Mars | NASA | Perseverance

NASA má virtuální fotobudku – můžete se „vyfotit“ na Marsu či s vozítkem Perseverance

Ve čtvrtek 18. února úspěšně přistálo na povrchu planety Mars vozítko („rover“) Perseverance. Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) oslavuje tento úspěch virtuální fotobudkou Mars Perseverance Photo Booth, ve které můžete umístit svou (nebo jakoukoli jinou) fotografii na osm různých pozadí.

„Vítejte na Marsu! Nemůžeme vás vzít na Mars (zatím!), ale můžeme přinést červenou planetu k vám.“ uvádí popisek na stránce. Je to jedna z několika interaktivních funkcí, které agentura vytvořila pro milovníky vesmíru.

Jak se dostat na Mars?

Virtuální fotobudka je tak jednoduchá, jak je to jen možné. Nejprve je nutné nahrát fotografii s nějakou osobou, lidmi či zvířetem ve formátu PNG či JPG. V dalším kroku je možné ji přiblížit/oddálit, případně vybrat jen určitou oblast.

Algoritmy následně automaticky oříznou pozadí, takže je vhodné volit takový snímek, na kterém je osoba zřetelně oddělená od okolí. Zde můžeme konstatovat, že oddělení postav od pozadí funguje opravdu pěkně a poradí si i s komplikovanými fotkami.

K dispozici je osm pozadí: kromě tří, kde se můžete umístit na pozadí planety Mars, lze postavu či postavy umístit ke startovací rampě, před budovu Jet Propulsion Laboratory, do řídícího střediska, případně před zmiňované vozítko Perseverance.

Mars Perseverance Photo Booth 
Mars Perseverance Photo Booth

U každého pozadí je uvedeno, pro jaké účely je vhodné – některá se hodí pro skupinové či rodinné snímky, jiná jsou lepší pro jednotlivce či páry. Siluety naznačují, jak by přibližně mělo vypadat rozmístění postav na fotce, nicméně algoritmy si poradí i s jiným rozložením.

Vylaďte se na červené planetě

Po nahrání lze pozadí libovolně měnit, takže snadno vyberte snímek, do kterého bude vaše (či jiná) postava nejlépe zapadat. Bohužel však není možné měnit pozici osob vložených v obrázku – ta je pevně daná. Poté, co dospějete ke kýženému výsledku, lze fotografii stáhnout.

Virtuální fotobudku přijali uživatelé s nadšením, a kromě sebe a rodinných příslušníků umísťují na Mars své čtyřnohé miláčky či nejrůznější celebrity. Jistě nepřekvapí, že jednou z nejčastějších koláží je americký senátor Bernie Sanders, který byl na židličce s legendárními palčáky na rukách snad už úplně všude.

NASA původně představila fotobudku s tématem Perseverance loni v létě, ale přistání sondy vyvolalo novou vlnu selfies na Twitteru, Instagramu a dalších sociálních sítích. 

Diskuze (5) Další článek: Sledujte start rakety Antares 230+ s robotickou kosmickou lodí Cygnus

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,