Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Konec padělatelské dílny

Praha 25. září 2015 – Úspěch prvního společného vyšetřovacího týmu mezi Českou republikou a Srbskem. 

Od začátku roku 2014 byl detektivy ÚOOZ monitorován zvyšující se výskyt padělaných amerických dolarů na území České republiky. Většina padělků vykazovala shodné znaky a prvotním šetřením bylo zjištěno, že mohou pocházet od padělatelů z Balkánu.
Styčný důstojník Policie České republiky pro oblast Balkánu v Bělehradě detektivům potvrdil, že policisté srbského Ministerstvo vnitra, konkrétně jednotky vyšetřující organizovaný zločin, vedou paralelní vyšetřování ke skupině osob, podezřelé z výroby a následné distribuce padělků „stodolarovek“ v Srbsku.
Národní jednotky Europolu v členských státech EU potvrdily českým detektivům, že shodné padělané americké dolary, které byly zjištěné v ČR, byly v masivním měřítku zachyceny od začátku roku 2014 i v dalších státech - Německu, Slovensku, Rakousku, Maďarsku, Slovinsku, Rumunsku, Bulharsku, Chorvatsku, Bosně a Hercegovině, Litvě, Srbsku a USA.
Mezitím již byly v České republice zahájeny úkony trestního řízení, dozorované Krajským státním zastupitelstvím v Ústí nad Labem, pobočka Liberec. Prostřednictvím českého zastoupení v Eurojustu a jeho logistickou podporou byl vytvořen společný vyšetřovací tým. Tento tým tvořili zástupci české policie, justice a zástupci ministerstva vnitra Srbska a státního zastupitelství pro organizovaný zločin v Bělehradě. Jednalo vůbec o první takto vytvořený společný vyšetřovací tým mezi Českou republikou a Srbskem. Cílem společného týmu bylo identifikovat konkrétní padělatele, odhalit padělatelskou dílnu a narušit tím distribuční kanál a shromažďovat a sdílet relevantní informace a důkazy pro účely trestního stíhání.
Důkladným prověřováním všech zjištěných informací se českým a srbským detektivům postupně podařilo ustanovit přibližné místo v Srbsku, kde by se mohla nacházet padělatelská dílna.
Šetřením společného vyšetřovacího týmu byly postupně ustanoveny všechny podezřelé osoby, které se měly na výrobě padělaných bankovek a jejich distribuci podílet. Všichni podezřelí měli bohatou trestní minulost a systém policejní práce jim tak byl dobře znám. Ke komunikaci používali moderní komunikační technologie a vzájemné osobní schůzky měli jen na předem vytipovaných místech po celé Evropě.
V návaznosti na zjištění přibližného místa padělatelské dílny a trasy převozu padělků se českým detektivům krátce na to podařilo v dubnu 2015 zajistit v Maďarsku jednu ze zásilek určených pro ČR v nominální hodnotě 20.000 falešných USD.
První dějství konce srbské padělatelské dílny začalo v České republice 11. září 2015 v dopoledních hodinách, kdy byli v Brně zadrženi ve spolupráci s Útvarem rychlého nasazení dva muži ze Srbska ve věku 46 a 52 let, kteří krátce předtím v utajené schránce ve vozidle převezli ze Srbska, přes Maďarsko a Slovensko do ČR celkem 130.000 padělaných bankovek v nominální hodnotě 130.000 amerických dolarů, které byly určeny do oběhu v České republice.
V Srbsku se následně podařilo ve městě Zrenjanin zajistit srbským policistům v jednom z rodinných domů plně vybavenou padělatelskou dílnu, která zásobovala nelegální trh padělky stodolarovek. Důkladnou prohlídkou dílny byly nalezeny padělky v celkové nominální hodnotě 33.000 amerických dolarů připravené k okamžité distribuci, větší množství bankovek ve fázi výroby, tiskařské barvy, kopírovací přístroje, tiskařské desky, speciální barvy a roztoky pro tisk, počítačová technika.
Všechny zajištěné padělky byly Českou národní bankou ohodnoceny na stupnici nebezpečnosti 2 (nebezpečné) a 3 (zdařilé), tedy při běžném styku velmi těžko odhalitelné.
Oba Srbové, zadržení v ČR, byli obviněni ze zvlášť závažného zločinu padělání a pozměnění peněz. Okresním soudem v Liberci byli následně vzati do vazby. V případě prokázání viny jim hrozí tresty odnětí svobody v rozmezí od 8 do 12 let.
Za poslední rok je to již druhý úspěšný mezinárodní vyšetřovací tým českých policistů, na jehož konci je odhalení padělatelské dílny na padělané americké dolary. Na sklonku roku 2014 se v rámci akce GAME OVER podařilo zadržet pachatele, kteří dováželi ze SRN do ČR rovněž padělky dolarů z dílny ve městě Zittau. 

vytisknout  e-mailem