Hlavní obsah

Sparta odkládá tři zápasy, její ředitel se rozpálil. Už chápe, proč jsme v covidu nejhorší na světě

Aktualizováno

Očekávané rozhodnutí. Osmifinále domácího poháru mezi fotbalisty pražské Sparty a Baníkem Ostrava, které se mělo odehrát příští středu, bylo odloženo. Pražané jsou od úterý v karanténě. Zápas měl vysílat kanál ČT sport, který místo něj bude přenášet utkání Liberce s Českými Budějovicemi. Jak se dalo přepokládat, odloženy jsou také dva ligové zápasy Sparty s Příbramí a v Jablonci.

Foto: sparta.cz

Sedmnáctiletý sparťanský stoper Martin Vitík během ligového debutu v Ostravě.

Článek

Letenští měli při úterních testech na koronavirus vyšší počet pozitivních případů, přerušili trénink a celý tým včetně trenérů musel do karantény. Pražský klub o tom informoval na svých internetových stránkách.

"V nastalé situaci je odehrání nejbližších zápasů ve vážném ohrožení. Další postup konzultujeme s místně příslušnou hygienickou stanicí a budeme se řídit jejími nařízeními. Klub aktuálně komunikuje také s Ligovou fotbalovou asociací i organizátorem MOL Cupu Fotbalovou asociací ČR," uvedl letenský klub.

Kvůli covidu-19 už v této sezoně musela do karantény téměř polovina prvoligových celků a odložena byla řada zápasů. Naprostá většina z nich už se ale dohrála. Kvůli odložení, které způsobil koronavirus, zbývá aktuálně odehrát pouze dnešní utkání 18. kola mezi Zlínem a Mladou Boleslaví.

"Vedení soutěže odložilo domácí zápas Sparty proti Příbrami stejně jako její utkání v Jablonci v nejbližších dvou kolech Fortuna ligy z důvodů nařízení Hygienické stanice Hlavního města Prahy, která ve středu rozhodla o karanténních opatřeních ve vztahu k celému týmu Sparty," vysvětluje ve svém stanovisku LFA.

Zatímco utkání v Jablonci bylo odloženo zatím na neurčito, tak pro zápas Sparta - Příbram byl již náhradní termín stanoven. Utkání 21. kola se na Letné odehraje v úterý 9. března od 18:00 v přímém přenosu O2 TV Sport.

„Jsem fascinován diskusí na téma, zda nám může současná karanténa A-týmu pomoct, nebo zda v jejím vyhlášení není dokonce úmysl. Podle mne je tento způsob našeho přemýšlení jedním z důvodů, proč jsme v covidu nejhorší na světě. Samozřejmě v kombinaci s mnoha jinými faktory," odmítá veškeré spekulace František Čupr, generální ředitel Sparty.

Máme průšvih jako hrom!

Opravdu se namíchl. "Copak někdo není schopen pochopit, že když máme zásadní výskyt koronaviru v mužstvu, v realizačním týmu a mezi zaměstnanci, tak je to průšvih jako hrom? Bohužel, v současné době v republice bojujeme s mutací, která je silně infekční a při níž i mladí profesionální sportovci mají příznaky v podobě vysokých teplot a podobně... Zdravotní systém je v kritickém stavu," zdůrazňuje v prohlášení na klubovém webu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Generální ředitel František Čupr a Bořek Dočkal ze Sparty před utkáním se Zlínem.

Zdůrazňuje, že Sparta teď primárně řeší, jak se co nejvíce ochránit, jak ochránit blízké a jak snížit možná zdravotní rizika. Tyto otázky jsou v tuto chvíli prioritní.

„Obávám se, aby se nám jako společnosti ignorace důležitých opatření proti šíření koronaviru nevymstila. Když mne před rokem média konfrontovala s otázkou, zda se neobávám, že začnu navštěvovat naše hráče v nemocnicích, pokud bude restartována liga, odpovídal jsem, že ne. V té době byl denní přírůstek 30-50 lidí a racionální úvahou panika nebyla na místě. Dnes, při denním přírůstku 15 tisíc pozitivních osob, při silně infekčním a příznakovém viru, je na místě alespoň silné znepokojení," varuje Čupr a přimlouvá se za větší zodpovědnost a ohleduplnost vůči svému okolí.

Reklama