Hlavní obsah

Epic si stěžuje na Apple u Komise. Kvůli Fortnitu

Novinky, abr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V polovině loňského roku se rozhořel spor mezi technologickými giganty – společnostmi Apple a Google a herním domem Epic Games. Ani po několika měsících se nepodařilo najít smírné řešení, naopak tento spor ještě graduje. Zástupci Epicu totiž podali minulý týden u Evropské komise (EK) antimonopolní stížnost právě na amerického počítačového giganta.

Ukázka ze hry Fortnite - kapitola 2/sezóna 2Video: archív tvůrců

 
Článek

Celý spor se týká poplatků, proti kterým vedení Epic Games protestuje. Pokud jsou hry či jiné aplikace nabízeny prostřednictvím oficiálních obchodů Apple a Google, oba podniky si z uskutečněných transakcí účtují provize ve výši 15 až 30 procent.

Ve hře Fortnite proto vedení Epic Games v polovině loňského srpna nabídlo hráčům alternativní platební metodu, díky které mohli nakupovat virtuální měnu V-Bucks, která se používá k nákupům oblečků, tanečků a dalšího vybavení, o 20 procent levněji.

Tvůrcům Fortnitu soudní pře neprospěla. Apple je na koni

Hry a herní systémy

Fortnite stažen z obchodů

Na to okamžitě zareagovali oba technologičtí giganti a Fortnite ze svých obchodů App Store a Google Play stáhli. Na to evidentně vedení Epic Games čekalo a obrazem podalo na obě společnosti žalobu na území USA za to, že mají na mobilním trhu monopol a že zneužívají své postavení.

Soud se loni zabýval pouze žalobou na Apple. To je vcelku logické, neboť na Androidu jde Fortnite nainstalovat prostřednictvím alternativních obchodů, a tak stažení z Google Play žádný velký problém nepředstavuje.

V sázce je celá budoucnost mobilních platforem.
šéf společnosti Epic Games Tim Sweeney

V případě iPhonů a iPadů už ale instalace tak snadná není. Jde to v podstatě jen po instalaci jailbreaku, který odemkne jinak omezené možnosti systému iOS. Tím ale lidé přijdou o záruku na svá zařízení.

A to je i důvod, proč se nyní zástupci Epicu obrátili na Evropskou komisi. „Apple nejen že poškozuje, ale také zcela eliminuje konkurenci v distribuci aplikací a v platbách,“ citoval server CNBC ze stížnosti. O Googlu v ní mimochodem není vůbec nic uvedeno. A to právě proto, že na Androidu je možné nainstalovat aplikace i alternativní cestou.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Fornite – kapitola 2.

Poraženi jsou maximálně tak hráči

„V sázce je celá budoucnost mobilních platforem. Nehodláme nečinně přihlížet tomu, jak Apple zneužívá svou dominanci k ovládání toho, co by mělo být v digitálním prostředí k dispozici pro všechny za stejných podmínek,“ nebral si servítky šéf společnosti Epic Games Tim Sweeney.

Zatím jedinými poraženými v celém sporu jsou samotní hráči. Ti totiž již od srpna loňského roku nemohou na iPadech a iPhonech – tedy na platformě iOS od Applu – hrát Fortnite tak, jak byli zvyklí dříve.

Fortnite má na čtvrt miliardy uživatelů, což z něj dělá nejúspěšnější on-line multiplayerový titul současnosti, jak připomněl server The Verge. Jde o Battle Royale hru, ve které se uživatelé převtělí do role přeživších, kteří v postapokalyptickém světě bojují o své místo pod sluncem s ostatními hráči. Vyhrává ten, kdo zůstane jako poslední stát na nohou. Hrát je přitom možné i v týmech.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Fornite – kapitola 2.

Reklama

Související témata:

Související články

Staré iPhony mají cenu zlata. Díky jediné hře

Nečekaný vývoj má spor mezi společností Apple a herním studiem Epic Games, kvůli němuž už není možné na iPhony a iPady nainstalovat titul Fortnite. Lidé, kteří...

Výběr článků

Načítám