Pátek 10. května 2024, svátek má Blažena
130 let

Lidovky.cz

Sport

Ósakaová je po výhře nad Bradyovou šampionkou Australian Open, Japonka získala čtvrtý titul z grandslamu

Naomi Ósakaová se raduje z vítězství na Australian Open. foto: Reuters

Melbourne - Japonská tenistka Naomi Ósakaová se stala znovu po dvou letech šampionkou Australian Open. V dnešním finále v Melbourne porazila Američanku Jennifer Bradyovou 6:4, 6:3 a získala čtvrtý grandslamový titul.
  11:23aktualizováno  14:03

Ósakaová poprvé vyhrála Australian Open v roce 2019 po vítězství nad Petrou Kvitovou. První grandslamový titul slavila na US Open o rok dříve a v New Yorku uspěla i loni. Třiadvacetiletá Japonka je šestnáctou hráčkou s alespoň čtyřmi grandslamovými tituly v open éře.

Dnešní finále odstartovala Ósakaová perfektním podáním a čistou hrou. Ve výměnách od základní čáry byla přesnější i agresivnější. Bradyová dokázala favoritku zatlačit jen nárazově, ale díky tomu v první sadě srovnala z 1:3 na 3:3. Japonka za stavu 4:4 odvrátila brejkbol a pak ziskem šesti her v řadě utkání rozhodla.

Naomi Ósakaová se raduje z vítězství na Australian Open.
Naomi Ósakaová bude útočit na další grandslamový titul.

Semifinálová přemožitelka Karolíny Muchové Bradyová ještě ve druhé sadě snížila z 0:4 na 2:4, ale víc jí Ósakaová nedovolila. Zápas po hodině a 17 minutách ukončila jistě při svém podání. Japonka tak vyhrála jednadvacátý zápas v řadě, ke kterému nastoupila. Naposledy na kurtu prohrála loni ve Fed Cupu.

Ósakaová je první tenistkou po Monice Selešové, která vyhrála svá první čtyři grandslamová finále. Američanka v letech 1990 až 1992 uspěla dokonce šestkrát.

Díky vítězství v Melbourne vydělala japonská hráčka 2,75 milionu australských dolarů (zhruba 45 milionů korun). Ve světovém žebříčku se Ósakaová posune na druhé místo. Bradyová se poprvé dostane do dvacítky a bude třináctá.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!