Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kapacita JIP se blíží úplnému vyčerpání. Náměstek Blatného promluvil o umírání na ulicích

Aktualizováno -
23. února 2021
20:25
Autor: trm, Jakub Veinlich - 
23. února 2021
09:50

Kapacita lůžek na jednotkách intenzivní péče v Česku se blíží absolutnímu vyčerpání. Řekl to náměstek ministra zdravotnictví Vladimír Černý. Roli hraje i nedostatek personálu. V těžkém stavu leží v nemocnicích s onemocněním covid-19 nejvíce pacientů od začátku epidemie. Ministerstvo zdravotnictví jich v pondělí evidovalo 1329. Podle Černého je klíčové zajistit základní pomoc všem pacientům v akutním stavu a nedopustit, aby lidé umírali na ulicích.

Tak velké množství pacientů s covid-19, kteří potřebují intenzivní péči, v českých nemocnicích ještě nebylo. Podle údajů ministerstva zdravotnictví jich bylo v pondělí 1329. Reálně jich je ale víc. Statistiky nezapočítávají ty, kteří se na ARO či jednotku intenzivní péče dostali kvůli komplikacím covid-19 dřív a stále tam zůstávají. Podle metodiky totiž po 20 dnech z covidové statistiky vypadávají. 

„Narůstá neustále zejména počet pacientů vyžadujících intenzivní péči. 660 pacientů vyžaduje plicní ventilaci,“ řekl Černý na úvod. Velká část republiky se dostane v průběhu zhruba dvou týdnů na maximum poskytované péče. 

„Kapacita intenzivní péče se blíží absolutnímu vyčerpání. Nelze udržet standardy. Systém jako celek se blíží svým limitům,“ řekl Černý s tím, že k naprostému vyčerpání dojde během dvou až tří týdnů. Podle náměstka za současnou situaci nenese nikdo vinu. „Není to ničí vina. Je to katastrofa, jako kterákoliv jiná,“ doplnil.

Vše je podle Černého dáno mimo jiné také nedostatkem personálu. „Začínáme mluvit také o zahraniční pomoci,“ německá nabídka se podle Černého týká umístění asi devíti pacientů. Po využití německých kapacit volá Karlovarský kraj už od ledna.

Přetížené nemocnice zatím situaci řešily převozem pacientů do jiných zařízení v Česku. Minulý týden tak desítka pacientů ze Sokolova strávila dlouhé hodiny převozem do Humpolce na jižní Moravě. Pacienty z Karlovarska přebíraly také nemocnice v Ústeckém kraji, ale už i tam je stop stav. Mezikrajová pomoc podle Černého i dál funguje.

Podle koordinátora intenzivní péče pro Prahu Tomáše Vymazala národní dispečink organizoval překlady už téměř 450 pacientů mezi nemocnicemi v krajích. „Na podzim bylo v nemocnicích 8000 nemocných. Teď máme 6500, ale dál to stoupá,“ řekl. V Praze bude podle něj volná kapacita intenzivní péče navýšena o dalších zhruba 50 lůžek.

Nastat může situace, kdy ovšem budou nemocnice plné, v tu chvíli bude nutné zřídit pracoviště se zřízením mobilních týmů.

Jejich mobilizace je podle Richarda Smejkala z Českého červeného kříže zhruba do 72 hodin. „Pilotně tento tým testujeme v Karlovarské nemocnici,“ dodal Smejkal. 

V současné době mají nemocnice volných asi jen 15 procent lůžek. Podle Černého je nutné udržet kapacity pro všechny pacienty v akutním stavu. „Cílem je za všech okolností zajistit základní pomoc pacientům v akutním stavu a nedopustit, aby pacienti zemřeli bez pomoci na ulici,“ doplnil Černý.

Podle koordinátora lůžkové péče pro Královéhradecký kraj Pavla Dostála navíc koronavirus těžce zasahuje stále mladší lidi. „Pozorujeme fenomén mladších pacientů. Měli jsme u nás osmdesáté ročníky, hovořím o ventilovaných pacientech, tedy s těmi nejtěžšími průběhy. Je nepochybné, že infekce probíhá jinak na jaře a na podzim. I dynamika zhoršení je v některých případech výrazně rychlejší,“ doplnil Dostál.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) dnes poslal nemocnicím dopis, ve kterém doporučuje, aby v případě kapacitní krize zastavily veškerou péči s výjimkou akutní intenzivní péče. Řekl to České televizi (ČT). „Budeme rozlišovat mezi pacienty, kteří jsou s covidem, a těmi, kteří jsou na jednotkách intenzivní péče z jiného důvodu. Laicky řečeno: ostatní péče bude na dva až tři týdny pozastavena,“ sdělil ministr.

I přes kritickou situaci v nemocnicích postupuje očkování v Česku velmi pomalu. Podle údajů ministerstva zdravotnictví bylo dosud aplikováno asi 561 tisíc vakcín. Zatím nejméně se očkuje látkou AstraZeneca, Černý přiznal, že nebyly využity desítky tisíc dávek.

Video  Blatný: Situace v Česku se zhoršuje, chybí lůžka JIP. A hrozí uzavírky dalších okresů  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

UFO1 ( 24. února 2021 07:36 )

Tvrdý lockdown v nedohlednu,jeden čj.ije do pliny a druhý s.ere bobky na lidi, vydělává na situaci miliardy

Jirik-ta ( 23. února 2021 21:45 )

Jirik-ta ( 23. února 2021 21:43 )

Jirik-ta ( 23. února 2021 21:42 )

A co na to rada obrany státu.?

montevideo ( 23. února 2021 20:23 )

Proč tedy zrušili tu polní nemocnici v Letňanech?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa