí i k úřadům

V Česku se v lednu spouští jeden z největších digitalizačních projektů v historii země. Lidé se nově budou moci přihlašovat do systémů veřejné správy i svými...

Výběr článků

Načítám