Sputnik V hledá svoji oběžnou dráhu. Tajemství ruské vakcíny

ECHOPRIME

Sputnik V hledá svoji oběžnou dráhu. Tajemství ruské vakcíny
Očkování na ruský způsob. Moskva 10. února 2021. Foto: Profimedia.cz
5
Týdeník
Marian Kechlibar
Sdílet:

Příběh vakcíny z Gamalejova institutu v Moskvě zapadá do „očkovacího nacionalismu“, který se nevyhnul ani bohatším a vlivnějším státům. Ve světě sociálních sítí, kde je odborníků na virologii a imunologii plno, mají mnozí o (ne)kvalitách Sputniku V jasno předem. Ve skutečnosti bude posouzení jeho kvality a případné schválení v EU velmi nesamozřejmou záležitostí.

Jedenáctého srpna 2020 oznámily ruské úřady, že vydávají registrační povolení nové očkovací látce proti covidu-19. „První registrovaná vakcína na světě.“ Tak to stojí na krabičkách, ve kterých se ampulky se Sputnikem V dodávají. Velký triumf?

Jako vždycky, když jde o politiku, celá věc má své háčky, dokonce pořádné háky. Vydaná registrace byla předběžná s tím, že zatím byly hotovy jen první dvě fáze klinických zkoušek, navíc na malém vzorku pacientů (méně než stovce). K plošnému očkování ruské populace nemělo dojít dřív než od 1. ledna 2021. Třetí a poslední fáze klinických testů, která je nejnáročnější, v srpnu 2020 ještě ani nezačala.

Z hlediska běžných standardů farmacie byl Sputnik v srpnu 2020 nedokončeným produktem, který ještě potřeboval další a rozsáhlejší testování. Chlubení prvenstvím tak vyznívá poněkud falešně, asi jako by se výrobce aut chlubil novým modelem závodního vozu dřív, než prvnímu prototypu přimontovali kola.

To ale neznamená, že Sputnik V je apriorně špatná vakcína, od které by se západní státy měly z principu držet dál. Její vědecký základ odpovídá současné úrovni medicínských technologií a cena pro koncové odběratele by mohla být příznivá. To, co musejí regulační orgány v jiných státech světa posoudit, je otázka, jak kvalitní poskytnutá data z Ruska jsou a zda nebude potřeba je doplnit novými pokusy.

Celý článek Mariana Kechlibara si přečtěte na ECHOPRIME nebo v Týdeníku ECHO na stáncích. Objednat si jej můžete zde.

Foto: echo

 

Sdílet:

Hlavní zprávy

×

Podobné články