Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Padělky dokladů přicházely z Litvy

Praha 15. června 2015 – Cesta padělků byla řízena ze Slovenska.  

Případem s krycím názvem KAUNAS se kriminalisté ÚOOZ SKPV zabývali přes dva roky. K samotné realizaci přistoupili na konci května 2015. V rámci tohoto případu se detektivové zaměřili na mezinárodní skupinu, která měla od roku 2013 působit v České republice, na Slovensku a v Litvě. Obstarávat a následně i prodávat měla padělané osobní identifikační karty, cestovní pasy, řidičské průkazy a rejstříky trestů Litevské republiky. K výrobě padělaných dokladů docházelo na území Litvy. Odtud pak byly padělky dopraveny na území České republiky a následně distribuovány koncovým odběratelům.
 
Hlavou a hlavním organizátorem skupiny měl být podle detektivů osmapadesátiletý Čech, trvale žijící na Slovensku. Podle jeho pokynů měli ostatní zajišťovat objednávky na padělané doklady a od zájemců z Čech ale i ze zahraničí vybírat zálohy na výrobu požadovaných dokladů ve výši cca 30 tisíc za kompletní sadu (cestovní pas a ID karta).
 
Postupem času se tato skupina měla zaměřit také na provádění tzv. přepisů obchodních společností na neexitující osoby. Tyto přepisy byly prováděny pomocí padělaných dokladů Litevské republiky.
 
Detektivové ÚOOZ zadrželi koncem května na Brněnsku a Ostravsku celkem 4 podezřelé osoby ve věku od 22 do 55 let (dva občané ČR a dva občané Ruské federace). Hlavní organizátor byl na základě Evropského zatýkacího rozkazu zadržen na území Slovenské republiky a nyní probíhá vydávací řízení do České republiky.
 
Celá pětičlenná skupina byla obviněna z padělání a pozměnění veřejné listiny, za což jim v případě prokázání viny hrozí až desetileté tresty odnětí svobody. Tři obvinění (jeden Čech a dva občané Ruské federace) jsou v ČR stíháni vazebně.
 
V rámci samotné realizace bylo v ČR a na Slovensku provedeno celkem 6 domovních prohlídek a 2 prohlídky jiných prostor a pozemků, v rámci kterých byly zajištěny věci důležité pro trestní řízení.
 
Při prověřování tohoto případu detektivové ÚOOZ velmi úzce spolupracovali s kolegy na Slovensku, což se projevilo i během samotné realizace, která probíhala na obou stranách hranice.
 
Věc dozoruje Městské státní zastupitelství Brno.

vytisknout  e-mailem