Devadesátiletá Margaret Keenanová je prvním člověkem v Británii, který byl...

Devadesátiletá Margaret Keenanová je prvním člověkem v Británii, který byl naočkován vakcínou proti nemoci covid-19. (8. prosince 2020) | foto: Reuters

Británie urychlí vakcinaci, všechny dospělé chce naočkovat do konce července

  • 34
Britská vláda v neděli oznámila, že chce do konce července podat alespoň první dávku vakcíny proti covidu-19 všem dospělým lidem. Původně byl tento cíl stanoven na konec srpna. V zemi s 65 miliony obyvateli obdrželo alespoň první dávku očkování proti covidu-19 už 17,6 milionu lidí.

Nový plán na urychlení očkovací kampaně představil tamní ministr zdravotnictví Matt Hancock. Plán počítá i s očkováním pro všechny starší 50 let nebo se špatným zdravotním stavem do 15. dubna. Ti měli injekci podle předchozího plánu dostat do 1. května.

Výrobci dvou vakcín schválených k použití v Británii, AstraZeneca i Pfizer/BioNTech, měli od začátku roku potíže s dodržením slibovaných objemů dodávek do Evropské unie, poznamenává AP.

Bez vakcíny práce nebude. Britské firmy chtějí vyřazovat neočkované uchazeče

Podle Hanckocka si však britská vláda myslí, že má k urychlení vakcinační kampaně dostatečné zásoby očkovací látky. V Británii, která již není členskou zemí EU, se očkuje také přípravkem od společnosti Moderna.

Británie v neděli oznámila, že alespoň první dávku vakcíny proti covidu-19 obdrželo už více než 17,6 milionu lidí. Koronavirus se v zemi s 65 miliony obyvatel nově potvrdil u téměř deseti tisíc lidí, o den dříve země zaznamenala přes deset tisíc nových infekcí.

Za posledních 24 hodin Británie oznámila dalších 215 úmrtí lidí, kteří měli v předchozích 28 dnech pozitivní test na koronavirus. Od počátku epidemie se koronavirus v Británii prokázal u 4,1 milionu lidí, z nichž bezmála 120 600 zemřelo.

22. ledna 2021

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video