Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Nepochopitelný hazard

Praha 7. října 2015 – Rozsáhlá bezpečnostní opatření při zásahu ÚOOZ proti podezřelým z nedovoleného ozbrojování byla na místě.  

Jak již byla veřejnost prostřednictvím médií informována, dne 30. září 2015 se detektivové ÚOOZ SKPV objevili v ranních hodinách současně na třech místech v Pardubickém, Královéhradeckém a Středočeském kraji. Důvodem byla akce s krycím názvem CASTOR zaměřená na osoby podezřelé z nedovoleného ozbrojování. Mohl to být rutinní zákrok, kdyby „v domácím prostředí“ nebyly nalezeny zbraně, munice, výbušniny a jedy v množství, které překvapilo i zkušené kriminalisty.
 
První kroky detektivů
Detektivové se případem začali zabývat počátkem letošního roku, kdy získali z kriminálního prostředí operativní informace o nabídce prodeje většího množství výbušnin. Prvotně získané informace naznačovaly, že na území Středočeského kraje působí několik zatím neustanovených osob disponujících větším množstvím výbušnin různého druhu, které se pokoušejí prodat.
První úkony trestního řízení pak byly zahájeny v únoru 2015. Prověřování, na jehož počátku bylo jen minimum informací k totožnosti podezřelých, jakož i možnému zdroji výbušnin, si vyžádalo vysoké nasazení nejen detektivů ÚOOZ, ale i dalších součástí policie, které byly následně do prověřování zapojeny. V úzké součinnosti s dozorujícím státním zastupitelstvím byly v průběhu prověřování využívány různé operativně pátrací prostředky v souladu s trestním řádem, které společně s dalšími úkony následně vedly k ustanovení osoby hlavního podezřelého.
Krátce poté byl ustanoven i další podezřelý. V této fázi prověřování se již jako možný zdroj výbušnin jevila továrna Explosia a.s. Semtín, kde tento podezřelý pracoval. Proto se detektivové zaměřili na širší okruh kontaktů obou podezřelých s cílem zjistit, zda do páchání této trestné činnosti nejsou zapojeny ještě další osoby s případnou vazbou na Explosii a.s. Toto podezření se následně potvrdilo, když byl zjištěn a ustanoven třetí z podezřelých, který v uvedené době také pracoval v Explosii a.s.
V průběhu prověřování bylo za využití operativně pátracích prostředků ověřeno, že výbušniny, které měli podezřelí nabízet k prodeji, jsou plně funkční. Jednalo se o různé druhy plastických výbušnin (Semtex 1A, 1H, PE4, plastické výbušniny na bázi hexogenu, C4, flexibilní kumulativní nálože Semtex RAZOR) a dále výbušniny na bázi trinitrotoluenu (tritol/TNT ve formě různých druhů náložek). Společně s výbušninami měli podezřelí nabízet k prodeji i iniciátory – rozbušky, a to jak elektrické tak iniciované prostřednictvím zápalnice. Podezřelí tedy měli nabízet k prodeji vše potřebné k vytvoření plně funkčního nástražně výbušného systému a to v množství, které i pro zkušené policisty UOOZ bylo překvapivé. Jednalo se o nabídku více než 8 kg funkčních výbušnin a větší množství různých rozbušek.
 
Den „D“
Příprava samotné realizace, jejíž začátek byl stanoven na 30. září 2015, si vyžádala rozsáhlé a důkladné přípravy. Vzhledem k tomu, že se podezřelí nacházeli na území tří krajů a užívali velké množství objektů, ve kterých mohli výbušniny ukrývat, bylo třeba do akce nasadit větší počet policistů. Společně s detektivy ÚOOZ tak ten den do akce vyrazili i kolegové pyrotechnici, psovodi se psy specializujícími se na vyhledávání výbušnin, policisté příslušných krajských policejních ředitelství, na jejichž území se zájmové objekty nacházely.
Již krátce po zahájení realizace a úspěšném zadržení tří podezřelých bylo jasné, že detektivové UOOZ tentokrát narazili na podezřelé, jejichž schopnost opatřovat si funkční výbušniny byly opravdu nebývalá. Po zahájení domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor již bylo zcela zřejmé, že nalezené výbušniny se nebudou počítat v řádech gramů, či kilogramů, ale v řádu minimálně desítek kilogramů.
V průběhu realizace byl rovněž zadržen další, již čtvrtý podezřelý, který se neměl na obchodování s výbušninami přímo podílet, přesto u něj bylo zajištěno větší množství výbušnin a krátkých i dlouhých střelných zbraní včetně ručního granátu.
 
Rozsáhlá bezpečnostní opatření
Z rutinní záležitosti se stala událost, která si na několika místech vyžádala přijetí masivních bezpečnostních opatření spojených s uzávěrami prostoru, evakuací obyvatel a nasazením dalších složek IZS včetně orgánů krizového řízení Pardubického kraje.
Nález prudkých jedů a vysoce toxických látek u dvou podezřelých pak znamenal součinnost při jejich odvozu a likvidaci se Státním ústavem jaderné, chemické a biologické ochrany. 
Veškerá opatření byla v součinnosti s orgány místní a krajské samosprávy a složkami IZS provedena s maximálním důrazem na zajištění bezpečnosti obyvatel v dotčených lokalitách, byť to pro řadu z nich znamenalo nepříjemnosti spojené s nutností opustit svá bydliště na dobu nezbytnou k bezpečnému zajištění výbušnin a dalších nebezpečných látek.
Ve Valech na Přeloučsku si situace nad rámec těchto opatření vynutila i zajištění výluky jednoho úseku železnice, neboť část zajištěných výbušnin byla ve stavu, kdy pyrotechnická služba vyloučila možnost jejího převozu z místa standardním způsobem. Proto bylo díky spolupráci s Českými drahami a Správou železniční a dopravní cesty v Pardubicích zajištěno přistavení vlečky, na které byly výbušniny převezeny až na místo, kde mohly být bezpečně zlikvidovány.
Rádi bychom touto cestou ještě jednou vyjádřili občanům poděkovaní za jejich pochopení a shovívavost.
 
Čtyři obvinění, množství zajištěného materiálu
Vyšetřovatel ÚOOZ zahájil pro nedovolené ozbrojování (§ 279 odst. 3 písm. a), odst. 4 písm. b) Trestního zákoníku) trestní stíhání čtyř mužů ve věku od 26 do 73 let Dva z obviněných (ročníky 1976, 1969) jsou stíháni vazebně. V případě prokázání viny v rozsahu obvinění hrozí všem stíhaným tresty odnětí svobody v rozmezí 2 až 8 let.
V rámci provedených domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor bylo zajištěno tak velké množství výbušnin, že lze hovořit o jednom z historicky největších nálezů nelegálně držených výbušnin. Velké množství prudkých jedů, vysoce toxických látek a v neposlední řadě i střelných zbraní a munice, včetně několika ručních granátů, také svým rozsahem přesahuje to, s čím detektivové UOOZ běžně při odhalování tohoto druhu trestné činnosti přicházejí do styku.
Konkrétně bylo v rámci operace CASTOR zajištěno přes 100 kilogramů výbušnin, více než 1 000 rozbušek, chemické látky využitelné pro výrobu výbušnin v množství minimálně 150 kilogramů a minimálně 50 kilogramů dalších chemikálií včetně prudkých jedů a vysoce toxických látek.
Zajištěno bylo také 8 kusů nelegálně držených krátkých i dlouhých střelných zbraní, větší množství munice, včetně několika ručních granátů.
 
Vyšetřování pokračuje
Detektivové ÚOOZ se případem, který označují jako nepochopitelný hazard, nadále zabývají. Zářijovou realizací vstoupili v rámci trestního řízení do fáze vyšetřování, které vzhledem k množství zajištěných věcí a nutnosti vyžádání řady znaleckých zkoumání potrvá ještě řadu měsíců. Detektivové proto nevylučují, že trestní stíhání obviněných by mohlo být rozšířeno o další trestné činy, ani to, že v daném případě by se mohl rozšířit i samotný počet obviněných osob.
Trestní řízení dozoruje Okresní státní zastupitelství v Litoměřicích.

vytisknout  e-mailem