Hlavní obsah

Glasgow Rangers s legendou! Trenér Slavie dostal v letadle vysněného soupeře

Aktualizováno

Ostrovní soupeři ho lákají. Kouč sešívaných Jindřich Trpišovský se k sobotním 45. narozeninám dočkal postupu přes Leicester. A pro osmifinále fotbalové Evropské ligy si přál Glasgow Rangers. Los v Nyonu mu přání splnil! Nikdo už nebyl nasazený. Dvojzápas slávisté začnou 11. března doma, odveta je na programu 18. března. Trenérem Jezdců je slavný anglický internacionál Steven Gerrard.

Foto: Russell Cheyne, Reuters

Glen Kamara z Rangers (vpředu) během utkání s Antverpami.

Článek

Hodiny splněných přání. Dva skvělé dárky k narozeninám po sobě.

„Já si znovu přeji Rangers, budu se toho držet... Nebo někoho z Ostrovů, co na nich zažíváme, je úžasné," konstatoval trenér Jindřich Trpišovský po postupu přes Leicester.

A stalo se! Sešívaní byli v době ceremoniálu v letadle při návratu do Prahy. Los v Nyonu vzal do rukou švýcarský internacionál Hakan Yakin. A Trpišovského přání splnil.

Foto: Russell Cheyne, Reuters

Máme Slavii! Steven Gerrard, slavný kouč Glasgow Rangers.

Fotbalisté pražské Slavie si v osmifinále Evropské ligy zahrají s lídrem skotské nejvyšší soutěže Glasgow Rangers. Český šampion začne dvojzápas 11. března doma stejně jako v předchozím kole proti Leicesteru, venkovní odveta je na programu o týden později.

„Z losu jsem nadšený a spokojený. Trénuje je bývalý skvělý hráč a skvělý trenér, navíc mají krásný stadion. Ve Skotsku jsme ještě nebyli, takže jsem maximálně spokojený," hodnotí los osmifinále Jindřich Trpišovský ještě přímo na palubě letadla.

Na lavičce legenda Liverpoolu

Trenérem Rangers je bývalý dlouholetý kapitán a legenda Liverpoolu Steven Gerrard, pod kterým v letošní sezoně Jezdci zatím ani jednou neprohráli.

Je to sportovní zázrak, říká o postupu Slavie Jindřich Trpišovský. Teď by se rád podíval na Old TraffordVideo: Sport.cz, SK Slavia Praha

V základní skupině Evropské ligy Rangers v šesti zápasech neprohráli, získali celkem čtyři vítězství a do jarní části postoupili z prvního místa s dvoubodovým náskokem na lisabonskou Benfiku. V prvním kole vyřazovací části přidělil los glasgowskému celku belgické Antverpy, které Rangers dvakrát porazili s celkovým rekordním skóre 9:5.

Hlavní hvězdou skotského týmu je kolumbijský útočník Alfredo Morelos, k dalším oporám patří kapitán a lídr defenzivy Connor Goldson nebo pravý obránce James Tavernier, který v letošní sezoně nastřílel už 17 branek, u dalších 15 pak asistoval.

Červenobílí hrají v pohárech jarní část podruhé za poslední tři sezony, ale zároveň teprve podruhé od ročníku 2007/08. Pohárovým maximem posledního českého zástupce v soutěži je účast v semifinále Poháru UEFA z roku 1996.

Přesně za tři měsíce se má hrát finále Evropské ligy v Gdaňsku.

Los osmifinále fotbalové Evropské ligy:
Slavia Praha - Glasgow Rangers
Ajax Amsterodam - Young Boys Bern
Dynamo Kyjev - Villarreal
AS Řím - Šachtar Doněck
Olympiakos Pireus - Arsenal
Dinamo Záhřeb - Tottenham
Manchester United - AC Milán
Granada - Molde
První zápasy 11. března, odvety 18. března
Vizitka skotského fotbalového klubu Glasgow Rangers
Rok založení: 1872
Klubové barvy: modrá, bílá a červená
Web: www.rangers.co.uk
Největší úspěchy: vítěz PVP 1972, finalista PVP 1961 a 1967 a Poháru UEFA 2008; 54x mistr ligy (poprvé 1891, naposledy 2011), 33x vítěz Skotského poháru (naposledy 2009)
Stadion: Ibrox (kapacita 50.817 diváků)
Trenér: Steven Gerrard (Anglie)
Současné opory: Jon McLaughlin, James Tavernier, Ianis Hagi, Alfredo Morelos
Zápasy proti českým (čs.) týmům v evropských pohárech:
1956/60, 1. kolo PMEZ: Inter Bratislava - Rangers 3:4 a 1:1
1981/82, 1. kolo PVP: Dukla - Rangers 3:0 a 1:2
1991/92, 1. kolo PMEZ: Sparta - Rangers 1:0 a 1:2 po prodloužení
2002/03, 1. kolo UEFA: Žižkov - Rangers 2:0 a 1:3 po prodloužení
Ostatní: jeden z nejstarších skotských celků, spolu s městským rivalem Celticem světový rekordman v počtu ligových titulů (54); s celkovými 115 významnými trofejemi druhý nejúspěšnější klub po egyptském Al Ahlí; v letech 1989 až 1997 získali Rangers devět titulů v řadě; slavný celek nikdy nesestoupil, ale v roce 2012 byl kvůli finančním problémům přeřazen do čtvrté ligy; mezi elitu se vrátil o čtyři roky později, v předchozích dvou sezonách skončili Rangers druzí za Celticem a letos míří k zisku prvního titulu po deseti letech; v klubu, který má po celém světě přes 600 fanklubů, působil i český záložník Libor Sionko. (čtk)
Postoupí podle vás fotbalisté Slavie do další fáze Evropské ligy?
ano
77,4 %
ne
22,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 10304 čtenářů.

Reklama

Související témata: