Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

JARO přišlo v jižních Čechách později

Praha 17. září 2015 – Měli nutit dívky k prostituci, teď jim hrozí až dvanáct let vězení.  

            V nočních hodinách z 29. na 30. srpna 2015 přistoupili na teritoriu jižních Čech detektivové ÚOOZ SKPV k realizaci případu s krycím názvem JARO. Předcházelo tomu několika měsíční prověřování, kdy se do hledáčku detektivů dostala šestičlenná skupina, podezřelá z kuplířství a další trestné činnosti spojené s byznysem kolem poskytování sexuálních služeb.
            Organizovaná skupina tří Ukrajinců a tří Čechů ve věku od 25 do 55 let měla od roku 2012 oslovovat pod příslibem zajištění práce ženy nejen z Čech ale i ze zahraničí, konkrétně z Ukrajiny a Rumunska. Jak už to ale v těchto případech bývá, místo nabízené standardní pracovní příležitosti byly zájemkyně převezeny do nočních podniků a nuceny k prostituci.
            Podezřelí měli zneužít tíživé situace dívek a žen, pramenící z jejich finanční či celkové materiální nouze a z neznalosti nového prostředí a jazyka. K poskytování sexuálních služeb je pak měli nutit pod pohrůžkou vyzrazení způsobu jejich obživy rodinným příslušníkům.
            Ženy ve věku od 18 do 40 let byly umístěny v několika nočních klubech na Prachaticku a Klatovsku, kde jejich služeb využívala především stálá německá klientela.
            Koncem srpna detektivové zakročili přímo v nočních klubech a bydlištích podezřelých. Podle konkrétního podílu na trestné činnosti jsou v současné době obvinění stíháni pro obchodování s lidmi, kuplířství a legalizaci výnosů z trestné činnosti, za což jim v případě uznání viny hrozí jako organizované skupině až 12 let odnětí svobody. U pěti z obviněných je trestní stíhání vedeno vazebně.
            Kolik dívek měli obvinění tímto způsobem vykořisťovat a o kolik jim měl tento byznys zvednout jejich životní úroveň je předmětem dalšího vyšetřování. Věc dozoruje Krajské státní zastupitelství v Českých Budějovicích.

vytisknout  e-mailem