Vláda schválila návrh na zvýšení nemocenské na 100 procent

Vláda schválila návrh zákona s dočasným zvýšením nemocenské pro lidi v karanténě ze 60 na sto procent redukovaného výdělku. Vyšší částku by pracovníci s nemocenským pojištěním mohli pobírat v březnu a dubnu. Schválení navrhovaného zákona oznámila na twitteru ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD).

Podle ní normu projedná v úterý Sněmovna a ve středu Senát. Poté by ji měl k podpisu dostat prezident.

Podle Maláčové pro návrh nehlasovali ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO), ministr průmyslu Karel Havlíček, obrany Lubomír Metnar (oba za ANO) a životního prostředí Richard Brabec (ANO). Schillerová na tiskové konferenci po jednání vlády uvedla, že se zdržela, protože se bojí komplikací v legislativním procesu i ohrožení zaměstnanosti ve zdravotnictví.

Opatření má přispět k omezení šíření koronavirové nákazy v Česku. Má bránit propadu příjmů a motivovat lidi k tomu, aby po setkání s nakaženými nastoupili do karantény či hlásili své kontakty. Náhradu mzdy v prvních dvou týdnech vyplácejí pracovníkům zaměstnavatelé. Zvýšené výdaje by si měli odečíst ze sociálních odvodů.

Sněmovna už předlohu obdržela, poslanci by ji měli podle rozhodnutí předsedy Radka Vondráčka (ANO) probrat zrychleně. Sociální výbor má poslat poslancům své stanovisko do úterního odpoledne.

Právě jsme na vládě schválili 100% nemocenskou pro všechny, kteří musejí zůstat doma v karanténě nebo izolaci kvůli infekčnímu onemocnění‼️? A to na měsíce březen a duben. Zítra návrh projedná Sněmovna, ve středu Senát. Držte palce!

— Jana Maláčová (@JMalacova) March 1, 2021

Vyšší náhradu by podle návrhu zákona, který je na webu vlády, měli mít jen lidé v nařízené karanténě. Týká se to nejen covidu, ale i ostatních infekčních nemocí. "Právě jsme na vládě schválili stoprocentní nemocenskou pro všechny, kteří musejí zůstat doma v karanténě nebo izolaci kvůli infekčnímu onemocnění, a to na měsíc březen a duben," uvedla na twitteru Maláčová.

Zaměstnanci i pracovníci na dohodu s nemocenským pojištěním by měli v karanténě mít sto procent svého redukovaného výdělku, a to zpětně od 1. března. Nárok na vyšší náhradu by neměli lidé, kteří se do karantény dostali do pěti dnů po návratu ze zahraniční dovolené.

Zaměstnavatel by si zvýšené výdaje odečetl z odvodů. Pokud má podle zveřejněného zákona firma na odečet z pojistného právo, nemůže získat na proplacení náhrady lidem v karanténě příspěvek z programu Antivirus. Ten dorovnává 80 procent náhrady do 39.000 korun. Odpočítaná částka by za březen a duben mohla podle podkladů k zákonu činit 2,3 miliardy korun. Ministerstvo odhaduje, že by v březnu mohlo do karantény jít asi 196.000 lidí a v dubnu asi 89.000.

Zaměstnanec s výdělkem 20.000 korun hrubého má podle kalkulačky z webu ministerstva práce za dva týdny karantény náhradu 4984 korun. Nově by to bylo 8288 korun. Při výdělku 30.000 korun činí dnes dvoutýdenní náhrada mzdy 7462 korun, dočasně by to mělo být 12.432 korun. Lidé s platem 40.000 korun mají teď 9618 korun, po zvýšení by to bylo 16.016 korun. Člověk s výdělkem 50.000 korun nyní za dva týdny v karanténě dostává 11.270 korun a nově by měl 18.774 korun.

Kabinet původně před nedávnem navrhoval, aby lidé v karanténě pobírali bonus 370 korun za den po dobu nejvýš deseti dnů. Sněmovna to podpořila, ale do připraveného zákona přidala i takzvané přílepky. Senát tyto dodatečné změny škrtl a prodloužil vyplácení podpory z deseti na 14 dnů. Dolní komora v pátek ale normu neschválila. Maláčová proto předložila dnes novou verzi.

Zvýšení náhrady výdělku doporučovali někteří členové Národní ekonomické rady vlády (NERV) a další experti. Poukazovali na to, že nemocenská je v Česku nízká a lidé kvůli tomu nechtějí nastupovat do karantény a hlásit své kontakty. Navýšení částky požadovaly i odbory. Zaměstnavatelé se původně klonili spíš k příspěvku. Maláčová navrhovala dvě varianty - buď náhradu 100 procent redukovaného výdělku, nebo příspěvek až 500 korun na den.

Podle ministryně práce je vyšší nemocenská spravedlivější a administrativně méně náročná, ale také dražší. Šéfka resortu před jednáním kabinetu uvedla, že bez razantnějších opatření by se nepodařilo v Česku šíření epidemie omezit a situaci výrazněji zlepšit.

Související

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.
Petr Pavel

Pavel se těší největší důvěře mezi vrcholnými politiky, zjistilo CVVM

Nejdůvěryhodnějším z vrcholných českých politiků je podle šetření CVVM prezident Petr Pavel, jemuž věří 54 procent lidí. Je tak jediným politikem, na kterého mají lidé převážně pozitivní názor. Nejvíce lidé nedůvěřují premiérovi Petru Fialovi (ODS) a předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP 09). 

Více souvisejících

Vláda ČR Jana Maláčová (ČSSD)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

včera

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy