Takhle se přistává na Marsu: NASA zveřejnila unikátní video

Poprvé můžeme na videu vidět, jak dosedá vesmírná sonda na povrch jiné planety. Před pár dny totiž dosedl rover Perseverance na Mars a přistávací manévr nahrával na kamery. Trochu trvalo, než doputovalo video z Marsu na Zemi, ale záběry už jsou zde a NASA z nich sestavila pěkné video, které shrnuje celý proces přistání. 

Ve videu nejprve vidíme brzdící padáky a odpojení ochranného štítu. Následuje záběr zespod samotného roveru, který ukazuje blížící se povrch Marsu. Tato kamera sloužila k analýze povrchu a vyhledání nejvhodnějšího místa k přistání. Dále se přidají další dva záběry: jedna kamera kouká vzhůru a pozoruje dron, který vozidlo k marsovskému povrchu snášel. A třetí záběr pak pochází právě z tohoto dronu a ukazuje nám, jak se rover snáší v poslední fázi přistání na lanech.

Připomínám, že Perseverance není jen nějaký malý rover velikosti autíčka na dálkové ovládání, jak by se mohlo ze záběru mylně zdát, protože v něm chybí srovnávací měřítko. Rover má na délku tři metry a váží bezmála tunu.

Diskuze (18) Další článek: Bonus pro audiofily. Spotify HiFi přinese kvalitnější zvuk v bezztrátové kvalitě

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,