Hlavní obsah

Podezření na jihoafrickou mutaci v Česku. Stopy vedou na Zanzibar

Aktualizováno

Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) se podezření na tzv. jihoafrickou mutaci koronaviru aktuálně prověřuje u tří osob. Tito lidé se podle něj vrátili ze Zanzibaru. Podle informací ČTK je podezření na jihoafrickou mutaci koronaviru i u dvou dětí a dvou učitelek v brněnské školce. Ta je uzavřena.

Foto: ČTK

Jan Blatný

Článek

„U tří lidí z ČR máme podezření na nákazu novým typem koronaviru, tzv. jihoafrickou mutaci. Vzorky jsou nyní v národní referenční laboratoři a byla zahájena jejich sekvenace k potvrzení. Jedná se o osoby, které se vrátily ze Zanzibaru,“ uvedl ministr bez dalších podrobností na Twitteru.

V brněnské školce vzniklo podezření na jihoafrickou mutaci u dvou dětí a dvou učitelek, uvedla jihomoravská hygienička Renata Ciupek.

U zájezdu, který se vrátil ze Zanzibaru, vzniklo podezření u ženy a muže z Královéhradeckého kraje a u jedné ženy z Jihomoravského kraje, zjistila ČTK od důvěryhodných zdrojů.

Jak již Právo informovalo, doposud podezření na jihoafrickou mutaci zkoumala Národní referenční laboratoř (NRL) u dvou vzorků.

Jihoafrická mutace je nebezpečná tím, že umožňuje původci covidu-19 částečně obejít odpověď imunitního systému napadeného člověka.

V Česku jsou první podezření na jihoafrickou mutaci

Koronavirus

Za jihoafrickou mutaci se označuje varianta B.1.351. V ČR momentálně dominuje britská mutace, která je nakažlivější než původní virus, a proto se rychleji šíří.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám