Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Tisková informace ÚOOZ SKPV

Praha 17. dubna 2015 – Informace k úkonům trestního řízení prováděným na ROP Střední Morava.  

Případem se kriminalisté ÚOOZ SKPV zabývali od konce dubna loňského roku na základě podezření z přijímání úplatku a poškozování finančních zájmů EU v souvislosti s přidělováním dotací. K samotné realizaci bylo přistoupeno 14. dubna 2015, kdy detektivové zasahovali v Olomouci, ve Zlíně a v Otrokovicích.
 
Zadrženi byli celkem 4 muži a 1 žena ve věku od 31 do 53 let. Mezi zadrženými jsou dvě osoby z podnikatelské sféry a tři pracovníci ROP Střední Morava. Detektivové kladou pracovníků ROP za vinu, že poskytovali za úplatek ve výši cca 2% z celkové dotace žadatelům o dotace nadstandardní služby a informace spojené s přípravou a následnou realizací projektů několika penzionů a hotelů na Střední Moravě. Dotace na konkrétní projekty se pohybují v řádech desítek milionů korun. Další dva zadržení pak měli podle detektivů úplatky pro pracovníky ROP zprostředkovávat a předávat.
 
Zadržené osoby byly následně obviněny podle konkrétního podílu na dokumentované trestné činnosti. V této věci padla obvinění z několika trestných činů a to konkrétně z podplácení, přijetí úplatku, zneužití pravomoci úřední osoby, poškození finančních zájmů Evropské unie a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky při veřejné soutěži a veřejné dražbě. Některé z uvedené trestné činnosti se měli obvinění dopustit formou spolupachatelství. V případě prokázání viny hrozí obviněným tresty odnětí svobody od 5 do 12 let.
 
V rámci realizace bylo provedeno celkem 6 domovních prohlídek a 3 prohlídky jiných prostor. Detektivové při nich zajistili pro trestní řízení především výpočetní techniku a listinné materiály k projektům.
 
Všichni obvinění jsou trestně stíháni na svobodě. Věc dozoruje Krajské státní zastupitelství Brno, pobočka Zlín. S ohledem na počáteční fázi vyšetřování nebude ÚOOZ SKPV k věci poskytovat žádné další podrobnosti.

vytisknout  e-mailem