Po výjimečně turbulentním prezidentském období Donalda Trumpa zažívají Spojené státy naprosto neobvyklé pokračování. Jeho předchůdci se po odchodu z Bílého domu vždy na nějaký čas odsunuli do ústraní, maximálně sbírali peníze na výstavbu své knihovny. Trump ale zůstává na scéně.

Na víkendovém sjezdu Konference konzervativní politické akce (CPAC) Trump naznačil, že v roce 2024 by mohl znovu kandidovat na prezidenta.

Trumpova voličská základna je tím nadšená. Sjezd CPAC potvrdil, že Donald Trump pevně ovládá velkou část republikánské voličské základny. O Republikánské straně to ale už tak úplně neplatí. Její politici, kteří s Trumpem nesouhlasí, nebyli na sjezd vůbec pozváni.

Jsou sice ve výrazné menšině oproti těm, kteří za bývalým prezidentem neochvějně stojí, jsou ovšem mezi nimi výrazné tváře. Kromě jiných i Trumpův bývalý viceprezident Mike Pence nebo Trumpova bývalá velvyslankyně při OSN Nikki Haleyová.

Tyto politiky – a podle průzkumů i část voličů, kteří hlasovali pro Trumpa, ale deklarují se jako nezávislí – od Trumpa odvrátilo jeho setrvalé zpochybňování výsledků listopadových voleb. Bývalý republikánský prezident stále tvrdí (a několikrát se k tomu vrátil i na víkendovém sjezdu CPAC), že volby byly zmanipulované.

"Jak víte, právě přišli o Bílý dům," prohlásil Trump v neděli na adresu demokratů, aby pak naznačil svoji možnou kandidaturu v roce 2024. "Ale kdo ví, kdo ví, možná se rozhodnu porazit je potřetí," uvedl Trump. O něco později ještě předpověděl "triumfální návrat" republikánského prezidenta za čtyři roky a dodal: "Uvidíme, kdo to bude. Kdo, kdo, kdo to bude. Uvidíme."

Jediný možný lídr

Trumpův projev byl směsí oslavné rekapitulace jeho minulého prezidentství a tvrdé kritiky prvních týdnů současného prezidenta Joea Bidena. Především to ale byla řeč, která nenechala nikoho na pochybách, že Trump se nyní i do budoucna považuje za jediného možného lídra Republikánské strany.

"Nezakládáme nové strany. Máme Republikánskou stranu. Bude sjednocená a silnější než kdykoliv předtím. Nezakládám novou stranu," vyvrátil Trump možnost, že by chtěl založit vlastní stranu.

"Urazili jsme cestu jako nikdo jiný, nikdy předtím zde taková cesta nebyla, nikdy zde nebyla cesta tak úspěšná. Začali jsme společně před čtyřmi roky a to ani zdaleka nekončí. A nepochybujte o tom, že budeme vítězní," uvedl Trump během devadesátiminutového projevu.

Shromáždění v sále mu opakovaně odpovídalo nadšeným skandováním "máme vás rádi" a také heslem "vyhráli jsme". To už byla opět reakce na Trumpovo tvrzení, že demokrat Joe Biden vyhrál jen s pomocí rozsáhlých volebních podvodů.

Americké soudy přitom zamítly několik desítek žalob, které Trumpovi lidé podali proti výsledku voleb. A rovněž Trumpův bývalý ministr spravedlnosti William Barr potvrdil, že k žádným masivním podvodům nedošlo.

V několika klíčových státech se výsledky přepočítávaly, v Georgii hned třikrát. A vždy se stejným závěrem: žádné rozsáhlé manipulace, které by změnily výsledky, se neprokázaly. Vyhrál demokrat Joe Biden.

Poražený Trump ale trvá na svém. Šest týdnů poté, co byl už v druhém impeachmentu v prezidentské funkci zažalován, že letos 6. ledna "podnítil povstání", tedy násilný útok svých příznivců na zasedání Kongresu, Trump stále opakuje, že "volby byly zmanipulované".

Pokud by bylo jen na účastnících víkendového sjezdu CPAC, nebylo by pochyb, koho chtějí za prezidenta. Průzkum přímo na sjezdu ukázal, že 68 procent jeho účastníků by si přálo, aby Trump znovu kandidoval. Před jednacím sálem se účastníci fotili s pozlacenou sochou Donalda Trumpa v životní velikosti.

Trump se může rovněž opřít o neochvějnou loajalitu řady republikánských politiků. Při hlasování o impeachmentu v Senátu republikáni Trumpa před třemi týdny většinově podrželi. Bývalý prezident byl díky jejich podpoře zbaven obvinění z onoho "podněcování povstání".

"Ve Washingtonu je řada hlasů, které by chtěly prostě vymazat uplynulé čtyři roky, vrátit se do světa předtím. Ale já vám teď říkám jasně: Donald Trump nikam neodchází," prohlásil na sjezdu CPAC Trumpův velký zastánce, senátor z Texasu Ted Cruz.

Republikánští odpadlíci

Ze sedmi republikánských senátorů a senátorek, kteří během impeachmentu naopak zvedli ruku pro Trumpovo obvinění a jeho odvolání z funkce, nebyl na sjezdu CPAC ani jeden. Chyběl také předseda republikánů v Senátu Mitch McConnell, který sice hlasoval proti impeachmentu, ale následně prohlásil, že Trump byl "věcně i morálně zodpovědný" za útok na Kapitol.

Z pohledu Trumpa a jeho věrné voličské základny, to jsou "odpadlíci" od Republikánské strany. Trump je na sjezdu jmenovitě napadl, republikánskou kongresmanku Liz Cheneyovou, která ve Sněmovně reprezentantů hlasovala pro jeho impeachment, označil za "válečnou štváčku".

Trump je teď odhodlán potrestat Cheneyovou a ostatní "zrádce" v nadcházejících volbách do Kongresu, které budou už v listopadu 2022. Ve stranických primárkách, kde se vybírají republikánští kandidáti, Trump podpoří jejich vyzývatele.

"Zbavte se jich všech. Tito nosorožci by zničili Republikánskou stranu," vyhlásil Trump. V originále označuje zkratka "RINO" falešné, nepravé republikány – "Republicans in Name Only".

Trump se podle amerických médií chystá založit zájmové sdružení, takzvaný superPAC, prostřednictvím kterého bude moci shromažďovat peníze na podporu jím vybraných kandidátů a také na propagaci jeho případné kandidatury na prezidenta v roce 2024.

Kritika Bidena neustává

Nejtvrdší kritiku a výpady si ovšem Trump na sjezdu CPAC vyhradil pro svého nástupce v úřadě, současného demokratického prezidenta Joea Bidena. Trump prohlásil, že Bidenovy dosavadní kroky "jsou nejhorším prvním měsícem prezidenta moderní historie".

Kritizoval Bidenovu imigrační politiku, především jeho plán nabídnout 11 milionům ilegálních imigrantů možnost získat občanství. A rovněž napadl některá Bidenova rozhodnutí v boji proti epidemii koronaviru. "Jménem matek, otců a dětí Ameriky, vyzývám Joea Bidena, ať otevře školy – a otevře je teď," vyhlásil Trump.

Obecenstvo v sále během Trumpova projevu nadšeně aplaudovalo. V jasném přání, aby se Trump vrátil do Bílého domu, jeho příznivci skandovali "další čtyři roky". V celonárodních průzkumech ovšem vypadá srovnání Trumpa s Bidenem o dost jinak.

Bidenův dosavadní výkon hodnotí pozitivně 56 procent všech dotázaných, což je příznivější vysvědčení, než kterého během čtyř let v Bílém domě kdy dosáhl Trump. Jeho "popularita" nikdy nepřekročila 50 procent. A v loňských listopadových volbách Biden získal o sedm milionů více hlasů než Trump.

Trump naopak zdůrazňuje, že v loňských volbách získal o 11 milionů hlasů více, než dostal v prezidentských volbách 2016. Jenže to potvrzuje pouze to, že Trump je nejvíce polarizujícím politikem USA posledních několika desetiletí.

Byl jím jako prezident, kdy loni po čtyřech letech v úřadě dostal k volebním urnám obecně nejvíce Američanů – 66 procent všech oprávněných voličů – za posledních 100 let. A zůstává jím i po odchodu z Bílého domu, kdy je přes 70 procent jeho voličů přesvědčeno, že jim byly volby skutečně ukradeny. Mezitím si devět z 10 demokratů myslí, že Trump měl být skutečně Kongresem zbaven funkce prezidenta USA.