Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Noční můry

Detektivové ÚOOZ zadrželi ve spolupráci se Zásahovou jednotkou Královehradeckého kraje skupinu osob, která se dopouštěla násilné a majetkové trestné činnosti na území České republiky a Španělska 

Na případu s krycím názvem „NEX“ pracovali detektivové od roku 2014 a podařilo se jim zadokumentovat trestnou činnost této skupiny od roku 2012.
Členové skupiny si předem vytipovali vhodnou movitou osobu a nalákali ji na vidinu snadného rozmnožení majetku s tím, že mají informace a znají cestu jak výhodně investovat do obchodu s nemovitostmi, které se měly nacházet ve Španělsku a byly předmětem insolvenčního řízení. Taková osoba uvěřila nabídce vysokého zhodnocení vlastních finančních prostředků a svěřila dotyčným své úspory. Rádoby „podnikatelé“ si poté nějaký čas této osoby hleděli. Informovali ji o transakcích, které údajně provádějí a žádali nové a nové peníze na pokrytí nákladů. A zainteresovaný zájemce platil a platil. Jak ale vysychal pramen jeho příjmů, zájem o jeho osobu ze strany „finančních poradců“ upadal. Nakonec se dotyčnému přestali ozývat, poškozený přišel o miliónové částky, o vidinu zahraniční nemovitosti i o klidný spánek. 
 
Jiné zájemce o snadný zisk získala skupina pachatelů příslibem k investování do mimosoudního vymáhání dosud nevymožených pohledávek. Zisky však nepřicházely. Naopak poškození byli nuceni k dalším investicím na úhradu smyšlených výdajů. Ve chvíli, kdy již poškození začali být přesvědčeni o tom, že své peníze nikdy nedostanou zpět, vyhrožovali podáním trestních oznámení. Ale ani to nepomohlo. Naopak. Dotyční výtečníci změnili taktiku a začali poškozené zastrašovat a vydírat pod pohrůžkou, že jsou do celé věci sami zapleteni a mohou být také trestně stíháni. Tím si zajistili mlčenlivost poškozených a další přísun finančních prostředků, které po poškozených požadovali a ti si je mnohdy museli půjčovat. 

Touto trestnou činností páchanou ve prospěch jednotlivých osob ve skupině, kde všichni jednali ve vzájemné koordinované činnosti, vznikla poškozeným souhrnná škoda, jenž byla prozatím vyčíslena na 35 mil. korun.   
 
Na základě shromážděných důkazů detektivové ÚOOZ  zadrželi pět podezřelých osob ve věku od 26 do 52 let, které byly obviněny ze zvlášť závažného zločinu vydírání a zločinu podvodu. Tři muži jsou vyšetřováni vazebně a dva na svobodě. Vyšetřování probíhá také ve spolupráci se zahraničními partnery, neboť další dvě podezřelé osoby se v současné době zdržují v zahraničí. Obviněným hrozí nepodmíněný trest odnětí svody až na 12 let.
V rámci provedených domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor byl zajištěn důkazní materiál související s prošetřovanou trestnou činností.
Na případu detektivové ÚOOZ stále pracují a není vyloučeno, že  se počet obviněných ještě rozšíří, stejně tak je možné, že se přihlásí i další poškození.  

Případ je dozorován Krajským státním zastupitelstvím Hradec Králové.

kpt. Mgr. Iva Knolová   23. 7. 2015

vytisknout  e-mailem