Spousta nových webů, o polovinu více e-shopů. Covid zahýbal českým internetem

Správce národní domény ve zprávě za rok 2020 vyjádřil překvapení. Očekával stagnaci nebo mírný pokles počtu zaregistrovaných internetových adres s koncovkou .cz, ale nakonec jejich počet meziročně vzrostl o 3,2 %. Konkrétně proběhlo 204 265 registrací. K poslednímu dni tak bylo 1,37 milionu zaregistrovaných domén.

Růst má podle organizace CZ.NIC na svědomí pandemie. Od března počet registrací rostl rychleji než v dřívějších letech. Minimálně 2500 domén přímo souvisí s covidem, protože v názvu bylo některé ze sledovaných slov (covid, korona, respirator apod.). Zavřené kamenné obchody zase způsobily boom e-shopů, po loňsku je jich o polovinu víc než v roce 2019.

CZ.NIC si také všiml, že výrazně vzrostl počet zaparkovaných domén. Celkem už jich je 277 tisíc, ale jen loni jich přibylo 51 tisíc, tedy skoro 36 % ze všech registrací.

Více než 60 % domén podporuje technologii DNSSEC chránící surfaře před zobrazením podvržených webů. Podpora IPv6 stoupla na 32,5 %, na naprosté většina webů běží spolu s IPv4, avšak 101 domén funguje výhradně s novějším protokolem.

Krátké už nejsou

Z detailních statistik správce vyplývá, že nejčastěji se používají jmenovky s devíti znaky, medián je deset znaků. Všechny jedno- i dvouznakové kombinace jsou již rozebrány. Existuje také pět adres využívajících maximální počet 63 znaků. Nejznámější je prvni-nejdelsi-domena-v-ceske-republice-ktera-ma-prave-63-znaku.cz.

Většina držitelů pochází z Česka. Slováci mají přes čtyřiadvacet tisíc, Němci patnáct tisíc a Američané deset tisíc tuzemských domén. Výjimečným skokanem jsou Bahamy, kde počet držitelů během jednoho roku stoupl z necelé stovky na tři tisíce. Polovina všech domén je registrována na fyzickou osobu, polovina na společnost.

Podívejte se na Týden Živě s ředitelem CZ.NIC Ondřejem Filipem:

Diskuze (5) Další článek: Na Marsu přistálo výzkumné vozidlo Perseverance. Podívejte se na první barevné snímky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,