Hlavní obsah

Poslední vozík. Skončila těžba v dalším dole na Karvinsku

Právo, Pavel Karban

Po 167 letech končí v darkovské lokalitě na Karvinsku těžba uhlí. Symbolickou tečku za těžbou uhlí na Dole Darkov učinil v úterý dopoledne tradiční poslední vozík.

Foto: OKD / Petr Chodura

Symbolický poslední vozík vyvezli včera dopoledne horníci z Dolu Darkov na Karvinsku. Těžba uhlí tam končí po 167 letech.

Článek

Historie samostatného Dolu Darkov se začala psát v roce 1982. V dobývacím prostoru se však těžilo už od roku 1854, kdy byl založen Důl Gabriela.

Po něm následovaly doly Hohenegger (později 1. Máj), Austria (později Barbora) a Suchá-Stonava (později 9. květen). Za 167 let vytěžili horníci v lokalitě 309 975 000 tun uhlí.

„Darkov byl pokračovatelem v dobývání ložiska, které tady máme z minulosti. Postupně, jak se provoz snažil být co nejefektivnější, tak i těžba z okolních dolů byla naváděna tady na Darkov. Takže z dolů Barbora, Gabriela a později i z Dolu 9. květen byla přivedena těžba na Důl Darkov,“ nastínil ředitel provozu OKD David Hájek s tím, že za existenci dolu byly vyraženy stovky kilometrů chodeb v hloubce až 1200 metrů pod povrchem.

Z podzemí Dolu Lazy vyjel na povrch poslední vozík uhlí

Ekonomika

Nezbytnou součástí Dolu Darkov bylo i zpracování uhlí na povrchu, tamní úpravárenský komplex dokázal zpracovat až 28 200 tun uhlí za jeden den.

„Úpravnu máme také na Dole ČSM-Sever. Tam budeme uhlí upravovat ve zbylých letech existence OKD, kdy už budeme těžit jen na Dole ČSM,“ poukázal Radim Tabášek, výkonný ředitel OKD.

Foto: OKD / Petr Chodura

Provoz na Dole Darkov skončí v neděli 28. února.

Dodal, že Důl ČSM dělený na lokalitu Sever a Jih, bude OKD provozovat jako jeden důl. Součástí převodu dolů Darkov a ČSA, kde také končí těžba a odkud vyvezou symbolický poslední vozík na povrch v sobotu 27. února, na státní podnik Diamo je stěhování administrativní části z Darkova na Důl ČSM.

Z podzemí Dolu 9. květen na Karvinsku vyvezli poslední vozík

Ekonomika

„Jeden z našich týmů zpracoval podrobný harmonogram stěhování. Někteří zaměstnanci na ČSM už jsou, ale například můj termín stěhování je naplánován až na 26. února,“ řekla Vanda Staňková.

Kvůli útlumu těžby na dolech Darkov a ČSA opustí na konci měsíce OKD stovky zaměstnanců, část z nich přejde na Diamo. Od března bude mít těžební firma zhruba 2800 vlastních zaměstnanců a asi 800 od dodavatelských firem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám