Česko čekají od pondělí přísnější opatření. Na jejich dodržování bude dohlížet přes 30 tisíc lidí

Česko kvůli epidemii koronaviru čeká od pondělí výrazné zpřísnění opatření. Lidé nebudou mimo jiné moct, až na výjimky, cestovat mezi okresy. Jak bude od pondělí vypadat práce policie?

Tento článek je více než rok starý.

Aktualizováno Praha (Aktualizováno: 18:24 28. 2. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Měli jsme víkend na to, abychom nová pravidla nastudovali a naprosto zásadně změnili organizaci výkonu služby. Situace, která v pondělí nastává, pro nás ale není zcela nová,“ řekl na začátku mimořádného brífinku první náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek.

PŘEHLEDNĚ: Omezení pohybu mezi okresy a zavírání škol i školek. Jaká opatření čekají Česko?

Číst článek

Policie podle něj bude dohlížet na tři oblasti: omezení pohybu osob, povinnost nosit ochranu dýchacích cest a omezení maloobchodního prodeje a služeb. „Pravidla jsou nepříjemná, omezují každého z nás, policisty nevyjímaje,“ prohlásil Vondrášek. „Doufám, že pochopení bude podobné, jaké nastalo po uzavření tří okresů.“

Od úterního rána bude policistům pomáhat přes 3800 vojáků a asi 280 příslušníků celní služby. Celkem bude nasazeno více než 30 000 příslušníků ozbrojených sborů České republiky.

Náměstek Vondrášek řekl, že policisté si vytipovali přibližně 500 míst, kde hranice mezi okresy lidé překračují nejvíc – tam budou kontroly nejčastější. Policisté ale podle něj můžou dodržování opatření kontrolovat prakticky kdekoli v celém Česku.

V první polovině příštího týdne budou benevolentnější, protože část lidí si přes víkend nemusela stihnout zajistit třeba potřebné potvrzení od zaměstnavatele. Pak už ale budou kontroly přísnější. Martin Vondrášek zároveň lidi požádal, aby nová opatření dodržovali a nesnažili se je obcházet.

Tři týdny omezení

Kromě omezení pohybu mezi okresy se v Česku od pondělí na tři týdny uzavřou také školy a školky. V obchodech nebo MHD budou muset lidé nosit respirátory nebo nanoroušky.

Venku v zastavěných územích obce bude nutné nosit aspoň chirurgické roušky a v přírodě si lidé budou muset nasadit roušku, pokud nebude možné dodržet doporučený dvoumetrový rozestup.

Některé obchody, které byly dosud otevřené, se pak od pondělí zavřou. Půjde o papírnictví, prodejny dětského oblečení a obuvi, galanterie nebo obchody se zbraněmi a střelivem.

Prezident Zeman: Katastrofa se blíží svému konci. Nejpozději v září by mohla být proočkována populace

Číst článek

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) v pátek řekl, že nasazeno může být také až 5000 vojáků. Mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek řekl České televizi, že k tomuto opatření musí ještě vláda zpracovat nařízení a poté v řádu dnů budou vojáci připraveni k nasazení.

O nasazení armády a celní správy má vláda jednat v pondělí, uvedla s odvoláním na Švejdara Česká televize.

Prezident Miloš Zeman v neděli řekl, že si přeje, aby vojáci byli přísní. Nedomnívá se však, že by omezení možnosti volného pohybu lidi naštvalo.

„Když, to už říkám popáté, máte časovou lhůtu, kdy to zavření bude, tak si myslím, že to lidi zase tak moc nenaštve. A na druhé straně je to kontrola korunou, jak se kdysi říkávalo ještě za komunistů. To znamená: když vám někdo vysolí pořádnou pokutu, tak si to podruhé rozmyslíte,“ prohlásil.

ako, kro, sva Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme