Hlavní obsah

Karin Ann zpívá v písni a klipu Babyboy o svobodě

Právo, jaš, kul

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě to není ani rok, co slovenská zpěvačka Karin Ann vydala první singl, a už má za sebou řadu úspěchů. Stihla zaujmout redaktory amerických The New York Times, německého Bildu nebo evropské MTV a dostala pozvání absolvovat polské turné se zpěvačkou Sanah. Nyní představuje videoklip ke třetímu anglickému singlu Babyboy.

Karin Ann v klipu k písni BabyboyVideo: BrainZone

 
Článek

V něm rozvíjí své hlavní umělecké i osobní téma, právo na to být respektován. Působivé video ukazuje známé příklady utlačování a diskriminace od dvacátých let minulého století až do současnosti a vzdává hold i Rose Parksové, která před pětašedesáti lety v americké Alabamě prostým odmítnutím uvolnit místo v autobuse spustila vlnu protestů. Ty nakonec vedly k ukončení segregace černochů a lidí s jiným zbarvením kůže.

„My jako mladí lidé chceme, aby se společnost vyvinula, přestala kastovat, škatulkovat a aby každý mohl svobodně žít. Proto jsem se rozhodla v klipu ukázat, že intolerance je bohužel ve společnosti častým jevem v každé dekádě,“ popisuje Karin Ann, která ve své hudbě dlouhodobě upozorňuje na genderovou nevyváženost, netoleranci k sexuální orientaci či náboženským otázkám nebo rasovou diskriminaci.

Děj videoklipu začíná ve dvacátých letech minulého století, kdy ženy neměly právo volit, a postupuje dopředu do současnosti, přičemž poukazuje na harašení, genderové i rasové segregace, utlačování lidí z LGBT komunit nebo zažité stereotypy žen jako vykonavatelek všech domácích prací.

Zajímavostí celého ztvárnění je koncipování videa do jednoho plynulého záběru, ale i to, že hlavní postava, herec Jakub Kotek, který prochází historií, zažívá diskriminaci v opačném gardu. Ve dvacátých letech tudíž nemůže volit, později je Afroameričany vytlačen ze svého místa v autobuse, stane se objektem sexuálního obtěžování a v gay baru jej ponižují za heterosexuální orientaci.

„Doufám, že tato píseň a hudební video alespoň trochu přispějí k debatě o celém problému. Protože svoboda osob končí tam, kde omezuje druhé,“ dodává Karin Ann.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám